pondělí 22. září 2014

Co uplynulý týden dal

Ukrajina

Zvláštní status

nabídl Porošenko Donbasu. Problém spočívá v tom, že sami ukrajinští politici říkají každý a každou chvíli něco jiného, takže spolehnout se na jejich sliby by mohl leda šílenec. Ostatně dtto v případě Skotska na konci tohoto týdne.
V Doněcku bylo příměří opakovaně porušeno jeho ostřelováním proukrajinskými ozbrojenci.

Přistoupení k EU

schválily oba ukrajinské parlamenty. Na webu existuje vícero rozborů, jak moc je to pro Ukrajinu nevýhodné (konec konců, řada EUrounijních členů si členstvím v EU ekonomicky pohoršila a Ukrajina, která je jen asociovaná, nebude mít ani formální naději na dosažení změn v idiotismech, které se po ní budou chtít a budou ji těžce poškozovat).

Dostavba jaderných elektráren

by měly být, v souvislosti s děním na Ukrajině (a buďme si jistí, že tam nejisto a proměnlivo bude dlouhodobě) a také sankcemi proti Rusku (které se může obrátit na Čínu a přestat do nepřátelské EU řadu věcí dodávat), na pořadu dne. Zelení pochopitelně budou ječet.

Islám

Irák žádá o pomoc

proti extrémistům z chalifátu. Jeho president o ni požádal v Paříži shromážděné zástupce evropských a arabských států.

Italský biskup

Tommaso Ghirelli diecéze Imola si hodně troufl: Vyzval imigranty, aby buď dokázali, že jsou řádní občané tím, že odsoudí dění v chalifátu, nebo ať raději odejdou ze země. Dokonce prohlásil: "nikdo nechce mít v domě nepřítele".

Utopily se stovky uprchlíků

u Libyjských břehů. Další utopili u břehů Malty převaděči pl vzájemném konfliktu. Může nám jich být líto, nicméně pokud se jejich příval nezastaví, tak nám zdejší poměry přizpůsobí poměrům v těch zemích, z nichž prchají. A my už nebudeme mít kam utéct.

Dánsko

kritizuje švédskou imigrační politiku, protože vzhledem ke vzájemné průchodnosti těchto států se nepřizpůsobiví imigranti dostávají do Dánska.

Ve Švédsku

se "demokratická" pravice raději spojila s levicí, než aby se spojila s rovněž pravicovou stranou, mající na programu omezování přistěhovalectví.

Džihádistu z chalifátu

soudí v Německu. Vrátil se ze Sýrie a zřejmě byl zatčen za členství v teroristické organizaci. Je pikantní (leč nepřekvapivé), že před svým odjezdem na džihád hrál fotbal za židovský fotbalový klub.

Tři své svátky

coby celostátní chtějí prosadit v Rakousku místní muslimové.

Tajemník NATO

prohlásil, že hlavním nepřítelem není Rusko, ale chalifát.

Jedna z džihádistek,

které uprchly z Rakouska do Sýrie bojovat za chalifát, je údajně po smrti.

Dánská mešita Grimhoj

se vyjádřila ve smyslu pochopení a podpory dění v chalifátu, tedy stínání, křižování, podřezávání, zahrabávání zaživa atd., co je podstatou islámu. Je to realističtější pohled na problematiku než vyumělkované protesty některých islámských propagandistů.
500 uprchlíků
a něco utopili převaděči u Malty po vzájemném konfliktu.

Další vraždění zajatců

presentoval chalifát na videu. Podle komentářů k němu se tím snaží odradit západní státy od nasazení pozemních vojsk. Chtělo by to nasadit vojáky až na radioaktivní škváru, zbylou z chalifátu po předchozím jaderném bombardování (pochopitelně v olověných skafandrech).

Pokutu

dostala žena v Saúdské Arábii za to, že sama dojela při akutních zdravotních potížích do nemocnice. Přesně tohle nám zde proislámští sluníčkáři a jejich družební partneři muslimové chtějí zavést.

91 ran bičem

a půl roku podmíněně dostanou Íránci za vytvoření tančního videa. Trochu to připomíná známé Půlnoční království z Pyšné princezny, ovšem není to vůbec legrace či nadsázka. Navíc v souvislosti s chalifátem je Írán stále časteji líčen coby "umírněný" a civilizovaný islámský stát. IMHO by bylo dobré, kdyby každý z autorů podobných propagandistických blábolů těch 91 ran bičem dostal taky.

Video s dalším rukojmím

zveřejnil chalifát. Jedná se o britského fotografa Johna Cantlieho. Dotyčný údajně přistoupil na spolupráci při natáčení videí o "filosofii islámského státu". Ta je, pochopitelně, obecně známá a nedá se při současném rozvoji sdělovacích prostředků utajit.

Vzdušné útoky na chalifát

přislíbila Francie.

60 000 Kurdů

už uprchlo z oblastí ohrožených chalifátem do Turecka.

Papež František

v Albánii (převážně islámské) odsoudil zabíjení ve jménu boha coby svatokrádež. Tak nějak zapomněl na to, že to byla prakticky jediná účinná metoda šíření křesťanství, a že ji islám pouze kopíruje a dovádí do větších důsledků.

V Bruselu

zadržela policie džihádisty, kteří hodlali vyhodit do vzduchu sídlo EUrokomise i s osazenstvem. IMHO jsou to idioti, protože by zlikvidovali jednoho z hlavních spojenců islamizátorů Evropy. Nedal bych nic za to, že byli z tohoto důvodu některým z inteligentnějších islamizátorů policii předhozeni.

Ebola

se ohlásila pouze jedinou zvěstí: podle nových odhadů může zahubit až půl milionu lidí, nebudou-li do oblasti jejího výskytu zasláni ve velkém množství zdravotníci (včetně vybavení a potravinové pomoci) a vojáci, kteří by tam dělali pořádek. Skoro se chce říct pokud tam někdo nevlítně a neudělá z toho zase kolonie, protože proč bychom měli jinak řešit problémy zcela samostatných a za sebe odpovědných států?

Obecné


Tři rodiče

má uvedeny v dokumentech holčička, která se narodila v Brazílii lesbickému páru, z nichž jedna se dala oplodnit společným přítelem. Takže má dvě maminky a tatínka. Zvykejme si. Pokud se budou u člověka realizovat některé techniky, které se používají už dnes úspěšně u domácích zvířat, může mít dítě více než dva i skutečně biologických rodičů. Na druhé straně křesťanství se svým institutem kmotrovství jakožto dalšího páru, který se o dítě v případě havárie biologické rodiny mohl postarat, dělalo sociálními (či socio - ideologickými) prostředky v podstatě to samé.

Protony

začal být ozařován britský chlapec Ashya King v Praze. Protony mají daleko drsnější poměr biologického účinku proti fyzikální dávce záření v porovnání s RTG a gama paprsky. Oproti rovněž občas užívaným elektronům (např. betatron na brněnském MOU) jsou navíc výrazně těžší a hůře ovlivnitelné zevními vlivy. Nádor tedy lze ozařovat přesněji. Navíc existují indicie, že je u tohoto záření přiznivější poměr mezi citlivostí buněk některých nádorů a buněk zdravých. A možná i u sekundárního záření, vznikajícího v ozařované tkáni.

Pro dobrotu na žebrotu

Tohle se dá asi aplikovat na proces s 93 letým bývalým dozorcem z Osvětimi, který se začal angažovat v boji proti popíračům holokaustu a nyní je obviněn z "podílu na smrti 300 000 lidí". Ukazuje to názorně "kvality" současného německého státu a mělo by to být varováním pro všechny, kdo o něm mají ještě nějaké iluze.

"Nový druh člověka"

ohlásil výzkumník Cadell Last na rok 2050 novinářům. Dotyčný "nový druh" se bude vyznačovat uzavíráním manželství a pořizováním si potomstva mezi 40. a 50. rokem a dožitím přes sto let.
Je to pochopitelně naprostá pitomost. Středověcí lidé se dožívali v průměru něco mezi 20 až 30 let (starší existovali, ale jako vzácnost), při nezapočtení úmrtnosti v útlém věku (z toho důvodu, že není spolehlivě doložitelná ani z písemné dokumentace, ani z analýz pohřebišť) a první děti měli kolem 15. Přitom se o žádný odlišný druh nejednalo. Homo sapiens sapiens je prostě geneticky velice plastický a uvedené extrémy je schopen svou genovou výbavou pokrýt.

Zcela nový druh organismu

byl nalezen v materiálu, nasbíraném z mořského dna u Austrálie před 30 lety. Typový druh byl pojmenován Dendrogramma enigmatica a není ani jasné, zda je to rostlina nebo živočich. Mohlo by to být i něco zcela jiného. DNA se nedá analysovat, protože nasbíraný materiál byl v té době rutinně nakládán do formaldehydu k dalšímu zpracování, a ten DNA těžce poškozuje. Nezbývá než rozhodnout, zda použít speciální postupy na zjišťování, jak k sobě fragmenty DNA patří, nebo se vypravit na nový lov.
Jako toxický materiál nenarušující DNA se dnes používá např. azid sodný (dost silně jedovaté svinstvo) nebo dlouhodobé uchování ve zmrzlém stavu, v některých případech i lyofylizace částí vzorku apod.

Eutanázii sexuálního násilníka

provedli v Belgii. Van Den Bleeken byl před 30 lety poslán do vězení za vraždu a znáýsilnění. Žádost o euthanasii si podal s odůvodněním, že ve vězení nesnesitelně trpí svými sexuáílními choutkami a stát mu odmítá pomoc.

Andrej Babiš

se vyjádřil, že coby otec zavražděné dívky si dovede představit, že by byl pro obnovení trestu smrti. Sluníčková smečka z toho hned udělala "Babiš je pro zavedení trestu smrti" a začala mu politicky korektně umývat hlavu.

Nachlazený muž,

který nechtěl přijít o práci, se předávkoval volně dostupnými léky proti nachlazení a bolestem na bázi paracetamolu. Zlikvidoval si játra. Unikátní operací mu byl přišit kousek jater od dárce (cca 1/4 - 1/3 celkové hmotnosti) s tím, že zbylá (větší) část akutně pobouraných vlastních jater se může časem vzpamatovat.
Zcela jistě je to typ na další látku a další (rozsáhlou) skupinu léků, kterou bude nutno zakázat nebo alespoň omezit na lékařský předpis (horní limit dávkování je uveden na obales zcela jasně). Že by se zařídilo, aby pracovník kvůli realtivně banálnímu onemocnění nemohl přijít o práci, to, obávám se, nenapadne nikoho.
Pamatuji podobný případ z dob studií, kdy studentka FF řešila chřipku ve zkouškovém období tím, že požila na ex plato Acylpyrinu (lék s podobnou indikací, jako se dnes dává ten paracetamol) a zemřela na plošné krvácení do trávicího ústrojí, které tehdy dostupnými prostředky nešlo zastavit.

Jedenáct jaroměřských zastupitelů

bylo zproštěno viny za to, že prodali objekt městské restaurace sice zájemci s nejnižší nabídkou, ale zároveň jedinému, který poskytl záruky, že v objektu bude dále provozovat restaurační provoz.

Miroslav Kalousek

má spor s bývalým policistou, nyní poslancem za KSČM, Z. Ondráčkem, kterého nazval "komunistickým fízlem". Omluvit se mu doporučil mandátový a imunitní výbor. Kalousek prohlásil, že by touto omluvou urazil všechny oběti komunistických mlátiček z dob předchozího režimu.

Další soud se solárníky

a jejich pomahači běží v Brně. Dostali licenci v době, kdy elektrárna nebyla dostavěná, aby dosáhli na vyšší podporu "obnovitelným zdrojům".

Referendum o nezávislosti

proběhlo ve Skotsku. Zastánci udržení spojení s Anglií relativně těsně vyhráli. Nicméně ukázalo se, že naletěli slibům, poskytnutým premiérem GB v posledním týdnu před hlasováním, které nyní s vysokou pravděpodobností nebudou realizovány (což se i dalo čekat).

V Texasu

popravili odsouzenou za brutální vraždu devítiletého syna její přítelkyně. Ta šla na dohodu s vyšetřovateli a dostala jen doživotí. Devítiletý chlapec po smrti vážil jen 16 kg a na těle měl četná zranění.

Klokánky,

tedy zařízení pro děti, potřebující akutní pomoc a péči, opět bojují o přežití. Jsou solí v očích mnoha organizací, které mají péči o děti jen v ústech (a nekdy v programech) ale reálně na tomto poli nic pozitivního nedělají.

O obrázcích se soudí

pražská ZOO. Podle žaloby připomínají nové obrázky styl malíře, který spolupráci se ZOO ukončil. ZOO se patrně proti prohranému prvoinstančnímu rozsudku odvolá. IMHO já pamatuji nejméně dva tři malíře, kteří malovali nebo malují velmi podobným stylem, v jakém jsou namalovaná sporná díla, zveřejněná jako součást zpráv o procesu.

Ig Nobelovu cenu

tentokrát dostaly dva týmy také z Česka. Jeden se zabýval ovlivněním lidské psychiky infekcí toxoplasmózou, druhý zase objasnil problém vyměšování psů (respektive jejich polohu při této činnosti podle magnetických siločar).
První téma je velice známé a hodně se na něm v posledních letech zkoumá. Druhé bylo zpochybněno malou statistickou významností pozorovanoho jevu. Přínos týmu spočívá ve zjištění, že když se vyloučily z pozorování ty dny, kdy byly magnetické bouře, tak se soulad polohy psa při inkriminované činnosti a magnetických siločar významně zlepšil.
Ukazuje se, že cena Ig Nobela se posunuje od původního záměru k sice bizarním ale seriózním problémům. To dokládá i fakt, že mezi oceněnými cenou Alfréda Nobela je stále více těch, kdo před tím dostali i cenu jeho fiktivního bratra Ignáce.

Podle Járy Cimrmana

byla pojmenována základní škola v Praze.

V Mayově pozůstalosti

byl nalezen a vydán fragment románu, odehrávajícího se v Krušných horách.

Prvomájové ...

pardon, klimatické pochody organizovali globální oteplisté v řadě metropolí.

Žádné komentáře:

Okomentovat