pondělí 23. února 2015

Co uplynulý týden dal

Ukrajina

v Debalcevu

dostali obklíčení Ukrajinci ulimatum, aby odešli a na místě ponechali těžké zbraně. Podle pozorovatelů se zde střílí.

Separatisté

požadují, aby byly zrušeny dekrety vlády, podle nichž jsou "teroristé" a aby Ukrajina přestala koketovat se vstupem do NATO. Ukrajina zase odmítá z části frontové linie stáhnout své těžké zbraně.

Merkelová

a Porošenko naléhají na Putina, aby pomohl rebely "zklidnit".
Putin prohlásil, že dohody je nutno dodržovat. Neodpistil si ovšem rýpnutí o demoralizovaných vládních vojácích, bojujících proti těm, kdo chrání své domovy a rodiny.

Ukrajina

se v důsledku války propadla až na pokraj státního bankrotu.

Kyjev

vyklidil Debalcevskou kapsu. Porošenko to přiznal a potvrdil jen 22 padlých. Velitelé "dobrovolnických praporů tento krok silně kritizovali.
První informace vojáků z kapsy popisují tvrdé boje, připomínající válku v Čečně.
Klid zraní se postupně začal dodržovat.
Vypadá to ovšem, že dojde ke střetu o Mariupol, který blokuje pozemní spojení Krymu s Ruskem. Na konci týdne právě zde začaly kvantitativně i kvalitativně narůstat střety.

Gazprom

zareagoval na zastavení dodávek plynu do povstaleckých území Kyjevem tím, že tam začal posílat plyn přímo.

Separatisté

budou moci vyvážet uhlí ze svého území přes ruské přístavy. V řadě zemí třetího světa jsou elektrárny a další zařízení, která tam byla postavena v rámci rozvojové pomoci a která uhlí tohoto typu mohou spotřebovat.

NATO

konstatovalo, že ruské aktivity na Ukrajine mohou přerůst v regulérní válku.

Viktor Janukovyč,

svržený ukrajinský president, se údajně snaží pomocí emisarů zasahovat do dění na Ukrajině.

K výměně

asi 200 zajatců došlo na frontové linii v Luhanské oblasti.

Dva mrtvé a devět raněných

si vyžádal výbuch v Charkovu, který byl namířen na pochodu proti separatistům. Údajní pachatelé, zadržení ukrajnskou policií, byly vycvičeni v Rusku.

Islám

Nálet

na pozice chalifátu v Libyi ohlásil Egypt jako odvetu za zavraždění koptských křesťanů. Byl proveden ve spolupráci s vládními silami a zahynulo při něm cca 40 - 50 bojovníků chalifátu.

Dánská policie

dopadla a zadržela dva z kompliců teroristy, který minulý týden střílel na kavárnu, kde probíhala beseda s karikaturistou, a následně na synagogu.

Rafinérie

patřící chalifátu bombardovaly letouny Spojených arabských emirátů. Tím se SAE vrátily do války s chalifátem, z níž se stáhly po upálení Jordánského pilota.

Dvě města

v blízkosti jezera Čad se podařilo osvobodit nigerijské armádě od okupace zločinci z Boko Haram.

V Lahuru

(Pákistán) se předčasně odpálil sebevražedný útočník ve službách Talíbanu. Mířil (asi) na policejní stanici. Dobrý je závěr zprávy: "Lahur patří ke klidnějším místům Pákistánu". Je to prostě takový typický klid islámské země.

Egypt

v souvislosti s vraždou koptských křesťanů vyzval k mezinárodní akci vůči chalifátu v Libyi.

V Afghánistánu

zabili dvacet policistů sebevražední atentátníci, převlečení do policejních úniforem. Je nutno při této příležitosti konsttovat, že takového "útoky pod cizí vlajkou" jsou pro muslimy typické. To samé se týká i propagandy, kterou muslimové, často s kamuflováním zdroje, o islámu šíří.

Syrská armáda

obklíčila Halab, držený protivládními povstalci (nikoli chalifátníky) a kývla na uzavření příměří.

OSN

se začala zabývat obviněním, že chalifát obchoduje s lidskými orgány.

Charlie Hebdo

byl vystřílen zbraněmi, nakoupenými na Slovensku. Jedná se o zbraně technicky znefunkčněné, z nichž je však možné několika hodinami práce vyrobit zbraně opět funkční.

Chalifát

vyhlásil program infiltrace Evropy džihádisty, převlečenými za uprchlíky. Kdo chtěl, ta podstatu "uprchlíků" znal už dávno, kdo nechce, nebude tomu věřit ani tehdy, když je to černé na bílém.

Útok džihádistů

u Machmúru odrazili kurdští bojovníci.

Vrátil se Brit,

který, pobouřen islamistickými masakry, absolvoval za své výcvik a bojoval v řadách kurdských milicí proti chalifátu. Možná se tam vrátí.

Talíban

souhlasí s mírovými rozhovory s USA a Pákistánem.

Atentátníci

zaútočili v Libyi pomocí aut s výbušninou na pozice vládních vojsk.

Švédsko se rozhoupalo

a zrušilo program pomoci uprchlíkům, který byl v reálu využívan jako náborová kancelář džihádistů z chalifátu.

Boko Haram

zaútočila na dvě vesnice na severovýchodě Nigériue. Oproti tomu se ale podařilo osvobodit část zajatců, které držela od dřívějších akcí.

Kurdské zajatce

v klecích ukázal chalifát na videu na youtube. Není jasné, kdy video vzniklo.

Obecné

2000 uprchlíků

zachránili na moři italové. Problém spočívá v tom, že pokud je budeme zechraňovat, tak budou připlouvat další. A potenciálně jich může připlout tolik, že prostě kapacita EU tento problém nevyřeší.

Podobu energetických štítků

hodlá sjednotit Brusel. Pochopitelně, na tento jinak rozumný záměr se prakticky ihned navalilo tolik byrokracie, že výsledek bude sotva rozumný a přínosný.

Prostitutky

stáhly svá obvinění proti Strauss-Kahnovi, čímž zbavily soud možností vinit ho z kuplířství (či podílu na něm).

Varování

před cholesterolem v potravinách odvolali američtí lékaři. Tím padl i u nás respektovaný limit 300 mg cholestrolu na den (což odpovídá cca žloutku z jednoho slepičího vejce). Zároveň ovšem pokračuje varování před "špatným" cholesterolem v krvi. Věc se má tak, že HDL cholesterol (lipoproteiny s cholestrolem o vysoké molekulové hmostnosti) transportuje cholesterol z periferie do jater k přepracování, zatímco LDL a VLDL (lipoproteiny s nízkou a velmi nízkou molekulovou hmotností) transportuje cholesterol do tkání a podílí se na jeho usazování ve stěnách cév. Už dlouho jsem toho názoru, že poměr těchto látek v krvi je výsledek dalších dějů, které jsou klíčové a je v podstatě jen jakýmsi ekvivalentem hodnoty na tepoloměru, nikoli příčinou poškozování cév. A že zásahy na této úrovni jsou ekvivalentní sklepávání rtuti na teploměru, než se na něj podíváme.

Mečiar

podle slovenského Denníku N donášel STB na Dubčeka. Poté, co se stal ministrem slovenské vlády, nechal dokumenty o svých aktivitách s STB zlikvidovat. Denník ale vyštrachal svědky.

Jednání Řecka

s bankéři se na začátku týdne dostala do bodu, kdy se začalo vážně uvažovat o jeho odchodu z eurozóny.
Účastníci jednání hovoří o "absolutním nedostatku důvěry". Problém je, že Řekové opravdu absolutně nemají důvod vyjednávačům opačné strany jakkoli důvěřovat.
Řecká vláda interpretuje jednánítak, že se jí podařilo zachránit Řecko před zardoušeníám eurozónou a získat čas.

Němci

byli donuceni výstavbou českých transformátorů k posílení vedení na východě země. Problémem jsou "ekologické" zdroje, které dodávají elektřinu buď v nehorázném nadbytku, nebo jí dodávají málo, ale prakticky nikdy jí nejsou schopny dodat tolik, co přenosová soustava opravdu potřebuje.

Údajně padl

statitický jev, podle něhož lidé žijící v manželství žijí déle a mají lepší zdraví. Nyní se zdá, že zdraví svobodných a žijících v manželství se vyrovnalo. Problém je, že uvedený jev je statistický artefakt daný tím, že právě nemocní a postižení s horší zdravotní perspektivou i perspektivou dožití s menší pravděpodobností získali partnera(ku). Současný stav v podstatě říká, že manželství přestalo být atraktivním i pro část zdravých lidí. Navíc spousta párů žije ze sociálních důvodů "na hromádce".

Plzeňská právnická fakulta

obnovila úspěšně akreditaci doktorského programu.

Pražští památkáři

začali ječet v souvislosti s výzdobou centra Prahy na počest čínského nového roku. Je zajímavé, že jim nevadí sbourání nějaké památky a z dočasné výzdoby dělají světobornou záležitost.

Ebola

je v Africe na ústupu. Zato se šíří útoky na zdravotníky.

Poslanci

rozumně zamítli plošné vybavování budov energetickými štítky. Budou zapotřebí jen v případě pronájmu a prodeje. To zas bude jekotu v zelených luzích a hájích, protože tím tento nesmysl bude z významné části oslaben. A budou jistě ječet i "odborné" firmy, které se těšily na vynikající džob: poskytování naprosto zbytečné a bezcenné služby, jejíž užívání vynucuje zákon.

Obama

se nechal slyšet, že "nejsme ve válce s islámem", a že "muslimové musejí napravit překroucený výklad islámu".

Podle průzkumů

převládla v americké populaci podpúora pozemního zásahu proti chalifátu.

Premiér Sobotka

konstatoval, že norská strana nechápe citlivost případu unesených sourozenců Michalákových.

Rychlotest,

který má do 15 minut rozpoznat nemocné s ebolou, vyvinuli v USA a začíná se zavádět do praxe.

V Saúdské Arábii,

se vyskytlo znovu onemocnění MERS, vyvolané koronavirem. Onemocnění se šíří od velbloudů a vyvolává atypický zánět plic, smrtnost je relativně vysoká.

Sociologický průzkum

v Polsku zjistil, že většina tamnějších katolických kněží má stálé partnerky a někteří mají i děti.

Gábor Vona,

předseda maďarské strany Jobbik, poslal jednoho ze svých politiků za protiromské výroky "na převýchovu" - bydlet v domácnosti předsedy místní pobočky v Hajdúszoboszló, který je Rom.

PEGIDA

uspořádala další úspěšnou demonstraci v Drážďanech, shodou okolností krátce poté, co ji soudruh Hvížďala na Neviditelném Psovi "odepsal". Navíc uspořádala menší protestní pochod i v Newcastle (Velká Británie).

Biľakův pomník

v jeho rodné obci byl den po odhalení nasříkán rudě a označen nápisem "sviňa".

Žádné komentáře:

Okomentovat