neděle 14. května 2017

Modrá velryba vrací úder

Po sítích se šíří informace o patologické hře "Modrá velryba", nabádající puberťáky k sebevraždě.

Reakce našich orgánů

Policie na tyto zprávy reagovala zahájením příslušného vyšetřování a spoluprací s policiemi dalších zemí.
"Experti", jak z "ministerstva pravdy", tak pro "internetovou bezpečnost" po linii školství, začali velmi autoritativně tvrdit, že celá informace je naprostý hoax, a že policie jedná nesmyslně či přímo špatně, pokud se něčím takovým vůbec zabývá.

Realita

V Rusku byl zadržen Filip Budejkin, který se přiznal pod tíhou důkazů, že "Modrou velrybu" vymyslel a s její pomocí dohnal k sebevraždě šestnáct teenagerek. Ruská policie ho vyšetřovala pro možnou vazbu na některé z těchto sebevražd, nakonec ho usvědčil teenager, který hru "vzdal". Po tomto usvědčení (tedy ne pro nějakém průplesku policejní rukou) přiznal obviněný šestnáct jím ovlivňovaných dívek. Ve skutečnosti jich ale mohlo být i více.
Další věcí je, že se zřejmě aktivity tohoto zločince staly inspirací pro další podobné (internet je na to jak dělaný), takže "Modrých velryb" bude patrně více, do jisté míry nezávislých na sobě. Není také úplně jasné, zda si obžalovaný Budejkin "Modrou velrybu" opravdu vymyslel (tady bych naopak nepodceňoval snahu policistů si šetřit práci; vedle šestnácti případů dohnání k sebevraždě je vytvoření realtivně primitivních pravidel této "hry" zločinem z hlediska výše trestu v zásadě zanedbatelným).
Řekněme si to ještě více zpříma: Na základě stávajících informací o této "hře", i na základě např. návštěvy ruských sociálních sítí, není pro nějakého místního psychopata naprosto žádný problém vytvořit "lokalizovanou" verzi této hry. Mohlo by mu (pokud by byl z mladších ročníků, co nemají zažitou ruštinu ze školy jako moje generace) napomoci i výrazné zkvalitnění překladačů pana Googla, které začaly pracovat na bázi "neuronových sítí", což výrazně snížilo jejich chybovost.

Co z toho plyne

Ukázalo se jednoznačně, že naši "odborníci", ať už z "ministerstva pravdy", nebo "experti na internetovou bezpečnost" nejsou s to ani velmi přibližně reflektovat realitu.
Naopak, jejich počínání a výroky silně zavánějí ideologickou objednávkou.
Zde bych si dovolil upozornit na seriál idnes o sériových vrazích, kdy v podmínkách socialismu jejich dopadení výrazným způsobem komplikovala téze, že "v socialismu žádní sérioví vrazi být nemohou, a proto také nejsou". Vedlo to k tomu, že jednotlivé vraždy či skupiny vražd byly vyšetřovány v některých případech zcela nezávislými týmy, které o sobě ani nevěděly, natož aby mezi nimi probíhala nějaká výměna informací. V řadě konkrétních případů pak socialistický sériový vrah mohl z tohoto důvodu řádit daleko déle.
U nás se v případě jednoho sériového vraha, který se zaměřoval na "kopečkáře", patrně uplatnila i politická nevůle řešit případné vraždy "kopečkářů", tedy politicky negativních osob, které si dovolovaly prchat ze socialistického "ráje na Zemi".
Obávám se, že i v případě našich "expertů" je velmi silná politická objednávka na téma: Něco takového v EUrounijním socialistickém ráji na Zemi nemůže existovat. Leda tak v tom totálně zaostalém Rusku, kde mají ještě kapitalismus. A právě od tohoto zadání se poté odvíjejí "expertízy", které tyto instituce vydávají.

Je zde ovšem jedna pozitivní zpráva: Policie dosud u těchto kauz pracuje na bázi kriminalistické odbornosti, nikoli na základě nějakého EUrosocialistického politického zadání. Z tohoto důvodu bychom měli být velmi zdrželiví vůči těm politikům, kteří začali na policii vykonávat nátlak ve smyslu pokřivení vyšetřování podle politického zadání. A nejlépe jejich strany v následujících volbách nevolit.

Žádné komentáře:

Okomentovat