pátek 3. února 2017

Výčitky Trumpovi

Někteří kritikové Trumpovi vyčítají, že na seznamu zemí, z nichž je zakázán příjezd do USA, chybí Saúdská Arábie a několik dalších islámsky extrémistických států.

Seznam

Jako první budiž řečeno, že daný seznam, který Trump použil, vypracovala ještě Obamova administrativa, takžre výčitky by měly být směřovány zcela jinam.
Navíc považuji použití tohoto seznamu za velice rozkošný podraz, protože ječící clintonovci jsou konfrontací s tímto faktem silně diskreditováni. Trump patrně sází na jejich blbost (a zcela jistě se nemýlí), s níž "sežerou" podstrčenou návnadu. Navíc je to zřejmě svým způsobem testování, určené k detekci těch, kdo by mu vrazili kudlu do zad.

Islámskoropné státy

Islámské státy, které žijí z produkce ropy, může Trump poměrně snadno zlikvidovat jiným způsobem. Na tom již také začal pracovat, když zrušil zákaz stavění plynovodů a ropovodů, který nastolila obamovská administrativa. Dále přislíbil obnovit těžbu uhlí a otevření nových (nebo staronových) ložisek ropy a zemního plynu. To se již částěčně stalo i před jeho zvolením a zcela jistě proti vůli Obamy a spol. se USA staly nezávislými na dovozu zemního plynu a snížily i dovoz ropy. Během relativně krátké doby se mohou USA stát zcela nezávislé i na ropě a navíc mohou tuto surovinu začít i vyvážet.
Dalším "tahem na branku" je spolupráce s Ruskem, jehož zásoby těchto, ale i dalších, surovin jsou značné.
Uvedené jevy povedou k dalšímu drsnému pádu cen ropy.
Je třeba si uvědomit, že islámské ropné státy jsou na prodeji ropy závislé daleko více než jiní producenti. Ropní producenti v Jižní Americe dostali na kokos už předchozím slevněním této suroviny. Padla ovšem pouze Venezuela, která se hroutí na úrovni Německa za Velké hospodářské krize (s hyperinflací podobných rozměrů). Respektive tamní ekonomika, "vybudovaná" sociálfašistou Chávezem, by se zhroutila již dávno, nebýt toho, že byla sanována prodejem ropy. Jakmile pád cen této suroviny takovouto sanaci znemožnil, vystoupily na povrch všechny trable, které byly prodejem nerostného bohatství zakrývány.
V podobné situaci se ocitlo i Zimbabwe pod vládou sociálfašistických černochů již dříve, právě proto, že nemělo možnost zakrývat hospodářskou katastrofu prodejem surovin.
Uvedené neislámské státy ovšem mohou snadno svou situaci změnit, protože je v nich v důsledku zeměpisných podmínek možné pěstovat řadu zemědělských produktů jak pro domácí spotřebu tak i pro vývoz. Stačí pouze vystřílet jejich současné politické vůdce a zavést tam standardu alespoň se blížící ekonomické poměry.
Naprosto jiná situace je ve státech, kde je jen ropa, písek, moře a islamisté. Tam by ekonomické zhroucení pádem cen ropy vedlo k totálnímu propadu, z něhož by v podstatě nebylo naprosto žádné východisko, protože žádná alternativa tam není možná. Protože tam většinou ani nejsou zdroje sladké vody, není možné ani vypěstovat potraviny pro vlastní spotřebu.
Trump je si patrně této situace vědom a jeho "antiekologický tah" zcela jednoznačně směřuje (dokonce ani kdyby to nebyl jeho záměr) k likvidaci moci islámských ropných států.

Další surovina

Klíčovou pro spolupráci s Ruskem patrně nebude ruská ropa, ale "vzácné zeminy", z nichž se těží vnitřně přechodné prvky (lanthanoidy). Téměř monopol na tuto surovinu (či spíš skupinu surovin) má Čína. Nicméně lze předpokládat, že zásoby podobné těm čínským jsou i na území Sibiře.
Lze předpokládat, že lidé z Trumpova okolí, kteří se již v Rusku ekonomicky angažovali, mohou mít nějaké neveřejné informace o těchto surovinách. Považuji za možné, že své o tom ví i Čína, proto se ekonomicky silně angažuje na Sibiři, bez ohledu na skutečnost, že v Číně existují rozsáhlé oblasti, které by ekonomické pobídky potřebovaly rovněž.
Lanthanoidy nejsou jen "zbytečnou komplikací periodické soustavy", ale mají značný význam při výrobě LED. Což nejsou jen "svítidla nahrazující ekologicky škodlivé žárovky", ale mají klíčovou roli v posílání paprsků optickými vlákny. Na tomto jevu visí jak páteřní sítě internetu (a další, od něj oddělené), tak i supervýkonné počítače s optickými elektronickými prvky ve své struktuře.
Zdroje lanthanoidů se mohou stát surovinou, schopnou fungovat naprosto stejně jako "ropný kohout", a to selektivně vůči nejvyspělejším státům.
Je tu ovšem jeden zádrhel, který toto vydírání omezuje. Významným zdrojem lanthanoidů se totiž může stát vyhořelé jaderné palivo, protože při jaderných reakcích (a dokonce i jaderných výbuších) tyto prvky vznikají. Takže je zde limit - cena zpracování vyhořelého jaderného paliva jako druhotné suroviny, který dodavatele těchto prvků na světový trh v monopolu omezuje.
Lze dokonce předpokládat, že by bylo možné sestrojit "vadné" reaktory (protože při produkci energie i plutónia na bomby je tvorba těchto prvků nežádoucím jevem), které by produkovaly těchto prvků větší množství zcela cíleně.

Trumpovy paradoxy

V sobotním (3. 2. 2016) Neviditelném Psovi je překlad článku, popisujícího důvody, proč pro Trumpa hlasovalo i hodně křesťanů. Je docela možné, že si demokraté podporou imigrace z latinskoamerických zemí sami "naběhli", protože tito lidé jsou patrně intenzívněji religiózní než je US průměr. Ti z nich, kteří se stali součástí místních křesťanských komunit, se poté nejspíš přiklonili k Trumpovi z důvodů, který odkazovaný článek podrobně rozebírá. To by vysvětlovalo nedostatečnou podporu ze strany hispánské menšiny, na niž (mj.) spoléhala Clintonová.
Paradoxně se ovšem Trump stal nadějí i pro skutečné ateisty, protože ti vnímají Trumpa jako protivníka islamistů, představujících pro ně daleko větší hrozbu než křesťané. Proto mohl Trump dostat, v souvislosti s katastrofální, islamisty posilující, politikou Obamy hlasy i odtud. Nehledě k tomu, že Clintonová se na tomto poli angažovala víc než dost a bylo by naivní očekávat, že by nějak zásadně změnila svoje postoje.

Donald Trump tedy v podstatě svou ekopolitikou může pokodit islámoropné státy daleko tvrději než kdyby provedl nějaké administrativní opatření o vstupu jejich občanů do země. Navíc se mu patrně dostalo podpory od skupin, vypadajících z prvního pohledu jako protichůdné.

1 komentář: