sobota 24. prosince 2016

Vyhráli ruští hackeři presidentské volby v USA?

Je po volbách volitelů, tedy po poslední jakžtakž legální možnosti "zastavit" Trumpa tím, že by větší počet členů sboru volitelů nerespektoval vůli voličů a hlasoval proti jejich volbě. To se nestalo. Navíc dva republikánští "vzbouřenci" byli přebiti čtyřmi demokratickými (a nikdo ze vzbouřenců nevolil Clintonovou), takže Clintonové ubylo více hlasů než Trumpovi a Trump s bohatou převahou vyhrál.

Ruská karta

Nyní zintenzívňuje snaha delegitimizovat porážku Clintonové "ruskou kartou".
Měli to být ruští hackeři, kdo se dostal k majlům jednak jí samotné, jednak lidí z jejího týmu. Guardianem a dalšími zpracovaný materiál u nás cituje Respekt.
Ukazuje, že prostřednictvím phishingu se hackeři (obviňovaní ze spolupráce s Ruskem, ale to si nemůžeme jednoduše ověřit) dostali k účtům demokratických politiků a jejich špínu vyvěsili na webu.

Špína

Zveřejněné majly jasně ukazují, že Demokratická strana USA je Augiášův chlív s takovým množstvím hnoje, že si v něm její vrcholní politikové mohou rýt a nadšeně při tom chrochtat jako prasátka.
Vyvalila se zejména špína zákulisních bojů, které vedly k odstavení B. Sanderse. Ten z toho celého vychází jako jeden z mála slušných politiků této strany. Ukázaly se i další hory špíny, spojené s mocenskými boji uvnitř této strany, které vedly k nominaci Clintonové a další špíny, která měla být nakydána na republikánského protikandidáta.

Hacknutí

Na hacknutí obrovského množství e-mailů s choulostivým obsahem přitom stačil jeden idiotský mail typu "změňte si heslo kliknutím na tuhle modrou plošku". Podobnou idiotštinu může udělat nějaký puberťák, zejména pokud je mu slíbena "nálož" "choulostivých" obrázků a on/a začne myslet varlaty/vaječníky místo mozkem (viz jeden z dílů docela povedeného komixového seriálu "Hana a Hana"). Boga mi, tady něco podobného provedli lidé, zastávající vysoké postavení ve volebním štábu Demokratické strany, s nimiž se zcela jistě v případě vítězství Clintonové počítalo do vysokých funkcí ve státním aparátu. To si snad mysleli, že za každým takovým volem budou na tři směny chodit proškolení agenti (asi FBI) a mlátit je plácačkou (jako ve "Stopařově průvodci po galaxii") či rybím měchýřem (jako ve třetím díle Guliverových cest), jakmile začnou dělat něco nepřístojného s počítačem, notebookem, tabletem nebo mobilem?
Už jenom tahle epizoda názorně ukázala, že Clintonová a její tým jsou totálně nekompetentní už např. pro vedení internetového bankovnictví nad průměrnými úsporami české domácnosti, natož pro cokoli jiného, důležitějšího.
A to měli dostat kódy k US jaderným raketám. Jak dlouho by hackerům trvalo je z nich vytáhnout?

Hlavní problém

Hlavní problém ovšem nevidím v tom, že někdo hacknul majly Demokratické strany.
Za ten považuji skutečnost, co na tomto účtu bylo.
Zde je totiž zakopaný pes. Pokud by si demokraté nepočínali jako ty augiášovy krávy a nenadělali pod sebe hory a hory svinstva, tak by hacknutí jejich majlů k ničemu nevedlo a zcela jistě by se pak obrátilo proti Trumpovi. Situace je ovšem taková, že na povrch vyplynuly naprosto odpudivé detaily odporných zákulisních čachrů, které demokraty zcela jednoznačně zdiskreditovaly. Ovšem, pozor(!) oni byli zdiskreditováni tím, co sami a dobrovolně do těch mailů psali a posílali si mezi sebou. A nikde ani náznak nějakého prozření typu "a takovéhle svinstvo bychom snad už dělat nemuseli".


A právě tohle je hlavní důvod dopadu těch e-mailů a jejich případného ovlivnění voleb: Tyto maily ukázaly v naprosté nahotě "kvality" Demokratické strany USA a jejích politiků a varovaly občany, aby si nenechali takovéhle vši nalézt do kožichu.

1 komentář: