sobota 1. července 2017

Vysoký výkon EU

Protože se včera rozdělovalo vysvědčení, můžeme s troškou do mlýna přispěchat i my. Na vysvěčení EU (které je obecně stále horší a ve většině členských zemí by referenda o dalším setrvání nebo odchodu byla těsně kolem 50 %, na "divokém východě" by odchod z EU nejspíše s přehledem zvítězil) můžeme dát jednu dobrou známku: Farizejství 1*.

Pokuta pro Google

V nedávných dnech končícího týdne EU udělila společnosti Google vysokou pokutu za to, že zvýšil pořadí pro stránky služby Nákupy Google.
O pravdivosti tohoto obvinění lze jistě vést velice dlouhé debaty. Faktem je, že Google zásadně nezveřejňuje algoritmy, které počítají konkrétní pozice na žebříčku vyhledávaných stránek. Argumentuje tím, že by to patrně vedlo k umělému zvyšování této pozice nečistými triky. O zmíněném algoritmu se oficiálně ví pouze to, že Google "trestá" některé stránky v situaci, kdy nalezne známky umělého zvyšování jejich relevance.
Za těchto okolností je ovšem EUrokomise v docela problematické situaci, protože těžko prokáže, že Google "své" obchody nějak protežuje. V zásadě se klidně může jednat o metodický artefakt, daný např. tím, že Google vytěžuje i své diskusní skupiny, blogy apod., snad donedávna vytěžoval i texty na gmailu, a lze s úspěchem očekávat, že v uvedených zdrojích se budou stránky nějak napojené na Google a jeho služby vyskytovat v odkazech častěji než jinde.
Pokud tedy půjde Google do soudního sporu s EU, může i vyhrát.

Tlaky na Google

Současně ovšem EU a na ni napojené aktivistické organizace požadují po Google (ale také sociálních sítích apod.), aby přizpůsoboval své aktivity politickému zadání ze strany těchto institucí a organizací.
Konkrétně se tedy po Googlu chce, aby uměle k...il výsledky vyhledávání tak, aby se v nich nezobrazovaly na prvních místech (případně aby se nezobrazovaly vůbec) některé "politicky nevhodné" stránky, blogy, skupiny, obrázky apod.
Pan Čulík se onehdá (snad minulý týden) děsně rozčiloval, že Google "pořád ještě najde rasistické a xenofobní stránky typu IvČRN".
Takže Evropská unie na jedné straně trestá Google za údajné zneužití monopolního postavení a na druhé straně ovšem současně požaduje, aby zcela explicitně toto postavení zneužil na politickém kolbišti tím způsobem, že bude vyhledané stránky cenzurovat podle nějakého obskurního politického klíče, zadaného EU či nějakými aktivistickými skupinami.
Tohle je opravdu farizejství první kategorie, které si zcela jistě zaslouží za tento předmět jedničku s hvězdičkou.

Problém Googlu

Soudruhům cenzorům utíká jedna důležitá věc: Google své postavení nabyl tím, že relativně spolehlivě a relativně neutrálně předkládá jakési objektivní informace o síti. Jakékoli kritiky a kontraverze (např. spolupráce s čínskou totalitní vládou, která po něm chtěla +- to samé, co EU a ještě další věci), vždy vedly k poklesu jeho používání, a, což je pro něj ještě důležitější, k poklesu jeho ceny.
Jakmile se veřejně rozkřikne (a EU takto veřejně a nahlas křičí dost a dost), že Google ignoruje některé stránky a další obsah internetu podle nějakého politického klíče, tak se lidé tomuto stavu přizpůsobí a přejdou na jiný vyhledávač. Rýsuje se zcela jistě ruský yandex nebo čínský baidu. Oba jistě také cenzurují, ale podle místní politické potřeby, která se s tou EUnijní zcela míjí. Dá se použít i americký Duck Duck Go, který je ovšem slabší co do počtu vyhledaných stránek, nicméně třeba ty stránky IvČRN, jejich facebook, youtube a další zobrazí. Jeho výhodou je, že o uživatelích neukládá žádné informace. Sám Google ho údajně považuje zasvého potenciálně největšího konkurenta.
Google tedy zdaleka není v situaci socialistického tisku, chráněného před politickou konkurencí zákazem dovozu zahraničních tiskovin a rušením zahraničních rozhlasových stanic. Toto si bruselští sociálfašisté dost dobře neuvědomují. Stále více sklouzávají do představy EU coby svého soukromého pašalíku, osídleného otroky, nad nimiž budou mít plnou kontrolu (včetně kontroly myšlení). Tím se jednak odkopávají, jednak tím "tlačí na pilu", takže do jisté míry a u části populace narušují syndrom pomalu vařené žáby.
Reakce na síti může být opravdu taková, že Google poklesne drasticky ve sledovanosti (což se promítne do jeho ceny). V politické rovině se tím v jednotlivých státech jen zvětší procento občanů, podporujících odchod z této organizace nebo její rozpuštění.

EU si tedy naběhla i aktivitou, která by bez patřičného kontextu mohla být skutečně vnímána jako pozitivní.

1 komentář:

  1. Nejlépe ze všeho je používat cokoliv UNIXového, jenomže to všechno padá v momentě, kdy potřebujete použít software, který je k mání jen a pouze pro Wokna. Řeším to osobně tak, že na Woknech provozuji jenom a pouze to, co jinak a hlavně jinde nejde a snažím se tam nemít nic, na čem by nějak sešlo, což bohužel také nejde na 100%. Bráním se ale zuby nehty, co to jenom jde. Problémy s NTFS už jsou v Linuxu vyřešeny. Pohledejte vyhledávačem slovo Tuxera.

    Co se Woken týče, není vůle je zlepšovat a proto to nejspíš lepší ani nebude. Něco zajímavého k přečtení či k poslechu je o tomto problému zde:

    http://www.rozhlas.cz/leonardo/magazinleonardo/_zprava/analytik-problem-neni-ze-stat-vyviji-nastroje-kyberneticke-valky-ale-ze-si-je-necha-ukrast--1726320

    OdpovědětVymazat