neděle 12. července 2015

Problematická kartářka

V posledním Reflexu (vyšel 9. 7. 2015) J. X. Doležal referuje o případu, kdy soud na základě "expertky", provozující "kraniosakrální terapii" a věštění z karet, odebral dítě matce.
Popisuje své peripetie, jak se snažil objektivizovat váhu zmíněné expertízy, v níž byly nalezeny "narušené toky kraniosakrálních energií", zapříčiněné matkou, vůči vynesení rozsudku i rozhodnutí sociálky soudní řízení iniciovat.
Kraniosakrální terapie je jedna z širokého spektra totálních pavěd, pro jejichž teorii i praktické fungování neexistují sebemenší důkazy. O věštění z karet platí mnoho podobného. V obojím se mohou uplatnit psychologické postřehy provozovatele, nezávislé na prováděných úkonech, kterými lze vysvětlit některé úspěchy (má/nemá snubní prstýnek, jaké narážky ho viditelně znervózňují atd.). Při zohlednění této představy fungování karet i "kraniosakrální terapie" by dotyčná expertka mohla mít i pravdu, byť by ve skutečnosti detekovala (třeba i podvědomě) něco naprosto jiného, než "zaražené toky" (zvlášť před tou křížovou kostí by mohlo být zaražené i něco jiného, např. větry). Je ovšem otázka, zda takovéto dovednosti, nabyté studiem dospělých klientů, lze uplatnit bez nějakého speciálního výcviku i na děti. Podle všeho toho, co vím o dětské psychologii a psychiatrii, nikoli. Postřehy ze "světa dospělých" mohou být naopak v této oblasti při aplikaci na dítě silně zavádějící.
JXD svou reportáž o soudním rozsudku na bázi "expertízy" kartářky a kraniosakrální terapeutky uzavírá návrhem, aby co nejrychleji vznikl "zákon o čarodějnictví", který by provozovatele podobných pavěd postavil mimo možnost podávat takovéto expertní posudky.

Proč si myslím, se je to problematické:

  1. Pokud by ten zákon měl být objektivní, musel by na stejnou pozici osob, živících se podvody, postavit i kněze a další experty "přes víru". A už slyším ten jekot křesťanské a jiných náboženských lobby!
  2. Iracionální jsou i některé politické smery. Např. celé levé spektrum lze více-méně snadno racionálně odmítnout na základě praktických zkušeností s aplikací daných myšlenek (Kambodža za Pol - Pota, Severní Korea, Stalinský SSSR a mnohé další). Zde krásně platí známý Churchillův výrok, že "kdo ve dvaceti není komunista, nemá srdce, kdo jím je po třicítce, nemá rozum".
  3. Muselo by se jednoznačně rozhodnout, co je a co není ve výše uvedených oblastech (a mnoha dalších) iracionální, což je dost problém a zákonodárci i soudy na tomto poli jednoznačně a opakovaně selhávají. Stačí připomenout opiči procesy, proces s jasnovidcem Hanussenem, soudy s vědci ve středověku i později, v moderní době podpora globálního oteplismu i existence mimo racionalitu stojících pavědeckých oborů typu genderismu.
Buď by tedy vznikl "zákon jen pro kartářky a kraniosakrální terapeutky" a dotyčným by stačilo lehce přejmenovat živnost a jelo by se dál, nebo by vznikl nějaký obecný zákon, o němž by vzápětí nastal kvil, jak strašlivě zasahuje do náboženských (a asi i řady dalších jiných, včetně politických) práv.

Můj názor v této věci

Já sám nejsem nějakým zastáncem drastické restrikce "alternativních" či "pavědeckých" oborů (a je to jeden z důvodů, proč jsem po delších úvahách nakonec nevstoupil třeba do Sisyfa, byť jsem měl přihlášku do něj na stole). Už v textu výše jsem naznačil, že mnohé z toho může fungovat na bázi podvědomých postřehů, pro jejichž zpracování poslouží mimoděk manipulace, třeba s těmi kartami, jako určitá soustřeďovací a vizualizační technika. Jsem také velice skeptický vůči představě, že by bylo možné nějak jednoduše a hlavně bez velké chybovosti třídit alternativce na lidi "poctivě" podvědomě zpracovávající informace z jiných zdrojů, lidi bona fide klamající sami sebe představou schopností, jimiž neoplývají, a vědomé podvodníky (a jak řešit situaci, kdy se i ten vědomý podvodník "trefí"?). A někdy se může dostavit i "efekt anonymního dopisu", jaký se popisuje v detektivkách (např. Není kouře bez ohýnku od A. Christie), případně "statistického" (v některých učebnicích statistiky je popsán případ, kdy byl v určité lokalitě rozeslán anonymní dopis s textem (zhruba): "Všechno je prozrazeno, uteč!", načež opravdu překvapivý počet místních nebyl následně k dosažení).
Na druhé straně jsem ovšem zastáncem toho, aby soudci nesli za kvalitu své práce naprosto stejným způsobem kůži na trh jako příslušnící jiných povolání, pro něž je potřebná vysokoškolská kvalifikace. Současně jsem přesvědčen, že nějaké "občanské revizní komise" (pracovní název), které by měly možnost probírat se rozsudky a řešit podobně nesmyslné rozsudky, by mohly vyčistit naši justici od soudců, kteří opravdu vynášejí rozsudky čistě na základě toho, jak padly karty (protože výrazně levnější náhradou takového soudce by byla kostka z "Člověče, nezlob se!").

1 komentář:

  1. Vypada to ze "znalectvi" v ceske kotlince postoupilo na dalsi level. I kdyz jsem mnohem vice naklonen verit te kardiostelarni tyranii nez odpornikum ktere prezentuje pan Pecina, je videt ze ceskemu soudnictvi neni nic dost spatne, kdyz jde o "spravnou vec".

    OdpovědětVymazat