sobota 11. listopadu 2017

Něco ke zdraví pana presidenta

V současné době se přetřásá stav presidenta Zemana s jednoznačným podtextem: Je nemocný, ať nekandiduje, nebo ať ho lidé nevolí. "Odbornost" podobných úvah předvedl pan Kartouz na osvědčených Britských listech.

Extrém

Zcela jistě extrémistickou je akce "politika" extrémistického ekofašistického hnutí "Žít Brno" Svatopluka Bartíka, který zveřejnil na na Facebooku "informaci", že president trpí rakovinou v posledním stádiu a s mnohočetnými metastázami a odmítá se léčit.
Faktem je, že pokud by mu takovou informaci poskytl zdravotnický pracovník, tak by měl rychle vyhrabat diplom (k odevzdání v rámci zabavení) a připravit si kartáček na zuby a teplé spodní prádlo (nejlíp pruhované). Takovéto informace zdravotničtí pracovníci prostě podávat nesmějí a tresty i zpřísnění pravidel v této věci šly před několika lety dost silně nahoru.
Pokud by se k takovým informacím dostal třeba nějaký mimozdravotnický IT pracovník, byl by postižen podle jiných paragrafů (a také docela citelně) a současně by svoje dostal ten, kdo by byl zodpovědný za nedostatečné zajištění těchto informací.
Paradoxně je asi zveřejnění holého nesmyslu, vycucaného z palce nebo získaného nějakým obdobným způsobem, asi trestné nejméně.
Nicméně na ekosoudruha Bartíka byla podána žaloba a já v tomto případě držím palce (všecky čtyři, což je při chůzi poněkud namáhavé), aby uspěla.

Otázky

Výše citovaný pan Kartouz položil několik otázek. Faktem je, že s většinou z nich by němely mít problémy ani slečny z pedagogické fakulty (p), pokud dávaly pozor na školní zdravovědě.

    * Čím je způsobeno postupující zhoršení pohyblivosti prezidenta ČR?
Polyneuropatií, která mu postihuje dolní končetiny. Tato věc je dlouhodobě známa. (p)

    * Jaké příčiny mohou působit evidentní úbytek tělesné hmotnosti prezidenta ČR?
Patrně drží dietu, která je při diabetu 2. typu předepisována, a s její pomocí (a možná i s pomocí dalších režimových opatření) provedl doporučené snížení hmotnosti. (p)

    * Jaké příčiny mohou působit evidentní a rychlý úbytek vlasů prezidenta ČR?
Příčin může být mnoho, ale může jít i o vedlejší účinek některých léků, které se na polyneuropatii dávají.

    * Odkud pramení rostoucí únava prezidenta ČR a fyzická křehkost, která se projevuje během veřejných vystoupení (prezident ČR není schopen několik desítek vteřin stát bez opory).
Nejde o únavu a "fyzickou křehkost", jde o problematičnost stání na končetinách, jejichž svaly ho v důsledku výše zmíněné polyneuropatie odmítají poslouchat. (p)

    * Jaký je u prezidenta stav cukrovky druhého typu, ze které se prezident ČR dle vlastních slov v médiích "vyléčil"?
Po snížení hmotnosti může dojít k lepší kompenzaci diabetu 2. typu, což je věc známá a proto se také cukrovkářům snížení hmotnosti doporučuje, a proto také je nadváha jedním z rizikových faktorů tohoto onemocnění. (p)

    * Jaký je u prezidenta ČR stav neuropatie, kterou prezident i podle oficiálních informací trpí?
Viditelně se mu toto onemocnění zhoršuje, což je ovšem u této choroby docela normální.

    * Jaká další zjištění o zdravotním stavu prezidenta přinesla laboratorní a klinická vyšetření, jejichž závěry disponujete?
Tohle, pochopitelně, bez kříšťálové koule zodpovědět nedokážu.

    * Jaký léčebný režim by prospěl prezidentu ČR s ohledem na jeho zdravotní stav? Byl takový režim Miloši Zemanovi doporučen? Dodržuje ho?
Vzhledem k tomu, že polyneuropatie se moc léčit nedá (respektive léčit se dá, ale ne vyléčit), nedá se ani hovořit o nějakém "zázračném léčebném režimu", v němž by se uzdravil.

    * Jako ošetřující lékař máte v prvé řadě povinnost dbát o zdraví svého pacienta. Měl byste proto být schopen posoudit, zda je v zájmu zdraví prezidenta republiky jeho další setrvání v úřadu a zda je v zájmu jeho zdraví další kandidatura na pětileté prezidentské období. Doporučujete Miloši Zemanovi kandidaturu?
Tohle viz předchozí bod. Faktem je, že americký president F. D. Roosevelt byl v daleko horším zdravotním stavu (uvádí se ateroskleróza, ale v roce 1921 onemocněl dětskou obrnou, jejíž důsledky další zdravotní potíže zhoršovaly a potencovaly se s jejími rezidui) a přitom přivedl USA až na práh vítězství. USA mají oproti ČR presidentský systém a president je v něm činitel s daleko rozsáhlejšími a významnějšími pravomocemi (a odpovědností).
Pokud by někdo dokázal exaktně prokázat, že základní choroby presidenta Zemana budou (nebo naopak nebudou) nějak významně ovlivněny jeho setrváním ve funkci hlavy státu v dalším období, bylo by to skoro na Nobelovu cenu.
S tou neuropatií se nic moc udělat nedá, cukrovka by se teoreticky mohla pracovním stresem a vypětím zhoršovat, nicméně v naší ekonomice působí spousta lidí na manažerských postech, kteří ji mají také a v rozvinutějším stádiu (formě) než M. Zeman. A někteří mají i cukrovku 1. typu, tj. jsou odkázáni na inzulín (a přesto žijí a pracují - a dobře). Naopak ovšem stres podporuje vstřebávání glukózy (jinými hormony než inzulinem) a tiší záněty (takže paradoxně by nemusel moc škodit ani na tu neuropatii).

Názor

Můj osobní názor, jakožto člověka, který absolvoval medicínu a vyučuje medicínské a zdravovědné obory, je takový, že uvedená onemocnění by neměla nějak zásadně bránit presidentu Zemanovi ve výkonu funkce presidenta v dalším období. Může se, pochopitelně a vzhledem k věku, náhle zhoršit, případně i náhle zemřít, přičemž nemusí dojít k žádným varovným předchozím příznakům.
Manželka měla pacienta, který zemřel poté, co u něho byla provedena kompletní preventivní zdravotní prohlídka (na jakou má pacient od pojišťoven nárok), včetně odběrů, a při ní nebylo zjištěno nic zásadního (trošku zvýšený tlak a cholesterol, ale obojí spíš na dietu než na prášky), přesto týden po této prohlídce náhle zemřel. A ani při pitvě se nějakou jednoznačnou příčinu jeho náhlé smrti nepodařilo najít. Příroda je prostě mocná čarodějka a nevíme ani dne ani hodiny (včetně mlaďochů).
Pokud bychom chtěli mít na presidentském postu někoho nesmrtelného, tak ideální by byl nějaký robot, který z definice zemřít nemůže. A nebo do této funkce ustanovit někoho nesmrtelného, třeba járu Cimrmana. Nicméně zcela jistě by nebylo od věci zavést v našem ústavním pořádku funkci vicepresidenta, který by mohl za definovaných okolností presidentské pravomoci převzít. Mělo by to význam jak v případě nějakého povolebního patu, tak i v případě nějaké disturbantní situace typu války, kdy je chod parlamentu a dalších ústavních orgánů ochromen. V takovýchto situacích by totiž nefungovalo "rozebrání" presidentských pravomocí mezi další ústavní činitele.
A, což je rovněž důležité, základní choroba pana presidenta se týká periferie nervové soustavy, nikoli "myslivny". Ta zůstává funkční i u pacientů ve velmi špatném fyzickém stavu. Nervová onemocnění doprovázená demencí, znemožňující pacientovi si uvedomovat svůj stav a jeho perspektivy, jsou v tomto ohledu milosrdnější.

Podle mého soudu tedy tělesný stav presidenta Zemana nemá vliv na výkon jeho funkce a pokud se k dosavadním chorobám nepřidá nějaká další, což je rizikové asi stejně jako u člověka zcela zdravého, neměl by být neschopen vykonávat svou funkci ani v následujícím období, pokud bude zvolen.

2 komentáře:

  1. Žijeme v "době hysterické".
    Po několika desítkách let se různé filmové hvězdy a hvězdičky náhle rozpomínají, jak jim ten nebo onen kolega nebo režisér sáhl na koleno nebo, nedejbože, na zadek, případně jim naznačoval, že by se se s dnešní stěžovatelkou rád vyspal. Tehdy. Ale takové věci se těžko dokazují, respektive ani dokázat nedají. Je to jen hysterický řev stárnoucích hvězd, které ztrácejí pěknou tvářičku i postavičku a tím pádem i popularitu.

    U presidenta Zemana je to o to horší, že o "beznadějnosti" jeho zdravotního stavu jde o pokus jej dehonestovat. Jeho odpůrci z pražské (i momiopražské) kavárny mají strach z jeho slov, kterými jednodše popisuje dnešní svět.
    Je dobré se o tomhle aspektu zmínit. K Zemanově neschopnosti dokončit eventuální další volební období jen tolik: Stephen Hawking se letos dožil 74 let v plné duševní svěžesti a je dokonce považován za guru fyziků.

    Co dodat? Žijeme v době hysterické...

    OdpovědětVymazat
  2. Blíží se nám presidentské volby a tak ty protizemanovské podpásovky zvyšují jak četnost, tak i rasanci. Považuji za dost pravděpodobné, že tento tlak by paradoxně mohl nahnat Zemanovi ještě víc voličů, nežli by jich měl bez něj. Takže dost možná, že je dobře, že si ti pánové neuvědomují potenciální následky svého chování.

    OdpovědětVymazat