středa 2. března 2016

Klinika - exemplární sociální patologie

Jak dost často nesouhlasím s panem JXD v Reflexu, tak v tomto mu musím dát prakticky stoprocentně za pravdu:  "Alternativní centrum Klinika" je shromaždištěm ultralevičáckých a dalších podobných živlů.
Já osobně ovšem jdu ovšem ještě kousek dál: "Alternativci" z Kliniky jsou naprosto ukázkovým modelem toho, co provozuje naprostá většina podobně organizovaných neziskovek: Od státu mají značné finanční benefity, od "grantů" a podobných zdrojů peněz přes nejrůznější úlevy v platbách, jaké platí prakticky kdokoli jiný, občané i instituce, až po bezplatné užívání budov, pozemků a jiného státního majetku (což znamená, že státu tudy utíkají peníze z příjmové stránky rozpočtu).
"Alternativci" z Kliniky budovu na atraktivním místě v hlavním městě státu dostali k bezplatnému užívání s tím, že budou provozovat jídelnu, alternativní kulturu a podobné "komunitně přínosné aktivity". Výsledkem je ovšem smard a řev v nočních hodinách, na které si stěžují okolo bydlící občané. Příznivci "alternativců" budou patrně šokováni, ale na to, aby stát měl na "granty" a budovy k bezplatnému užívání musí někdo vytvořit nějaké hodnoty, z nichž významnou část mu stát sebere. Tedy i ti obyvatelé okolí Kliniky, kterým tamní aktivity brání v nočním odpočinku.
Pokud půjdu ještě dál, tak právě "alternativci" naproto žádné hodnoty nevytvářejí. Pro společnost jsou naprosto zbytečný plevel, zabírající místo a náklady něčemu, co by mohlo přinášet obecný užitek.
Když trochu nadsadím, tak i dobře provozovaný veřejný dům by méně obtěžoval své okolí a přitom přinášel do kasy státu nezenadbatelné peníze. Je mi známo, že povolání "sexuální pracovnice" s vyměřenou daní z příjmu zatím neexistuje, ale každá z těchto dam si za výdělek kupuje nejrůznější spotřební zboží a služby, které jsou, pochopitelně, zdaněny. A jejich spotřeba zdaněného zboží a služeb je výrazně vyšší, než v případě různých "alternativně žijících". A pravděpodobně by zdaněné zboží a služby nakupovala i samotná organizace, budovu takto provozující.
Výše uvedené je, pochopitelně, extrémní představa, nicméně právě dosazování extrémních hodnot zpravidla napomůže zjistit případné defekty v chodu programu a bývá dosti často užíváno jako programátorská ladící technika.
Dalším aspektem je fakt, že alternativci z Kliniky zastávají postoje nepřátelské tomuto státu a jeho jakž takž demokratickému politickému zřízení. Můžeme mít nejrůznější námitky proti konkrétním jevům na naší politické scéně (a čtenáři tohoto blogu vědí, že i já mnohé kritizuji), ale zcela jistě bychom si nepřáli, aby došlo ke zrestituování komunistického režimu, případně v podobě, jaká zde byla někdy v 50. letech, za kultu osobnosti. Nicméně politické sympatie významné části uživatelů tohoto "centra" jsou zaměřeny zhruba tímto směrem.
Rozkladné aktivity vůči státu a společnosti projevili "klinikáři" i v souvislosti s tzv. "uprchlíky", kterým poskytovali mj. nelegálně ubytování a napomáhali jejich, rovněž nelegálnímu, přechodu přes státní hranice. To je daleko za hranicí nějaké (alespoň morálně pozitivní) pomoci ubohým běžencům.
Zdejší osazenstvo se 6. 2. mohutně zapojilo do demonstrací za rozklad našeho státu bezbřehým přijetím neomezeného počtu "uprchlíků".
Toho dne také došlo ke "žhářskému incidentu", který nese velké množství markerů politické provokace. Nejprve se mluvilo o lahvích s Molotovovým koktejlem, nakonec se ukázalo, že "kdosi", kdo beztrestně řádil celý ten den na mnoha místech Prahy, tam vstřelil světlici.
Celá "alternativní scéna" za mohutného jekotu všech možných "pachatelů dobra" začala ječet (budilo to dojem předem připravené akce, alespoň ve mě). Našli se i drzouni, ochotní incident srovnávat s "Kříšťálovou nocí", nicméně hlas lidu na internetových diskusích (tam, kde je "demokraté" ještě nezakázali) vzpomínal na "záhadně" vysklenou výlohu Aeroflotu o demonstracích k prvnímu výročí sovětské okupace v srpnu 1969, případně na podobné incidenty policií tolerovaných zakuklenců v centru Prahy v dobách protestů proti zasedání Mezinárodního měnového fondu. Já vzpomenul i na známý požár Reichstagu.
Historka o "ubohých sluníčkářích", atakovaných "zlými nácky a xenofoby", se prostě neujala a (přinejmenším prozatím) byla odložena.
O víkendu i následně pořádaly tlupy feťáků a jiných "alternativců" pochody na "záchranu Kliniky". Tedy aby mohli dále užívat budovu, která jim nepatří, kterou až na nějaké zametení největšího smetí nijak neudržují. Asi nejlépe až do chvíle, kdy jim začne pro neúdržbu padat na hlavy.
Myslím, že na to se dá odpovědět pouze závěrečnými slovy Krylovy Písně neznámého vojína.
A přesně to samé by měli slyšet ve státních institucích i další "neziskovkáři", jdoucí žádat o přidělení peněz a dalších benefitů na provozování "užitečných" aktivit. Mimo jíné o tom budou i nadcházející letošní volby a ty v příštím roce ještě daleko víc.

Ve středu

se soudruzi aktivisté ráčili vyjádřit, že klíče (dům mají v zápůjčce do středeční půlnoci) nevrátí a nechají se raději z Kliniky vynést. Na to já: Neměli by je vynášet, ale vykopávat!

Další věcí je, že se jedná o bývalou plicní kliniku, která byla utlumena mj. v souvislosti s poklesem výskytu TBC v naší populaci (což vedlo i k diskutabilnímu ukončení prevence této nemoci očkováním, s nímž řada odborníků nesouhlasí). Je velice pravděpodobné (protože alespoň nějací uprchlíci k nám budou nacpáni, ledaže by došlo k opravdu drastické změně politických poměrů v Evropě a především v Německu), že v dohledné době budeme potřebovat instituci (a zdaleka ne jednu), jedoucí na tři směny a zajišťující jak vyšetřování tak i léčbu tuberkulózy a případně i dalších chorob (někteří "uprchlíci" přicházejí i z oblastí, kde ještě volně běhá i např. lepra). A budova, stavebně řešená k podobným úkolům, se bude setsakramentsky hodit.

3 komentáře:

  1. Alternativci bojující o svůj vysněný kout, do toho zásah bezpečnostních složek hrozící střetnutím s rozkladnými silami.

    Zde se vyplatí někomu napařit galeje podle tatíčka Kim Čong-Ila. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ať už se ta budova hodí komukoliv k čemukoliv, tak pro tuto nevděčnou a drzou chátru je jí mimo jakoukoliv pochybnost škoda.

    A s těmi neziskovkami by bylo velmi na místě roztřídit zrno od plev, protože to, co se děje kolem školství, „inkluzí“ a dalších šíleností, třeba kolem neustálého jekotu kvůli „chudákům“ „diskriminovaným“ Cikánům, je ze značné části výsledkem „citlivých“ a „osvícených“ unijních aktivit a nátlaku neziskovek financovaných jak státem naším, tak ze zahraničí. Platit si takovou škodnou může jen debil, to jen abychom věděli, za koho v tom všem jsme...

    OdpovědětVymazat
  3. K neziskovkám (to slovo se již stalo nadávkou):
    Když se nedbá na prevenci, rozmnoží se jak švábi, tak krysy. Hlavně nekrmit a sypat práškem proti hmyzu (zákony) a na krysy pořádného kocoura, co se nebojí. Respektive kocoura (policii), která se nebojí ani hloupého hospodáře, jenž likvidaci krys hodlá zakazovat, protože "korektnost".

    OdpovědětVymazat