pondělí 4. dubna 2016

Co uplynulý týden dal

Islám

Ukazuje se, že existovalo vícero signálů o možné akci v Bruselu a o kriminálních či alespoň podezřelých aktivitách jejich aktérů. Problém je, že po činu už mohou být chytří úplně všichni. Trochu mi to připomíná krach snahy o screening rakoviny plic rentgenováním hrudníku. Až už se vědělo, že a kde ten nádor je, tak se ho podařilo dohledat i na starých snímcích. Ale když byly ty snímky čerstvé, tak ty flíčky v jinak chaotickém obrazu hrudníku nebylo možné jako nádor vyhodnotit.
Pokračovala i kontraverze kolem rozdílných posudků na Knihu "Základy tauhídu", za jejíž vydání je stíhán V. Sáňka.

K teroristickému útoku

došlo v Láhauru, počet obětí (zatím necelá stovka) není konečný.

Počet obětí

bruselských atentátů také ještě není konečný a průběžně roste.

SMS

kampaň začali vést muslimové v Bruselu vůči mládeži, coby potenciálním džihádistům.

Írán

se pochvalen vyjádřil ústy svého představitele Chameneího o svých balistických raketách.

Dánsko

chce omezit radkální kázání v mešitách. Úmysl je to zcela jistě pozitivní, ale může to narazit na mnoho technických potíží, které to celé mohou zhatit.

Dronem

byl zabit jeden ze šéfů džihádistů v Rakká.

Imigrace

Část iráckých křesťanů, kteří získali bydlení a zaopatření u nás, se chce vrátit domů, část se pokusila dostat do Německa, odkud byla následně vyhoštěna.

Obecné

Běží kontraverze kolem čínské návštěvy v ČR a dalších akcí s tím spojených, vč. bojůvek etnických Číňanů i "bianco šeku", který dostala polici k uzavírání částí Prahy bez předchozího oznámení, zabírání pronajatých reklamních ploch pro "čínskou" výzdobu atd. Řeší se i konflikt kolem toho, že policie zabránila předem ohlášené a povolené demonstraci na Hradčanském náměstí.

President Zeman

konstatoval v rozhovoru pro čínskou televizi, že nejsme pod tlakem USA a EU.

FBI

odblokovala teroristův iPhone i bez pomoci Applu. V diskusích se vedou spory o to, zda to udělala nějakou hackerskou technikou, nebo zda má toto zařízení backdoor (už třeba na úrovni procesoru) a hrátky s Apple byly jen mlžením tohoto faktu.
Apple se nyní hodlá soudit kolem toho, jak to FBI dokázala.

Rusko

chce vyměnit odsouzenou Savčenkovou za obchodníka se zbraněmi Buta, kterého drží zase Ukrajina.

Na Aljašce

vybuchla sopka a komplikuje leteckou dopravu. Existují spekulace o tom, že se v dohledné době chystá "bouchnout" větší sopka na Islandu (než ta, co před časem na několik dnů zastavila a na další ochromila leteckou dopravu v Evropě). Hlavním problémem je sopečný popílek, který může poškodit brusným efektem turbíny letadel. Nejsem si jist, jak moc by vadil letadlům s pístovým motorem a vrtulí.

Čtyřleté holčičce

usekl hlavu sekáčkem na maso náhodný kolemjdoucí. Stalo se v Japonsku a jedná se patrně o psychicky narušené individuum.

President Zeman

má nejvyšší míru důvěry od voličů od doby, kdy byl zvolen. Důvěra v ostatní ústavní činitele a instituce naopak poklesla.

OSN

z nejasných důvodů přiřkla Falklandy Argentině. Jeho rozhodnutí nemá žádnou právní závaznost, nicméně může povzbudit Argentinu k nové agresi.

Klokánky

dostanou 20 milionovou dotaci.

USA

pošlou plně ozbrojenou brigádu do Pobaltí. Vůči potenciální cca 7 násobné převaze Ruska by v případě konfliktu neobstála, ale padli by tam US vojáci, což by vedlo k daleko ostřejší reakci než "jen" okupace spojence v NATO.

Policie rozhodla,

že zabití zloděje majitelem domu, do něhož se chystal vloupat, a vyrušen na něho zaútočil, odloží coby nutnou obranu.

President Zeman

podepsal zákon o EET.

Trosky,

nalezené na východním pobřeží Afriky jsou zřejmě původem ze ztraceného Malajsijského letadla.

80 000

Čechů má údajně žloutenku typu C a neví o tom. Studie - odhad vznikla extrapolací z dat, získaných od potenciálních dárců krve či orgánů, kteří jsou jediní vedle těhotných žen, kdo se na tuto chorobu u nás systematicky vyšetřují.

Začalo

kontraverzní soudní řízení kolem předražené stavby justičního paláce v Brně.

Soud

osvobodil policistu, který při střelbě na honěné ukradené auto, ohrožující policisty i účastníky dopravy, zastřelil spolucestující, o niž policisté nevěděli.

ČSSD

má těžký průšvih: Musí advokátovi Altnerovi zaplatit palmáre za to, že jim, přinejmenším na hraně zákona, vybojoval Lidový dům + smluvní pokutu z prodlení. Soudruzi vyrývají na Zemana, který původní smlouvu s Altnerem podepsal, nicméně advokáta se snažili následně po vítězství ve sporu o..bat (osexovat) Zemanovi nástupci až po současné vedení strany, a z toho vznikla ona stamilionová částka.

Rakousko

začalo znova prudit kolem Dukovan a chce to "hnát do brusele", čímnž fakticky jen ukazuje problematičnost EU.

Podle OSN

znásilňovaly mírové sbory ve Středoafrické republice místní ženy. Za daleko závažnější považuji ovšem to, že se v podstatě stavějí na stranu muslimů a podporují násilnou islamizaci této křesťansko - animistické země.

V USA

transplantovali pacientovi s HIV játra takto nakažené dárkyně.

V Náhorním Karabachu

propukly boje mezi Armény a Azery.

Na konci týdne

protestovali v Česku odpůrci potratů. Nestačí jim, že počet těchto zákroků silně klesá, potřebovali by se montovat lidem do života, jako jejich souputníci v Polsku a podobných zemích.
V Polsku naopak vznikly protesty proti plánu biskupů zcela zakázat potraty.
V té době byl také obnoven provoz na postiženém letišti v Bruselu.

Žádné komentáře:

Okomentovat