sobota 27. června 2015

Zvony Charlestonu ...

Aneb kdo zradikalizoval "bílého teroristu"?


Bylo by docela zajímavé vědět, kdo vlastně zradikalizoval mladého bílého američana natolik, že vystřílel černošský (či afroamerický) kostel.
Jde o to, že rasové důvody (byť se, pochopitelně, ozývá z nejrůznějších organizací, žijících z rasistických fikcí, šílený jekot o rasismu), by se daly těžko předpokládat u mladíka, který měl mezi černochy a míšenci řadu přátel a s některými z nich komunikoval ještě docela krátce před spácháním svého činu. U někoho takového bych čistě rasový motiv naprosto nepředpokládal.

Táži se tedy zcela vážně "cui bono?" a napadají mě následující odpovědi:
  1. Rusko má evidentní zájem na neklid v US zázemí, coby zázemí nepřítele, protože je zaháčkováno v konfliktu na Ukrajině na straně opačné než NATO, jehož zbylí členové (bez USA) jsou v podstatě vojensky zcela nemožní. Jakékoli oslabení USA vnitřními konflikty (ideálně občanskou válkou mezi rasami) je tudíž vysoce žádoucí stav, za jehož navození by kremelští páni, jak věřím, dali první i poslední.
  2. V kostele byl zastřelen černošský senátor, který mohl vadit někomu z vlády USA, případně měla tajná služba důkazy, byť nepresentovatelné před soudem, že dotyčný je agentem protější strany v tomto (nebo jiném) konfliktu. A jeho likvidace touto cestou byla zvolena jako nutnost, ať už by se jednalo o nevyzrazení "krtka" v centrále nepřítele (jak tomu bylo v případě soudu nad Rosenbergovými a spol.) nebo obavy, že by do celé kauzy vstupovali lidé kolem Obamy.

Faktem je, že emancipační hnutí afroameričanů bylo prolezlé sovětskými agenty, kteří řadu jeho aktivit iniciovali a řídili. Včetně známého projevu M. L. Kinga "I have a dream", který byl sepsán odborníky z KGB (jak se ukázalo po dočasném otevření sovětských archivů v 90. letech). Je otázka, zda byl KGB "zaháčkován" přímo MLK nebo lidé v jeho bezprostředním okolí, jimž důvěřoval a dal si od nich "radit", nicméně jeho odstranění bylo zcela jednoznačným aktem nutné obrany státu proti rozvratníkovi, řízeném nepřítelem.
Rovněž zcela neoddiskutovatelným faktem je i to, že řada opatření, která emancipační hnutí vydobyla, mají naprosto kontraproduktivní dopad na černošskou komunitu (a v podstatě jsou zdrojem udržování mezirasové animozity). Včetně skutečnosti, že černošské elity před těmito aktivitami varovaly a aktivně se jim snažily zabránit (např. afirmační akce). A současné incidenty, o nichž referují sdělovací postředky, jsou v podstatě do značné míry důsledkem těchto aktivit.

Považuji rovněž za vysoce pravděpodobné, že mladého loosera lze poměrně snadno zmanipulovat tak, aby fungoval jako opička na špagátku a přitom si připadal jako hrozný a "zcela nezávislý" hrdina. Který navíc bude až do roztrhání těla zatloukat původce "svého" rozhodnutí. Tedy, pokud si jejich existence vůbec bude vědom; pokud ne, tak z něho jejich identitu nevymlátí sebedrsnější odborník na tvrdé výslechy. Pokud nějaká zpravodajská služba nemá na takovou věc zavedené postupy a perfektně vycvičené specialisty, tak by měla vrátit peníze, co se do ní kdy investovaly. Což nepředpokládám, že by u tajných služeb USA a Ruska padalo v úvahu.

Žádné komentáře:

Okomentovat