pátek 19. června 2015

"Uprchlíci"

Denně jsme bombardováni zprávami o "ubohých, vyhladovělých a vyčerpaných uprchlících", kteří potřebují naši pomoc. Fotografie, které tyto zprávy doprovázejí, ovšem ukazují mladé muže, dobře živené a vizuálně jsoucí v relativně dobré kondici (žádné obvazy a další příznaky poranění, žádné hladové otoky, žádné obličeje, propadlé strádáním do facies Hippocratica atd. atd.). A hlavně, co na těch fotografiích není - prakticky žádné ženy a děti.
Jako člověk, který se alespoň trochu vyzná v úpravě fotografií, jsem si vědom, že by do těch fotografií nebyl absolutně žádný problém některým z těch bezvousých mužů, co se na nich také vyskytují, doretušovat ženský oděv a přimontovat tam i pár dětských hlaviček.
Stejně tak by bylo bez problémů možné některé z těch mladých a zdravých mužů "podětštit" nebo naopak "postaršit", případně "poonemocnět". Troufnu si odhadnout, že, při zohlednění kvality a rozlišení těch fotografií, by to erudovanému odborníkovi s příslušnou výbavou zabralo pár hodin času. A dokumentace by byla jakžtakž v souladu s textem.
Mě by to trvalo s těmi nástroji, které jsou standardné dostupné na Linuxu (nějaké kreslítko typu Xpaintu a komplex neinterativních nástrojů v rámci ImageMagicku, nějaké vrásky, jizvy apod. pro další použití by se daly udělat přes textury v Povrayi) jistě déle než profesionálovi s podstatně lepším vybavením a zkušenostmi, případně vybaveného knihovnami výtvarných prvků, které by tudíž nemusel složitě vytvářet, ale jen by pro ně sáhl.
Burky apod. by celou akci ještě zjednodušily, protože pod nimi by mohl mít retušovaný vousy jak Krakonoš.
Celé je to akcentováno ještě tím, že ty fotky jsou vesměs ve velice malém rozlišení a nepříliš dobré technické kvalitě, což by zakrylo i "humpoláčtejší" výsledky jednoduššího, a tudíž i snadnějšího a rychlejšího, provedení.
Konec konců, přesně takto si v řadě případů počínali palestinští Arabové při vyrábění "dětských obětí" izraelských vojáků. Tedy, pokud rovnou nevybrakovali za účelem pořizování "dokumentárních" fotografií dětské mrtvolky z některé z márnic, nacházejících se pod jejich kontrolou.
Nicméně se nic takového neděje. Jsme zavalování bláboly, "dokumentovanými" fotografiemi, které jsou s těmito bláboly v naprosto zjevném rozporu. A nikomu z papoušků, kteří tyto bláboly citují a rozmělňují svými hysterickými výlevy, to naprosto nevadí.
Mám velice nepříjemný dojem, že nás, příjemce této propagandy a potanciální příjemce těch "uprchlíků", mají její tvůrci i šiřitelé za bezcenné onuce, do nichž je škoda těch pár hodin práce s Photoshopem investovat. Prostě námi pohrdají natolik, že jim nestojíme ani za vymyšlení věrohodné lži a pár hodin práce na zfalšování věrohodných důkazů ji podporujících. Ale pohrdají, pochopitelně, i těmi svými papoušky, když je nechají skřehotat naprosto zjevné bláboly

I když bychom akceptovali argumentaci prouprchlických agitátorů v rámci veškerých ostatních aspektů této kauzy, tak by nás toto jejich zjevné pohrdání námi a naším zdravým rozumem a smysly mělo hluboce urazit.

1 komentář:

  1. Už si všimli. Včera v TV záběry na děti a ženský, chlapi v pozadí.

    OdpovědětVymazat