úterý 17. února 2015

Co uplynulý týden dal

Protože ležím s chřipkou a je mi hodně blbě, podařilo se mi dokončit přehled událostí až dnes.

Ukrajina

Od začátku týdne

běžely přípravy na summit Minsk II.
Obama se nechal slyšet, že pokud diplomacie selže, dodají USA Ukrajině zbraně. K tomu se ovšem nechali slyšet experti v tom smyslu, že by to musely být zbraně "samobojující", protože pro Ukrajinu nejsou klíčové zbraně a munice, ale ochota jejích vojáku s nimi bojovat.
Podle Merkelové nemá konflikt na Ukrajině vojenské řešení.
I přes uzavření dohody hodlá EU rozšířit sankce proti Rusku.

Obklíčení

kapsy a kyjevskými bojovníky u Debalceva bylo dokončeno ještě před začátkem mírových rozhovorů.

Kyjev

obvinil separatisty z ostřelování Kramatorsku, kde sídlí štáb jeho "protiteroristických" vojsk. Separatisté obvinění odmítli.

Čtyři mrtvé

a pět raněných má podle separatistů na svědomí ostřelování autobusové zastávky v Doněcku. Není to první útok takovéhoto druhu ze strany Kyjeva.

Polsko

radikálně otočilo a prohlásilo, že zbraně Kyjevu dodávat nebude.

Téměř 200 krajanů

se chce nechat repatriovat z Ukrajiny do Česka.

Rusko

přislíbilo dohled na odchod cizinců ze zóny bojů, jak to vyžadují dohody z Minska.
Ty se snaží torpédovat radikálové z obou stran.
Nejtěžší boje se do nastolení platnosti příměří vedly kolem Debalceva, kde separatisté odmítají připustit propojení kapsy se zbytkem Ukrajiny.
Zato začali separatisté z Luhanska opravdu stahovat těžkou techniku z čáry dotyku, přesně podle dohod.

Příměří

bylo alespoň zpočátku dodržováno. Kdy komu rupnou nervy je, pochopitelně, ve hvězdách.

Islám

Irák

vyhlásil připravenost k nasazení pozemních vojsk proti chalifátu. Je otázkou, nakolik uspěje, protože v předchozích střetech jeho vojáci nestačili utíkat. Dnes by měly být koordinovány jeho akce s Kurdy a příslušníky šíitských milicí.

15 mrtvých

"vyrobil" sebevražedný atentátník v Bagdádu.

V Afghánistánu

zlikvidovali pomocí dronu zástupce chalifátu pro tuto oblast. Současně zahynul jeho švagr a čtyři Pákistánci. Charakteristické: měli ho na Guantanámu, ale byl mezi těmi, kdo museli být propuštěni na základě ječení dobroserů z Wiki Leaks o "věznění nevinných", a tak byl vrácen "ke svým". Pohádal se s Talíbanem a navázal kontakty s chalifátem a stal se v minulém roce šéfem džihádistů, bojujících za zájmy chalifátu v Afghánistánu. Auto, v němž byl odstřelen, převáželo munici, a tak odešel ze světa s pěkným ohňostrojem.

V Drážďanech

se v pondělí sešla několikatisícová demonstrace PEGIDA.

Fotoreportér Cantile,

zadržovaný chalifátem, zveřejnil na youtube další propagandistický klip pro tuto organizaci.

Asad

odmítl plné zapojení do protichalifátské koalice, a to z toho důvodu, že jsou v ní státy, podporující terorismus (tedy ozbrojené skupiny, bojující za svržení Asadova režimu).

Šéf Malajsijské

opozice, Anwar Ibrahim, byl odsouzen na pět let za údajný homosexuální styk. Předchozí soudy ho pro nedostatek důkazů osvobodily, ale vláda se aktivně odvolala. Zcela jistě to nijak nesouvisí s faktem, že v islámské Malajsii platí "právo" šaríja, které homosexualitu trestá a nezaručuje ani právo na spravedlivý proces.

Jordánsko

blokuje hranici s Irákem pomocí pěchoty. Bojí se průniku bojovníků a agentů chalifátu.

Kayla Muellerová,

americká humanitární pracovnice, byla zavražděna chalifátem.

V řadách chalifátu

bojuje údajně kolem 20 000 cozinců z 90 zemí.

Australská policie

objevila v prohledávaném domě mačety apod. a také video, vyzývající k džihádistickému útoku zrovna na daný den. A tak obyvatele domu pozatýkala.
Na videu vyhrožovali, že budou "blonďaté Australany" bodat do ledvin a krků. Policie o nich nevědla, jednala na základě udání.

Přes 200 migrantů

zahynulo při potopení motorových člunů ve Středozemním moři.

Obama

žádal Kongres o schválení válečných operací proti chalifátu, které by ale nezahrnovaly dlouhodobé nasazení pozemních vojsk.

Partnerka

vraha policistky a rukojmích z košer obchodu si podle rozhovoru ve vládním časopise chalifátu funí blahem ze života na "úžemí řízeném božím zákonem". I na ni časem dojde.

Chalifát

dobyl město Bagádí, v jehož blízkosti je výcviková základna pro irácké vojáky a americké instruktory. Do té ale zatím nepronikli. Irák zatím ubránil i letiště u města.

Američané

dodnes využívají informace z pořítače v říjnu zlikvidovaného vysoce postaveného velitele Al Kajdy k útokům na tuto organizaci.

Útok na šíitskou mešitu

provedl Talíban v Pákistánu - 19 mrtvých.

V Čadu

zaútočili muslimové z Boko Haram na vesnici na břehu jezera Čad a zanechali po sobě deset  mrtvých.

Chalifát

zorganizoval přehlídku se zajatci v klecích.

V Kodani

došlo k přepadení kavárny, v níž probíhala beseda s jedním z autorů karikatur Mohameda. Na místě zůstal jeden mrtvý a byli i tři zranění. Ten samý útočník začal později střílet na Židy před synagogou. Zde se střetl s policií, která ho nakonec zastřelila.

V Teplicích

byly dva arabské obchody potřísněny červenou tekutinou, snad krví. Tamní arabská komunita je ve stálých konfliktech s místními obyvateli a konflikty navíc nabývají na závažnosti.

Nejméně deset lidí

zavraždila sebevražedná atentátnice v Nigérii.

Chalifát

zveřejnil video se stětím 21 křesťanů.

Dvouapůlkilometrový

tunel vypátrala egyptská armáda na hranici Pásma Gazy.

Obecné

NKU zjistil,

že na propagaci vědy vydal stát víc než dvojnásobek financí než na podporu jejího uplatnění v praxi. Pochopitelně, tyto finance spíš vědu a její rozvoj v dlouhodobé perspektivě poškozují, protože udržují při životě neperspektivní projekty.

Začal soud

s radikály z Blood & Honour a Combat 18, kteří se pokusili podpálit romskou ubytovnu v Aši. Pokus se jim nezdařil.

V Přerově

zase soudí městského strážníka, který neopatrně při potyčce s opilci před barem, kteří rušili noční klid, střelil po psovi na ně poštvaném a odstřelil jednoho z těch opilců.

V Itálii

soud zamítl homosexuální manželství, nicméně Itálie uznává tyto sňatky uzavřené v cizině, s určitými omezeními.

Temporální epilepsii

léčí operačně - drobnými návrty do lebky, Na Homolce v Praze. Postup je určen pro pacienty s ložiskem ve spánkovém laloku. Zde lokalizovaná epilepsie může vyvolat vedle klasických křečových záchvatů také různé komplexiní změny povahy a nálad a dokonce i halucinatorní stavy.

Poslanci Úsvitu

se trhli od Okamury a vyhlásili vznik nové strany, která by měla údajně spolupracovat mj. s "krajně pravicovou" Le Penovou.
Okamura prohlásil, že zůstává dále členem Úsvitu. Zřejmě s ním zůstane i menší část poslanců.
Vzbouřenci se údajně bránili tomu, že stranu Okamura profiloval jako "protiimigrační" hnutí (proč potom ta vazba na Le Penovou, pro niž je to jedno ze stěžejních témat?).
Následně pučisté pozvali Okamuru do vznikající nové strany.

Ve Francii

řešili podobný skandál jako u nás v Třebíči: Záměnu novorozenců v porodnici. Rozsudek byl tvrdší: Postižené rodiny dostaly odškodné 1,8 milionu Euro. Na záměnu se tam přišlo, až když dívky měly přes 10 let, takže si je rodiny zpětně neměnily.

Premiér Sobotka

hodlá dál tlačit na Norsko ohledně unesených chlapců. Dominik Hašek nabídl svou zlatou medaili z Nagana tomu, kdo bude mít největší zásluhu na návratu chlapců do ČR. Taková medaile docela slušné sběratelské hodnoty by mohla motivovat i k netradičním řešením ...

Chytré televizory,

které mohou být ovládány hlasem, posílají zachycené zvuky kamsi "do cloudu", aby výrobci vylepšovali analýzu hlasu. Mohou, pochopitelně, zachytit i jakékoli jiné zvuky a hovory v domácnosti. A není úplně jasné, zda se to alespoň na cestu šifruje. Uživatel si to (snad) může vypnout a pomůže (snad) i fyzické odpojení televize od internetu.

"Jen čtyři

sexuální orgie ročně po dobu tří let", hájí se Strauss-Kahn před soudem, kde je souzen mj. za zaměstnávání kuplířů (sama prostituce ve Frncii trestná není, kuplířství ano). SK se hájí tím, že o skutečnosti, že ženy a dívky na sexuálních orgiích jsou profesionálky, nevěděl. Abstinenci od jeho sesazení a začátku vyšetřování se mu pokusily vynahradit Femenky, které se svými přednostmi vrhly na jeho auto, když jel k soudu.

Ve Sierra Leone

měli mrtvé duše mezi dobrovolníky, kteří se podíleli na potlačování epidemie eboly a poté dostávali odměnu od státu.

Šéf městské policie

v Brně dostal (zatím) 18 měsíců za to, že přátelům a známým zahlazoval přestupky, např. špatné parkování. Původně je dostal s podmínkou na 2,5 roku. Krom toho mu ještě paralelně běží soud za neoprávněné lustrování občanů v systému městské policie.

O bezpečnostní prověrku

za nejasných okolností přišel vysoký úředník NATO za ČR Jan Vylit.

Prototyp raketoplánu

úspěšně testovala ESA.

Soudruzi poslanci

odmítli hned v prvním čtení Okamurův návrh přímé volby starostů.

Na Slovensku

jeden lékař přiznal, že částečně financuje svou práci z příspěvků od pacientů. "Nezaplatíš, neošetřím tě". Je to ošklivé, ale medicína je komerční činnost jako kterákoli jiná. Finanacování prostřednictvím povinného (a tudíž nekomerčního a pacient nijak nemotivujícího) pojištění prostě nefunguje.
Nedávno jsem slyšel vtip: Jsou dva pacienti s kyčelní artrózou. Ten první je vyšetřen, pozván za měsíc na předoperační vyšetření a za půl roku je odoperován. Ten druhý je jeden den vyšetřen, následující den má předoperační vyšetření a další den je odoperován. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ten druhý pacient je pes ...

Do struktur

firmy Viktoriagruppe, která v německých zásobnících uschovávala české státní zásoby nafty za stamiliony korun a následně zkrachovala, se snaží stát zatím marně proniknout.
Česko zde může příjít až o 1,5 miliardy korun.

EK nám milostivě

schválila, že budeme moci použít svoje (státní) peníze na zmírnění sociálních dopadů útlumu těžby na Dole Paskov.

"Holokaust

je dokonce v něčem jako vyvrcholení historie Západu", prohlásil soudruh Sobotka. Bohužel, nestál při tom na sviňské kůži a nesypal si na hlavu popel, takže to pořád není ještě dostatečné samohanění euroamerické civilizace. Soudruh premiér by se rozhodně měl snažit víc!

Znovuspuštění

JE Takahama, odstavené v roce 2011 po katastrofálním zemětřesení a tsunami, bylo schváleno Japonským regulačním úřadem.

Jako jiné roky

touhle dobou k nám vyrazila na "chlastací" ppobyty mládež z Dánska a Skandinávie. Faktem je, že neumějí nic jiného, než se propít "do mrtva", což je u obyvatel zemí se semiprohibicí vcelku očekávatelné.
Možná bychom jim mohli nabídnout nějaké kursy kulturního pití.

Válková

na Babišův příkaz rezignovala a Zemana to překvapilo.

Německý president

vzpomenul 70. výročí náletu na Drážďany, ale rozumně, se zdůrazněním faktu, že válku vyvolalo Německo. U nás jsme si připomenuli nálet, který provedlo několik v rámci této akce zbloudilých amerických letadel na Prahu.

V Brně

demonstrovalo cca 600 lidí proti islamizaci. Početně menší antidemonstrace naopak za "multikulturalismus" (čímž její aktéři kouzlem nechtěného ukázali, že multikulturalismus a islamizace jedno jsou).
Projevy jsou zde. Doporučuji zejména ten třetí a z něj velmi výživnou pasáž o provokaci s peticí za zavádění "práva" šaríja u nás.

K silovému řešení

krize v Jemenu vyzvaly arabské státy OSN.

Izrael

vyzval Židy k emigraci z Evropy do Izraele.

Žádné komentáře:

Okomentovat