pondělí 6. dubna 2015

Co uplynulý týden dal

Islám

V Jemenu

pokračovaly letecké údery proti šíitským povstalcům. Povstalce podporuje především Írán, údery provádějí státy se sunitskou větví islámu, v čele se Saúdskou Arábií.
V zásadě je dobře, že se muslimové začali rvát mezi sebou dřív, než "vyřešili" evropské "nevěřící psy". Je ošklivé to takto naplno říct, ale čím víc se jich vzájemně zabije, tím líp.

Dva íránští poradci

byli zlikvidováni v Iráku americkým dronem.

Dalšího bloggera,

který hlásal věci neslučitelné s islámem, zavraždili studenti islámské školy v Bangladéši. Předvedli tím zcela jasně a názorně mírumilovnost a tolerantnost islámu.

Irácké armádě

se podařilo dobýt centrum Tikrítu, které drželi příznivci chalifátu.

Při náletech

proti Jemenu byla zničena mlékárna nedaleko Adenu. Počet mrtvých - 37 tím dorovnal celkový počet obětí náletů na 250.

Palestinská samospráva

podstoupila pod mezinárodní tribunál ICC. Chce tím dosáhnout souzení údajných zločinů, páchaných Izraelem.

V Keni

islamisté povraždili na stopadesát studentů vysoké školy. Při přepadení požadovali od studentů odříkání některých súr z Koránu, a kdo ze sebe nevyrazil příslušné podzvířecí skřeky, byl ihned zavražděn. Keňa následně část útočníků zlikvidovala, ale pokud se nebudou dělat plošná a pro islám bolestivá odvetná opatření (např. likvidace rukojmích z místní islámské komunity), budou takové akce vždy bezzubé a málo účinné.

Chalifát

zveřejnil video s ničením památek UNESCO ve zříceninách antického města Hatra. Faktem je, že islám nikdy nic srovnatelně hodnotného nevytvořil, takže nelze muslimům oplatit stejnou mincí.

Francouzští muslimové

mají tu drzost po nedávných teroristických útocích požadovat výstavbu nových mešit ve Francii. Rádi by se dostali na dvojnásobek stávajícího počtu.

Rumunsko

vyhostilo sedm islamistických verbířů.

Islámští džihádisté,

patrně z chalifátu, zaútočili na egyptská stanoviště na Sinajském poloostrově a povraždili necelé dvě desítky vládních vojáků. Vzápětí utrpěli srovnatelné ztráty při odvetné akci.

Al Kajda

využila zmatků v Jemenu a osvobodila svého vůdce, kdysi šéfujícího této organizaci na celém Arabském poloostrově. Poučení z toho je jasné: Teroristé a džihádisté by měli dostat pouze jediný trest, a to smrt. Pak ať si jejich stoupenci shánějí nekromanty.

Ukrajina

U Mariupolu

pokračovaly přestřelky mezi separatisty a ukrajinskou armádou.

Na válčišti

se nacházejí miny, které už usmrtily několik desítek dětí.

Obecné

Za záměnu roztoku glukózy roztokem Chlumsky

(solutio phenoli camphorata), který nechala sestra vypít pacientku ve vysokém stupni těhotenství (ta na vznikou otravu a poleptání zemřela i s dítětem), dostala pachatelka, snad definitivně, rok vězení a čtyři roky zákazu činnosti. Ještě více zničující pro ni bude 20 milionů, které po ní chtějí pozůstalí (pokud jim to soud přiklepne).
Faktem je, že v tomto případu je mnoho nejasného: roztok glukózy je téměř čirý, sladký a bez zápachu, sol. Chlumsky je žlutavý až žlutooranžový, silně páchne a má i velmi výraznou chuť. Opravdu mi není jasné, jak to mohla pacientka požít.

Tragédie airbusu

vedla k dalším úvahám nad možnostmi převzetí řízení letadla pozemní kontrolou v případě podobné situace. Tyto úvahy existují již od 11. 9. Technicky je to vyřešeno, pouze neexistuje systém neprůstřelný proti hackerům, není (dosud) reálně možné, aby obsluha měla tak dobrý přehled o reakcích letadla (a obecně situaci v něm) jako pilot sedící v kokpitu, a piloti se rovněž bojí o ztrátu svého postavení.

Novela silničního zákona

pustí dvoukolová vozítka Segway na chodníky (což je zdrojem kontraverzí) a přikazuje chodcům mimo obec nosit reflexní prvky na oblečení.

Ministr školství

navrhuje úpravy v akreditacích. Akreditační komisi by nahradil úřad s právem udělovat nebo zamítat / odebírat akreditace. Vysoké školy by také získaly pravomoc odebírat tituly těm, kdo je získali neoprávněně, např. plagiátorstvím.

Haagský soud

vyvolal kontraverzi tím, že chce zpět obžalovaného srbského nacionalistu Šelšeje, který byl dočasně propuštěn, aby se mohl léčit z rakoviny, kterou ve vazbě dostal.
Šelšej veřejně spálil chorvatskou vlajku.

Slovenský ministr

vnitra Kaliňák odškodnil studenty, na jejichž auto policie neoprávněně střílela a poškodila ho - ze své kapsy, protože slovenský stát se odškodnění brání.

Okamura

Přednesl návrh, že by bezdětní měli mít nižší důchody (což je logické, protože v průběžném systému důchody platí následující generace). Problém je, že to zblbl výpadem vůči homo párům, protože ty děti často mají a ti, co ne, spadají jednoznačně do kategorie "bezdětní nikoli vlastní vinou".

V Brodě

při masakru chyboval podle vyjádření policie operační důstojník, který zakázal zákrok proti pachateli.

V Rakousku

obvinili 14 letého chlapce z terorismu, protože se chtěl přidat k chalifátu tím, že vyrobí bombu a odpálí ji na nádraží ve Vídni nebo někde na vlakové trati.
Vzhledem k tomu, že něco podobného je plně v možnostech i této věkové skupiny, byla tato hrozba reálná.

Blackout

měli v Turecku. Bez proudu byla skoro půlka země. Nerozvíjejí infrastrukturu pro výrobu elektřiny a současně jim roste spotřeba. V tomto si islamisté nijak nezadají se zelenými, možná i proto si tak báječně vzájemně rozumějí.

Ozbrojenci

unesli v Turecku státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze, který "dozoruje" proces s policisty, kteří při potlačování protiislamistických demonstrací zabili patnáctiletého Berkina Elvana plynovým granátem. Ozbrojenci vyhrožují, že ho zlikvidují, pokud nebudou zveřejněna jména policistů za tuto smrt odpovědných (a souzených utajeně).

Opoziční kandidát

zvítězil v presidentských volbách v Nigérii a vládnoucí president uznal porážku.

Průlomovou

transplantaci kostní dřeně provedli čeští lékaři podle metodiky vyvinuté v USA. Průlomovost metodiky spočívá v tom, že umožňuje bez odmítnutí přijmout kostní dřeň dárce, který je s příjemmcem shodný jen v 50 % znaků, což jsou rodiče, děti, někdy i sourozenci a další pokrevní příbuzní. Původní technika vyžadovala 80% shodu, takže potenciálních dárců bylo mnohem méně.

Turecký soud

osvobodil všech 236 obžalovaných důstojníků, které islamista Erdogan ve vykonstruovaném procesu (za vydatné pomoci činovníků EU) odsoudil pro údajnou přípravu puče.

Rozšíření pravomocí

ombudsmana podpořili poslanci v prvním čtení. Je nutno si zapamatovat, které strany tuto zrůdnost a nehoráznost podporují, a ty by měly při následujících volbách být patřičně odměněny: Především to prosazují fašisté z ANO a ČSSD, podporovaní klerofačisty z KDU-ČSL.
ANO v oslední době do jisté míry ztrácí podporu, ale volby by zatím vyhrálo.

Skončily kvóty na mléko

Poškodily nás hlavně tím, že jsme museli výrazně zredukovat stavy hovězího dobytka, pod úroveň spotřeby mléka na našem trhu. Jinými slovy jsme byli donuceni dovážet mléčný odpad ze zemí EU. Vzhledem k době dospívání krav bude trvat několik let, než dojde k alespoň částečné náhradě této škody, vyvolané úředníky EU, a budeme moci být v produkci mléka opět samostatní.

Bylo zastaveno

stíhání útočnice ze Žďáru (kde zavraždila studenta střední školy). Důvodem je nepříčetnost. Důležité ovšem je, jak soudy a psychiatři zajistí, aby nemohla vraždit znovu. Ideální by bylo, aby ten, kdo podobného člověka pustí ven ze specializovaného zařízení, byl plně odpovědný za škody, které dotyčný nadělá (podobně jak se to požaduje po majitelích zvířat, kteří jsou tč. absurdně odpovědní i za škody, zaviněné prokazatelně někým jiným).
Ústavní soud současně kvičí nad "omezováním práv" nebezpečných šílenců. Angažuje se v tom negativně známá soudkyně Šimáčková (bojovnice za povinné nošení islámských šátků, i za "právo nebýt očkován").

Český stát

se pokoušel osvobodit unesené české občanky (ty, které se minulý týden navrátily), akci zmařila bouře, po níž byly unesené přesunuty na neznámé místo.

Rath

dostal jako odškodné za nezákonnou vazbu necelých dvacet tisíc, asi polovinu požadované částky.

Byla obžalována

zdravotní sestra, spojovaná s nejméně šesti úmrtími pacientů v nemocnici v Rumburku. Hrozí jí až doživotí.

Příušnicemi

onemocnělo několik dět v banskobystrickém kraji (SK). Byly proočkovány. Nabízejí se různé možnosti vysvětlení tohoto jevu, ale nejpravděpodobnější bude špatně dopravovaná nebo skladovaná vakcína. Dopravní společnosti i vrátní nemocnic velice často ignorují symboly na balíčcích (jako že mají být chráněny před teplem uskladněny v chladničce apod.). Sám jsem se s podobnými případy setkal.

Na Maledivách

svědkové uvádějí, že viděli padat před více než rokem zmizelý Boeing malajsijských aerolinií. Úřady se spíše snaží tato svědectví potlačit.

President Zeman

prohlásil, že US velvyslanec má dveře na Hrad zavřené za svou kritiku jeho cesty do Moskvy. Můžeme mít k oslavám v Moskvě jakýkoli vztah, ale faktem je, že jsou to poslední "kulaté" oslavy, jichž se zúčastní alespoň nějací autentičtí pamětnící bojů, kterým je tč. kolem 90 let a více. Můžeme jen spekulovat nad tím, nakolik je neochota západoevropských politiků účestnit se těchto oslav motivována Putinem a konfliktem v Ukrajině a nakolik příležitostí nemuset vyjadřovat vděk lidem, kteří významnou měrou přispěli k pádu nacistického Německa.
US velvyslanec vyjádřil lítost, že jeho "úpřímná slova" vyvolala takovouto odezvu.

Expresident Klaus

zažádal o oficiální vyšetření obvinění z údajné korupci při jeho poslední amnestii.

Druhá černá skříňka

airbusu od Germanwings byla nalezena. Pikantní je, že ji nalezla amatérská hledačka po cca deseti hodinách, zatímco profesionálové ji hledali v počtu několika desítek několik dnů a nenalezli ji.
Záznam ve skříňce potvrdil hypotézu o záměrném navedení letadla na zem kopilotem, který měl zřejmě nějaký psychický defekt.

Dvě američanky,

inspirované džihádisty, připravovaly odpálení náloží z plynových bomb a papiňáků. Byly ale sledovány FBI a včas odchyceny.

V banánech

dodaných do obchodního řetězce Lidl se našel kokain za cca miliardu korun (při přepočtu na cenu "pouličních" dávek). Lze předpokládat, že odpovědný (byť v tomto případu spíš neodpovědný až lemploidní) mafián se už nachází mimo dosah justice, nejspíš uvnitř vhodného betonového stavebního prvku. Podnikání v drogách má trochu jiné zákonitosti než např. stavění tunelů, které vyplaví první pořádný déšť.

Britové vyzkoušeli

cca tisíc let starý lektvar, popsaný v čínské učebnici očního lékařství. Zjistili, že zabírá i na rezistentní kmeny zlatého stafyloka. Farmaceutické firmy nebudou mít radost, protože tisíc let zveřejněný recept se dá jen blbě patentovat.

Jachtař Louis Jordan

žil dva měsíce na dně své převrácené lodi, živil se syrovými rybami a pil dešťovou vodu. Je otázka, co všechno z těch ryb chytil (nabízejí se různé rybí tasemnice a jiní parazité).

Vědci kritizují

tzv. biopaliva prvního stupně, tj. vyráběná z potravinových surovin, pěsovaných na úkor výroby potravin, případně rozšiřováním pěstebních ploch na úkor přírody.
Biopaliv druhého stupně (vyráběných z odpadu) je zatím málo a jejich výroba je příliš drahá.
Ovšem nejdůležitější je, že celý tento kšeft je založen na fikci lidmi způsobeného globálního oteplování, důkazy pro niž neexistují, mimo zjevně zfalšované studie.

Francouzští senátoři

odmítli postih zákazníků prostitutek, který navrhli levičáci v dolní komoře francouzského parlamentu.

2 komentáře:

  1. > Ideální by bylo, aby ten, kdo podobného člověka pustí ven ze specializovaného zařízení, byl plně odpovědný za škody, které dotyčný nadělá

    Coz by vedlo k tomu ze nikdy nikoho nepusti.

    Takze pridame odpovednost i za nepusteni - tu uz je tezko vycislit, ale neco se najde. Coz povede k tomu ze tu praci nikdo nebude delat.

    Tohle nema reseni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem toho názoru, že současný stav, kdy může být propuštěn silně nebezpečný šílenec a nikdo za to nenese žádnou odpovědnost je prostě kyvadlo na opačné straně než stav, kdy byli do blázinců zavíráni disidenti.
      IMHO je třeba zavést nějaká jasná pravidla hry, kdy ten, kdo rozhoduje, nese za to rozhodnutí také svůj díl odpovědnosti. V momentě, kdy nenese žádnou odpovědnost a ještě je ukrytý v anonymitě, takže ho nelze ani ostrakizovat, je něco špatně.
      Jestliže stavebnímu inženýrovi spadne barák, tak nese odpovědnost za všechny materiální i další (úhyny osob) škody, které jsou s tím spojené. Když veterináři chcípne jeho vinou kráva, tak ji musí zaplatit. Humánní lékaři a ještě více právníci jsou vedeni k naprosté nezodpovědnosti za svoje činy, která pak vede k naprosto idiotskému hazardování (zejména pokud se jedná o životy někoho jiného, než toho, kdo rozhoduje). Je to ošklivé, ale dovoluji si vyslovit politování nad tím, že ten zavražděný student nebyl ani potomkem "experta", který dotyčnou šílenou prohlásil za neškodnou, ani soudce, který tento blábol úředně posvětil.

      Vymazat