pondělí 24. dubna 2017

Co uplynulý týden dal

Islám

Dominuje vítězství Erdogana v tureckém referendu, které v podstatě nasměrovalo Turecko někam tam, kde je Írán nebo Saúdská Arábie (o chalifátu ani nemluvě). Spekulace nad tím, že Erdoganovo vítězství je dáno hlasy Turků, žijících v civilizovaných zemích, jsou v podstatě zbytečné, protože není úplně jasné, zda poměry hlasů odpovídají reálnému hlasování nebo volebním podvodům (víc než milion hlasovacích lístků dorazil bez úředně orazítkované obálky a započtení právě těchto hlasů referendum rozhodlo).
Mezinárodní pozorovatelé nicméně hlásí, že i hlasování v samotném Turecku (kde Erdogan o pár desetin procenta prohrál) nebylo standardní.
Turecká volební komise, vcelku nepřekvapivě, návrhy opozice na vyšetření podvodů u voleb odmítla.
Pokračovala také kontraverze kolem chmického útoku v Sýrii. Objevuje se stále více důkazů pro variantu, že Asad zbraně nepoužil, ale že šlo o manipulaci typu "oběť pěšáků" samotných islamistů.

Další podezřelý

z podílu na teroristický útok v Petrohradském metru byl zadržen. Později byl zadržen i atentátníkův bratr. Podařilo se také prokázat, že atentátníci byli financováni prostřednictvím Turecka. Takových případů po ovládnutí tohoto státu extrémními islamisty zcela jistě neubude.

Ve Francii

zadrželi teroristy, plánující útok během presidentských voleb.

Spojenci Saúdů

sestřelili v Jemenu omylem saúdskoarabský vrtulník. Saúdská Arábie nemá k agresi vůči Jemenu naprosto žádný mandát, takže žádná škoda, jen houšť a větší kapky.

K dalšímu útoku na turisty

došlo v Egyptě. Zahynul při něm egyptský policista a jsou nejméně čtyři ranění.

Podle US administrativy

zatím plní Írán svou část jaderné dohody. Část administrátorů ovšem vydala votum separatum, podle něhož dohoda nezabraňuje Íránu dál vyvíjet jadernou zbraň. Objevilo se i srovnání budoucího Íránu se Severní Koreou.

V USA

postřílel černoch tři bělochy a vzýval při tom Alláha. Politici se z toho snaží udělat "zločin z rasové nenávisti".

FSB

zlikvidovala ve Vladimirské oblasti dva teroristy.

Krátce před volbami

zadržela francouzská policie v Marseille muže s třemi kily výbušnin a vlajkou chalifátu. Následně byl obviněn z přípravy teroristického útoku.

Islámističtí povstalci

zastavili vyklízení civilistů z obléhaných lokalit s vyděračským požadavkem na propuštění svých vězněných spoluviníků.

Islámský terorista

zastřelil v centru Paříže jednoho policistu a další dva zranil. Šlo o muslima, který se narodil již ve Francii, rodičům imigrantům.

Němečtí úředníci

oficiálně přiznali, že mezi přibyvšími muslimy jsou nyní v zemi tisíce bojovníků Talíbanu.

Další

islámský teroristický útok pomocí nože proběhl v Tel Avivu.

Obecné


V sauně

zemřely dvě ženy, matka s dcerou, které se nedokázaly dostat přes dveře s vypadenou klikou, ani rozbít okénko.

Severní Korea

se nechala slyšet, že bude i nadále testovat techniku, schopnou zanést její jaderné hlavice na území dalších zemí.

Vypukla kontraverze

mezi koncernem Volkswagen a agilní EUrokomisařkou Jourovou.
Hlavní problém vidím  naprosto nesmyslných ekologických požadavcích na auta, odporujících platným přírodním zákonům. Jediná cesta z tohoto marastu je zrušit EU, která tyto nesmysly prosazuje, a pak zrušit i ty zákony.

Britská premiérka

Mayová vyhlásila na začátek června předčasné volby. Tč. vypadají průzkumy tak, že by mohla vyhrát drtivou většinou, zajišťující pohodlnou vládu většinového kabinetu.

Na Velikonoční pondělí

byly zaznamenány tři nelegálně otevřené obchody. Opravdu nevidím důvod, proč by se měly obchody na svátky zavírat. Otevírací doba 7 dní v týdnu byla jednou z mála pozitivních věcí, zapříčiněnou pádem komunistů v roce 1989. Její likvidace tudíž znamená, že se dostáváme zpět před tento rok.

Norsko

údajně stran Barnevernetu obrací a poukazuje na jeho chyby. Problémy jsou zde dva:
  1. Tyhle řeči nijak nepomohou konkrétním uneseným dětem a jejich rodinám
  2. Pořád jsou tyto kauzy presentovány jako "selhání jinak dobrého systému", ačkoliv jde zcela jednoznačně o logické aktivity systému od základu špatného

Senát

kritizuje Registr smluv, protože jsou z něho vyjmuty neziskové organizace, které mají vesměs silně neprůhledné hospodářství a ty s politickými ambicemi jsou velice často financovány z pochybných a demokratickému uspořádání společnosti nepřátelských zdrojů, jako jsou "dobročinné" nadace na způsob Sorose, nebo norské fondy.
Nakonec plošné výjimky pro podniky zrušil, nicméně neziskovky výjimku mít zřejmě budou, protože jinak by se zveřejnilo, kdo je financuje a kam ty peníze dávají dál.

Senátoři

schválili "otcovské volno" jeden týden po narození dítěte. Nejsem si zcela jist, zda je to takto v pořádku, protože toto volno by mělo smysl hlavně poté, co se maminka s dítětem přesunou z porodnice domů, což klidně může být (zejména po porodu císařským řezem) i za dobu delší než jeden týden.

Poslanci

ve výborech se pohádali nad návrhem možnosti použít zbraň občany nejen v sebeobraně, ale i pro ochranu ústavního pořádku. Nejvíc proti byl známý antidemokrat Gabal.

Byl oficiálně

vyhlášen předem avizovaný termín voleb do PS PČR na 20 a 21. 10. 2017.

Chartistka

Lenka Procházková neprošla do rady Ústavu pro studium totalitních režimů.

Ústavní soud

zamítl určení pachatele vraždy čistě na základě pachových stop. Šlo o vraždu prostitky, jejíž služby obžalovaný opakovaně využíval, takže nebyl sebemenší důvod, aby v jejím bytě (a pracovišti současně) nebyly jeho pachové stopy.

Do politiky

pod hlavičkou komunistů vstoupil jako kandidát otec gymnazisty, který byl zavražděn při obraně spolužačky před útokem (údajně) psychicky nemocné ženy. Na programu má mj. znovuzavedení trestu smrti.

Při porodu doma

zemřel novorozenec. Problém je, že v tomto případě se jednalo o tzv. překotný porod, který neumožnil plánované dojetí do porodnice. Porodní asistentka k případu zavolaná a dorazivší rychleji než RZP žádný porod doma neplánovala.

Rusko

zakázalo sektu Svědků Jehovových. IMHO správně.

Šéfkou

kampaně presidenta Zemana za jeho znovuzvolení bude jeho manželka Ivana.

SPD

v Německu ztrácí a rozplývá se naděje na koalici s komunisty a zelenými. Zelení by se podle posledních průzkumů a trendů v nich nemuseli ani dostat do parlamentu, což by bylo pro Německo i pro nás jen dobře.

Ministr zahraničí

Zaorálek se vyjádřil, že případ Čecha, zavražděného ve velké Británii britským soudem osvobozeným pachatelem, by měl jít do Štrasburku.

Balclean

je úspěch českých vědců, dotažený do komerční podoby. V nátěrovém materiálu se postupně aktivují bakteri a fungicidní látky, které likvidují příslušné mikroby. Používá se na zateplené fasády a má vydržet funkční deset let.

OPEC

se snaží o udržení nízké těžby ropy. Jeho význam s nástupem Trumpa poklesl a trh postupně přebírají státy, které jsou mimo tuto organizaci.

V Kolíně nad Rýnem

sněmovala AfD. Asi 15000 fašistů proti tomu demonstrovalo, organizovalo pouliční násilnosti a mj. zapálilo i policejní auto.

Tresť křesťanské idiocie,

Národní pochod pro život, organizovali křesťanští extrémisté v Praze.

Antidemokraté v Maďarsku

se zmohli na pouze několikatisícovou protivládní demonstraci, vesměs s placeným ansámblem. Ukazuje to názorně, že podpora vlády, která se rozhodla vykopnout fašisty z CEU ze státu, je vysoká.

Ministr Chovanec

konstatoval, že ochrana "měkkých cílů" před teroristy přijde na stovky milionů korun. To platíme muslimům za jejich "náboženské vyžití" (mimo mnoha dalších položek).

Opozice

podala trestní oznámení na italského premiéra, který je zapojen do pašování ilegálů do země.

Na konci týdne

proběhly volby ve Francii. Zámořské departmenty volily už v sobotu večer, volební místonosti v samotné Francii se uzavřely v neděli večer.
Do druhého kola postoupil bývalý bankéř od Rotschildů Macron a "extrémistka" Le Penová.
Ultralevičácký šmejd začal s nepokoji, protože "výsledek voleb neuznává".

Žádné komentáře:

Okomentovat