středa 4. listopadu 2015

Karcinogenita uzenin?

WHO vydalo prohlášení o zařazení červeného masa a výrobcích z něj do seznamu karcinogenů, hned vedle tabáku a azbestu.
Přemysl Sobotka si dovolil konstatovat, že takové zařazení něčeho, co zakazují muslimové, dosti zajímavě souzní se současnou invazí muslimů do Evropy. Což se ovšem neobešlo bez ječivých kvilů moslemínofilů.
Pokud se na to podíváme zblízka se zohledněním některých analogií, ono je to ještě zajímavější.

Azbest

Ne, že by karcinogenní nebyl. Je, ale zase až tak mnoho ne. Zákazy azbestu se objevily v souvislosti s komerčními zájmy firem, které vyráběly méně kvalitní případně výrazně dražší (a nejčastěji obojí, dražší i méně kvalitní současně) náhražky. Bez tohoto tažení, které nakonec vedlo k legislativní restrikci používání azbestu, by byly tyto jejich výrobky zcela neprodejné. Jde totiž o to, že azbest si zachovává "načechranou", tudíž vysoce tepelně izolující, strukturu i v podmínkách, za nichž jeho alternativy buď shoří nebo se seškvaří do jednolité hmoty, vedoucí teplo naopak poměrně dobře (nebo odtečou).
Dnes už řada autorit udává, že práce o vysoké karcinogenitě azbestu byly sponzorovány těmito firmami a jejich věcně informační hodnota je poměrně nízká.
Zákazy azbestu, které se podařilo v řadě států prosadit, mají i své oběti. Nejznámějšími je soubor lidí, kteří zahynuli v troskách WTC. Tyto věže totiž měly dopad letadla a následný požár ustát a patrně by se tak i stalo, pokud by od snad 10. podlaží nahoru nebyl azbest nahrazen méně kvalitními izolačními materiály. Ty požár neustály, což vedlo k tepelnému narušení konstrukce a pádu věží. Podle hasičů přitom měly tento požár ustát (materiály poskytnuté hasičům utajovaly zhoršení kvality tepelných izolací, pravděpodobně proto, že by se oficiální přiznání tohoto faktu dostalo do konfliktu se stavebně bezpečnostmními předpisy), což vedlo i k chybám při záchranných pracech (včetně např. vracení uprchlých lidí zpět do budov). Uvedený fakt je také jedním z pravděpodobných důvodů mlžení kolem celé události, které je živnou půdou pro nejrůznější konspirační teorie. Protože za náhradu azbestu nekvalitním šmejdem někdo může a negativně by to ovlivnilo i komerční zájmy výrobců tohoto a podobných šmejdů.
Tohle uvádím navzdory faktu, že můj dědeček, jako instalatér pracující za první rapubliky mj. na vedeních teplé vody a ústředních topeních izolovaných azbestem, si při této práci "uhnal" mezoteliom a následně na něj i zemřel.

Tabák

Nebezpečnost tabáku je nám presentována jako axiom. Přitom řada studií, z nichž se vychází při tvorbě tohoto axiomu, byla zfalšována v tom smyslu, že jako statisticky významná byla presentována (a následně přijata) 90 či dokonce jen 80 procentní pravděpodobnost vazby mezi kouřením a některými chorobami. Přitom za statisticky skutečně významné se berou pravděpodobnosti od 95, případně 99 procent nahoru a nižší se normálně berou jako nevýznamné, neprůkazné.
Tažení proti kouření v hospodách (o zastávkách MHD ani nemluvě) je v podstatě totální blábol. Pokud bychom přijali předpoklad, že veškerá nekuřácká populace si půjde ihned po skončení práce sednout do zakouřené hospody a setrvá zde až do jejího uzavření (a to i s malými dětmi), vedlo by to v Česku k řádově několika desítkám případů rakoviny plic ročně navíc a celkově k něco více než stovce úmrtí ročně navíc na všechny choroby spojované s kouřením. Zhruba toto je výsledek výpočtu, vycházejícícho ze zastoupení kuřáků a nekuřáků v populaci, výskytu uvedených chorob (podíl kouření na výskytu "ostatních" se přepočítává podle výskytu rakoviny plic, ta se pro zjednodušení bere jako stoprocentně zaviněná kouřením, což není úplně pravda) a z velkých studií, které ukázaly, že výskyt těchto onemocnění u nekuřáka, partnera kuřáka, je cca 2,2 násobný proti nekuřákům bez kouřícího partnera. A uvedené číslo představuje zcela fiktivní "maximální benefit", v reálu nedosažitelný, protože reálný pobyt nekuřáků v hospodách je výrazně nižší a ještě se odehrává v naprosté většině v nekuřáckých prostorách.
Jinými slovy, za zlomek peněz, které toto opatření spolkne cestou zániku hospod, jejichž majitelé zkrachují, přestanou i se svými zaměstnanci platit daně a půjdou na podporu, by se například daly ošetřit kvalitnějším značením vybrané kritické křižovatky, na nichž dochází v důsledku nepřehlednosti a idiotského značení k vysokému počtu dopravních nehod. V oblasti počtu "zachráněných lidských životů" by to pak vyšlo +- na stejno.

Uzeniny

Zde je třeba konstatovat, že řada, ne-li většina, prací, na něž se WHO odvolává, byla vytvořena nad konzumací výrobků, jaké se už na našem trhu (+ trhu dalších vyspělých zemí) prakticky nevyskytují (snad vyjma sektor eko - bio - farmářských výrobků). Jde o to, že uzeniny se při domáckém uzemí přesolují "na slepo" dusičnano - dusitanovou nakládací solí z důvodu přeměny hemoglobinu a myoglobinu na červený methemoglobin, aby se zabránilo zašednutí až zezelenání masa přeměnou těchto červených barviv vlivem vzdušného kyslíku na zelený biliverdin. V moderních výrobcích se těchto solí přidává jen tolik, kolik je podle výpočtu potřeba, takže v nich žádné tyto látky nezbudou (protože reakcí s krevním a svalovým barvivem se dusík vyloučí ve formě oxidu, který z výrobku vyprchá). Moderní provozy jsou totiž s to přídavek solí exaktněji propočíst a různými technikami zajistit jejich rovnoměrné prostoupení polotovatrem. Z tohoto důvodu ani při následném zpracování, ani po požití v žaludku, nevznikají nitrosaminy, které jsou právě zodpovědné za nádory trávicího ústrojí.
Důležitým faktorem je i současná konzumace potravin s protektivními účinky (stačí salát z čerstvé zeleniny, naše tradiční zelí, teměř vždy podávané k uzenému, a další podobné s těmito výrobky konzumované potraviny) a k uvedené přeměně na nitrosaminy v trávicím traktu nedojde.
Další věcí je, že řada výrobců nyní uzeniny neudí, nýbrž do nich přidává prokazatelně neškodné potravinářské barvivo a uzené aroma (zkrátka se mílovými kroky blíží moment, kdy budeme mít továrny, do nichž jednou stranou bude vtékat potrubím nafta a druhou budou odjíždět náklaďáky s paletami - třeba špekáčků).
Tyto moderní potraviny nejsou na trhu tak dlouho, aby mohla vzniknout studie, která by vůbec mohla vyhodnotit souvislost jejich konzumace s nádory (nebo čímkoli jiným se srovnatelnou dobou latence).
Na druhé straně se o vztahu konzumace uzenin a některých nádorů ví od konce 70. let minulého století. Zhruba od té doby ji také zohledňují nejrůznější výživová a "life stylová" doporučení. Opravdu se tedy jedná o velmi zaleželou "novinku". To, že takováto "novinka" byla vytažena právě nyní a po tak dlouhé době, zapáchá manipulací na sto honů. Pravděpodobnost, že to bylo učiněno na čísi politickou či komerční objednávku je patrně neodlišitelná od jistoty.

A ještě mimochodem:

Dosti podobný průšvih z hlediska přísunu nitrosaminů do trávicího ústrojí je i rychlená zelenina, kterou zatím nikdo nerestringuje.
A nejkrásnější komentář byl od Dr. Macka: "Kdyby to byla pravda, tak už by Babiš dávno měl řetězec pohřebních ústavů".

4 komentáře:

  1. Co zmůže azbest proti jadernému výbuchu - přečtěte si tento starší článek ze Svobodných novin - http://svobodnenoviny.eu/11-zari-2001-nuklearni-demolice/#more-32466 . Tak ti proradní Amíci nejenom nebyli na Měsíci a všechno si to nafilmovali v hollywoodských ateliérech, ale teď (tedy v prosinci 2014 - bohužel tato šokující zpráva tehdy zcela zapadla) se díky ruskému expertovi Dimitriji Chalezovovi dozvídáme šokující pravdu o konci newyorských "dvojčat". Jak se říká -" Laik se diví. Odborník žasne!". Pedro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslal jste to dvakrát, tak jsem si dovolil to vystavit jen jednou. Ten váš seznam webů spíš zpracuji do samostatného příspěvku, ale bude to pár dnů trvat.

      Vymazat
  2. Před časem mi někdo ze známých poslal tento "Seznam českých a slovenských webů šířících ruské lži": www.svetkolemnas.info,www.aeronet.cz, www.zvedavec.org, www.ac24.cz, www.rodinajezaklad.sk, www.stopautogenocide.sk, www.osud.cz, http://czech.ruvr.ru/, http://slovak.ruvr.ru, www.zemavek.sk, http://panobcan.sk/, www.czechfreepress.cz, http://vaseforum.sk/blog/, www.slobodnyvysielac.sk, www.hlavnespravy.sk, www.badatel.sk, www.badatel.net, www.protiprudu.org, www.beo.sk, http://obcianskytribunal.sk/blog/, www.sho.sk, www.voxvictims.com/, http://freeglobe.parlamentnilisty.cz/, www.magnificat.sk, www.freepub.cz, http://vkpatriarhat.org.ua/cz/, www.spolocnostsbm.com, http://svobodnenoviny.eu, http://www.auria.sk/blog/, http://afinabul.blog.cz/, www.dolezite.sk, www.inespravy.sk, www.nadhlad.com, www.ze-sveta.cz, http://nwoo.org, http://orgo-net.blogspot.sk, www.cez-okno.net, www.vlastnihlavou.cz, www.neskutocne.sk, www.bezpolitickekorektnosti.cz, www.eiaktivity.sk, www.nazorobcana.sk, www.alternews.cz, http://pravdive.eu/index.php, www.slovenskeslovo.sk. Já osobně myslím, že k nim patří i www.prvnizpravy.cz. Pedro

    OdpovědětVymazat
  3. Jestli toto není prorusky zaměřený web, "tak ať visím!"

    PRVNIZPRAVY.CZ - NEJDŮLEŽITĚJŠÍ Z POLITIKY A BYZNYSU
    V Polsku začnou vykopávat legendární "zlatý" vlak
    Velká Británie dala Rusko na seznam hrozeb pro národní bezpečnost
    Time: To není nejchytřejší způsob, jak se vyhnout válce s Ruskem!
    Symetrická odpověď: Rusko může zničit USA za méně než půl hodiny
    WSJ: V případě teroristického útoku na A321 Putin tvrdě odpoví!
    Více zpráv »
    Pedro

    OdpovědětVymazat