středa 27. září 2017

Opravdu jsem prožili "jeden z nejteplejších roků"?

Klimaalarmisté nás, již na konci září, ujišťují o tom, že rok 2017 byl jedním z nejteplejších v novodobé historii.

Mají kříšťálovou kouli?

Faktem je, že nejsou pohromadě ani teploty za září, a už jsme bombardováni podobnými prohlášeními. Soudruzi klimaalarmisté patrně mají kříšťálovou kouli, z níž již předem vyčetli teploty za říjen, listopad i prosinec, a tak "vědí", že tento rok bude "jedním z nejteplejších" atd.
Je ovšem otázka, zda uvedená prohlášení neukazují na něco jiného: Zda "globální oteplování" a stále nové a nové "nejteplejší roky" se staly natolik stálou ryze ideologickou mantrou, že nějaké naměřené teploty jejich hlasatelé vůbec nemají zapotřebí.
Konec konců, my, dříve narození, to známe velice dobře z dob reálného socialismu, kdy měl normální člověk jakousi "vadu mezi okem a uchem", protože slyšel chvály na úspěchy socialismu a očima viděl realitu, která byla naprosto odlišná.

"Vada mezi okem a uchem"

Faktem je, že letos byla jedna z nejdelších a nejtužších zim za poslední desítky let. Došlo k promrznutí půdy do extrémní hloubky (na jihu Moravy až do 60+ cm), k jakému nedošlo v mnoha posledních desetiletích. Poprvé za cca 30 let, co sklep u chalupy stojí, jsme v něm museli na chalupě přitápět, aby nám nepomrzly brambory. Strop máme izolovaný perfektně vrstvou 5 cm pěnového polystyrénu mezi dvěma vrstvami betonu, nicméně tentokrát mráz prošel okolo a začala se objevovat námraza na zdech podstatně níže, kde jsme ji nikdy předtím neviděli.
Navíc přišly poměrně silné mrazy okolo "ledových mužů", které vedly k pomrznutí kvetoucích stromů. Postiženy byly především jabloně a hrušky, nicméně své dostaly i třešně, višně a švestky, které v té době byly odkvetlé, ale mráz zničil část zárodků plodů. Omrzly také kompletně ořechy. Na zahradě tchánovic domu v teplé lokalitě, navíc zasazená na úpatí vysoké cihlové zdi, chránící ji před severem, nám vymrzla asi deset let relativně prosperující smokvoň.
Po zmrzlých přetrvávalo poměrně dlouho atypicky chladné počasí.
To se sice překlopilo do několikatýdenních tropických veder, ale na přelomu srpna a září přišlo poměrně silné a nebývalé ochlazení, které nakonec vedlo k předčasnému začátku topné sezóny i k letním mrazům v nížinách, opět u nás ne zcela obvyklých.
Opravdu tedy pociťuji nějakou "vadu mezi okem a uchem", či spíše mezi teploměrem a klimaalarmistickým blábolením.

Problém

Zcela jistě mohou existovat nějaká data, která tuto nejvyšší teplotu podpoří. Pak je ovšem asi problém, zda a nakolik tato data reprezentují realitu. Zda se nejedná o zavádějící měření, které realitu naopak zkresluje (jakože jsem byl v laboratořích opakovaně svědkem toho, že se cosi objektivně naměřilo, ale v reálu to byly samé nesmysly).
Už jsem se kdysi zmiňoval, že existují obrovské problémy se zajištěním reprezentativnosti dat, kdy každá meteostanice "reprezentuje" jiný rozsah území. Navíc je teplota vzduchu v řadě případů ovlivňována i větrem, zejména v situaci, kdy v různých směrech od meteostanice leží teplotně různě se chovající plochy (extrémní případ: Z jedné strany betonová plocha, z druhé rybník.). Přitom meteorologové víceméně odmítají se touto problematikou, která by mohla vést ke korekci jejich dat k realitě (protože místní směr a rychlost větru zpravidla měří ta samá "budka" jako teplotu).
Za uvedených okolností se ovšem nemohou divit, že stále více lidí tomu, co presentují, přestává věřit, protože je to v rozporu s jejich každodenní zkušeností. Pokud se navíc zohlední "oteplistická agenda", nedůvěryhodnost podobných prohlášení ještě narůstá a pokud se přidá fakt, že hodnotíme rok, jehož jedna čtvrtina ještě neproběhla, nelze se divit tomu, že je to celé pokládáno za fake.

Klimaalarmisté si svou horlivostí zkrátka sami naběhli a dobře jim tak. Čím nedůvěryhodněji se budou presentovat, tím lépe pro nás, normální lidi.

Žádné komentáře:

Okomentovat