úterý 21. listopadu 2017

Co prodloužený víkend dal

Islám

Irák

dobyl město Ráva, poslední město obsazené zločinci z chalifátu na svém území.

EU

poněkud sníží vykrmování tureckých islamistů.

Obecné

Proběhly oslavy 17. listopadu a zejména snaha o přivlastnění si všech zásluh ze strany "pražské kavárny".
Objevila se další obvinění ze sexuálního obtěžování. Mám z toho pocit, že kdejaká štětka nyní presentuje své pracovní výkony ve stylu kampaně "mee too".

O2

"zablokoval" zahraniční weby, zobrazily se až po odkliknutí informace o výročí 17. listopadu. Vzhledem k tomu, že na internetu již probíhá velmi silná a rozsáhlá cenzura, je toto připomenutí spíše tartuffovský čin než co jiného.

Během víkendu

se zhroutila jednání o vládní koalici v Německu. Ultralevicoví Zelení nebyli s to slevit ze svých požadavků, naprosto nepřijatelných pro demokratické Svobodné.

Novináři se diví,

že severokorejský zběh má tělo prolezlé obrovským množstvím parazitů. Podobné nálezy jsou běžné i z řady dalších zemí, jen se o jejich obyvatele nikdo nestará (a pokud ano, nemá to takovou mediální publicitu).

Provalilo se,

že Madrid vyhrožoval Katalánsku nasazením armády a bezuzdným vražděním civilistů.
Zemřel španělský generální prokurátor José Manuel Maza, který stál za obviněním katalánských politiků ze "vzpoury". Při akutním infekčním onemocnění mu selhaly ledviny. Buď neobvykle rychlé Boží mlýny, nebo (IMHO) akce nějaké tajné služby.

V Číně

transplantovali lidskou hlavu. Zatím jen mezi mrtvolami, ale prokázali, že je technicky možné přepojit krevní oběh a provést další spojení hlavy a těla, aby jim pacient nevykrvácel pod rukama, nebo např. nevytekl mozkomíšní mok. Faktem je, že druhou hlavu psovi dokázali našít už sovětští chirurgové někdy ve 30. letech (a ta hlava nějaký čas i žila a reagovala na podněty), zhaslo to na imunitní odpovědi, o níž se tenkrát jednak moc nevedělo, jednak byla v rozporu s marxistickou teorií.
Nyní se chystají na živé.
IMHO hlavní problém bude s propojením horního a dolního pahýlu míchy, aby hlava dokázala ovládat tělo. To není jako pan Prokouk (viz loutkový film "Pan Prokouk v pokušení"), kde uražená hlava pana Prokouka dokázala hýbat i s kůlem od plotu, když se na něj napíchla.

Argentina

ztratila ponorku, která po posledním hlášení, že má nějaké technické problémy, přestala komunikovat. Rozjela se obrovská pátrací akce. Později bylo zachyceno jakési podezřelé volání přes satelitní telefon, ale bylo posléze identifikováno, jako nikoli z této ponorky.

Kulminuje

spor kolem eReceptu. eRecept v důsledku zpřísnění legislativy o ochraně osobních údajů neumí nic z toho, kvůli čemu se zaváděl. Nebude možné, aby se lékař (odborník nebo specialista) dozvěděl z databáze, zda někdo další nepředepsal pacientovi stejný nebo naopak kolidující lék s tím, který mu hodlá předepsat on, a kolizi léků nezjistí ani lékárník (pokud si pacient nebude vybírat oba recepty současně). Zůstane jen možnost sběru anonymizovaných dat z nemocnic a územních celků a jejich prodej firmám ("tam a tam víc předepisují ten samý lék, ale od konkurence"). eRecept je navíc extrémně uživatelsky nepřívětivý, a to i se zohledněním standardu většinou po této stránce velmi nekvalitního lékařského software. Nicméně SÚKL naprosto zbytečné eRecepty protlačuje hlava nehlava, a to i za pomoci zcela lživých argumentů. Naopak, organizace jako Česká lékařská komora a Česká stomatologická komora se eReceptu brání. Lékařská komora dokonce připravuje na organizátory eReceptu trestní oznámení.

Nejvyšší správní soud

provedl rošádu s poslanci za ODS (výměna jednoho za druhého) na základě přepočtu preferenčních hlasů.

Soudruh Tusk

blekotal, že "Polsko je jak putinovské Rusko".

Průzkum

veřejného mínění v Japonsku zjistil, že Japonci preferují "horký" konflikt se Severní Koreou.
Ono to má svou logiku: Život pod Damoklovým mečem jaderných zbraní vyšinutého diktátora Kima je zcela jistě v delší perspektivě více stresující než jednorázový konflikt, po němž by Kim už neeexistoval.

Disident Hradílek

ukončil hladovku proti kandidatuře presidenta Zemana na druhé období. IMHO ho zklamala reakce naprosté většiny občanů, která na jeho vyděračský akt kálela z vysoka.

Žádné komentáře:

Okomentovat