pondělí 30. června 2014

Co uplynulý týden dal

Kosovští Albánci
zaútočili na srbskou komunitu v srbské části města Kosovská Mitrovica. Město leží na území, ukradeném Srbsku jako tzv. "stát Kosovo".

Novináře z Al Džazíry
odsoudil egyptský soud k sedmiletým trestům vězení, za podporu v Egyptě ilegálního Muslimského bratrstva a šíření neprtavdivých informací. Za strašného jekotu novinářů, který lze snadno pochopit: Pokud by se mělo zavírat za šíření nepravdivých informací (a se stoprocentní důsledností), zůstalo by jich na svobodě jen velmi málo.

Meriam Ishagiová
byla na základě tlaku celosvětové veřejnosti propuštěna. Aby ji vzápětí znovu zatkli. Poté zase propustili, nicméně dokud nebude ze súdánského islámostánu venku (její manžel má US občanství), nic není jistého.

Džihádisté v Iráku
průběžně postupují. Obsadili i ropné rafinérie na severu státu. Zajali a zabili soudce, který poslal na smrt Saddáma Husajna.

Senátor Dryml
zaplatil pokutu za výrok "vrať se tam, odkud jsi přišel" vůči jemenskému lékaři, který hrubým porušením předpisů ohrozil život pracovníka nemocnice. Nyní se hodlá odvolat k Ústavnímu soudu.

23letá zpěvačka Adokiye Kyrian
nabídla své tělo výměnou za 12 - 15 leté dívky, unesené a sexuálně zneužívané příslušníky sekty Boko Háram. Politické korektníky to šokovalo. Patrně se obávali, aby nebyli vyzváni udělat totéž, pokud by uspěla.

Irácká armáda
údajně plošně bombardovala Tikrít, jedno z center povstalců. Inu, kdyby Spojenci nebombardovali Berlín a další německá města kobercovými nálety, tak tu dnes nejsme.

O další vrtulník
přišla ukrajinská vláda nad separatistickým územím. Otázkou je, co tam dělal během ukrajinskou vládou slavnostně vyhlášeného příměří.

Putin si nechal zrušit
od ruské horní sněmovny právo vyslat na Ukrajinu armádu na ochranu ruskojazyčného obyvatelstva. Dle mého soudu excelentní politický tah.

Používání ruštiny
jako druhého jazyka na Ukrajině odmítl Porošenko. Tedy odmítl přesně to, za co separatisté bojují. V porovnání s předchozím excelentně blbý politický tah.

Nekrotizující fasciitidou
se nakazil v USA mladík při trhání zubů moudrosti a na následky zemřel. Toto onemocnění se častěji vyskytuje na končetinách (může skončit i jejich amputací), je letální v cca polovině případů. Dá se očekávat, že letalita případů, kdy je ohnisko nákazy v hlavě, blízko mozku a dalších pro život nezbytných orgánů, bude vyšší. Komentátoři spekulují nad tím, jak se mohl nakazit při zákroku, prováděném sterilními nástroji a rukama ve sterilních rukavicích. Dovolím si předložit dvě domněnky: Na čerstvou a zašitou ránu mohl mikrob vletět ze vzduchu nebo se dostat i z potravy. Ohniskem nákazy mohl být i zubní kaz nebo nějaká jiná podobná afekce v ústech pacienta.

Vinohradská nemocnice
prohrála soud v kauze dítěte, poškozeného protrahovaným porodem a narozením ve stavu klinické smrti. Dítě má spastickou obrnu, nemá ani polykací reflex a jeho trávení je tak v nepořádku, že musí být krmeno trubičkou v pravidelných intervalech ve dne i v noci, je slepé, hluché a prakticky neschopné komunikace s okolím. Prognóza jeho stavu je, že to bude stejné až do jeho smrti. J. X. Doležal na toto téma napsal článek: http://www.reflex.cz/clanek/komentare/57279/jiri-x-dolezal-dovolte-tomu-diteti-umrit.html, který může být z pozice abstraktního humanismu problematický, ale je, bohužel, pravdivý.

Nedostatek kakaa
povede ke zvyšování cen čokolády. O kakao a výrobky z něj projevuje zájem trh bohatnoucích asijských zemí. Kakaovník je strom, proto nelze tak pružně zvětšit rozsah pěstebních ploch jako v případě obilí a podobných plodin.
Bylo by docela zajímavé spočítat, od jaké ceny kakaa by se vyplatilo pěstování kakaovníků ve sklenících, vytápěných třeba částí tepla, které pouští do vzduchu Temelín. Pokud by se to spojilo s turismem (jako známé Tropical islands v Německu), tak by to možná bylo překvapivě málo.

Likvidace
hrozí většině bytových družstev v souvislosti s občanským zákoníkem, který vyžaduje ptákoviny typu, že v názvu družstva musí být slovo "družstvo" a podobné banality i ve stanovách. Zároveň vyžaduje stoprocentní souhlas všech družstevníků se změnami na jedné schůzi, což se u větších družstev téměř nedá zajistit.
Bude zajímavé vidět, jak se kauza potáhne dál a zda nebude snaha byty, spravované likvidovanými družstvy, nějak přeprodávat, případně nutit nájemníky, aby je zaplatili ještě jednou. Celý nový Občanský zákoník je prolezlý podobnými "bombami", které patrně budou jen "malými domů" různých šmejdů a šibalů.

Při úpravách Zelného trhu
v Brně byly obnaženy dosud neprozkoumané části plochy náměstí, které jsou pastvou pro archeology. Zatím nejvýraznějším a nejatraktivnějším nálezem je torzo kostry z doby bronzové. Kostra je na okraji středověkého sklepa, při jehož kopání vzal zřejmě za své její zbytek.
Oblast Zelného trhu představuje jedno ze starých sídlišť (další byly v oblasti náměstí Svobody a ulice Veselá), jejichž spojením vznikl základ města Brna. Je tedy vidět, že historie obytnosti těchto území sahá před příchod Slovanů. Oblast byla patrně atraktivní (zhruba JV orientovaný mírný svah s vodotečí, pramenící někde pod současným Petrovem, a tedy kvalitní vodou), takže se na ní zemědělci rádi usazovali.

V Chebu
zase nalezli kostrové pohřebiště z přelomu 12. a 13. století.

Epidemie Eboly
se nekontrolovatelně šíří. Byla již prokázána na území tří států u Guinejského zálivu (Guinea, Sierra Leone a Libérie). Průšvihem jsou nákladná bezpečnostní opatření pro zdravotnické týmy (skafandry, jaké se nosí v prostředí extrémního biohazardu). Nelze se také divit nespolupráci místní komunity, protože např. soustřeďování kontaktů do karantény nutně vede ke zvyšování rizika, že onemocní. "Bílí šamani" pak navíc nemají žádné účinné léky: Neléčená ebola má úmrtnost kolem 90% a v moderní nemocnici umírá devět pacientů z deseti.
Nakažených s touto perspektivou je už kolem šesti set.

Květen byl
údajně nejteplejším měsícem a červen také. Problém je samotná metodika měření "průměrné teploty", protože mimo popolední špičku byly teploty naopak neobvykle nízké. V některých oblastech Česka dokonce zmrzly červnovými nočními mrazy brambory, což je jev opravdu nezvyklý. A já osobně nepamatuji zmrznutí okurek, vysázených týden po skončení "ledových mužů", jak se mi stalo letos.

Mel Gibson
byl pozván na festival do Karlových Varů, čímž se tento festival "propadl do provinční malosti", protože levičákům se nelíbí Gibsonovy silně konzervativní postoje.

Albánie
je kandidátem členství v EU.

Vyšetřování
případu zohavené dívenky, vykázané z KFC nabývá nový obrat: Nikdo takový není na záznamu bezpečnostních kamer a jídlo, které si měli údajně objednat, daný den nebylo objednáno.

Protidrogoví aktivisté
nadále zdržují a komplikují nasazení léčebného konopí pro pacienty. Problémů je zde několik:
- cena oficiálního konopí je vysoká, vyšší než ceny na černém trhu
- dosud se nepodařilo zprovoznit systém elektronických receptů tak, aby předpis léčebného konopí akceptoval
Ale hlavně:
- konopí léčí řadu stavů, kde je moderní farmakoterapie zcela bezmocná, nicméně trh je zaplaven neúčinnými nebo málo účinnými léky, jejichž výrobci a dodavatelé v případě zavedení léčebného konopí zkrachují
- konopí a přípravky z něj jsou známy celá tisíciletí, takže je nelze patentovat a rejžovat na tom nehorázné peníze

Odpojení pacienta,
šest let živořícího po automobilové nehodě ve vegetativním stavu, povolil francouzský soud přes protesty katolické části jeho rodiny.

Ze sexuálního obtežování dětí
byl v Přerově obviněn katolický kněz.

Vlastimil Pechanec,
který si odseděl třináct let za údajnou vraždu Roma na diskotéce (svědky obžaloby byli pouze příbuzní oběti a v jejich výpovědích byly rozpory), byl propuštěn, protože naplnil podmínky předčasného podmíněného propuštění.

Kriminální recidivista,
který "sběrem kovů", v tomto případě "zcela neužitečné" traverzy, způsobil smrt mladé ženy jejím zavalením sutí z propadlého stropu, dostal pět let. Mno, ti, co tu traverzu v obdobném případě odstraňovali ze spodní strany, alespoň reprezentovali Česko v souteži o Darwinovu cenu. Takhle nic. Bude muset chlapec revidovat technologické postupy.

Cesta proti času
byla prokázána pro elementární částice. Objeví se Daneliáni?

Oteplisté
vyrobili studii o šílených škodách, způsobených "lidmi způsobeným globálním oteplením". Protože tahle bublina stále více praská (již 17 let se neotepluje, podle jiných údajů ještě déle), je nutno strašit a strašit, protože každý den, který se tím získá, protečou penězovody z našich kapes do kapes podvodníků miliony.

Vraha
Mehdiho Nemmouche z židovského muzea v Belgii vydá Francie do státu, kde vraždil.

Kriminálního recidivistu,
mj. také vraha, zadržel sedmiletý chlapec v Budapešti. Pověsil se mu na nohy, když serval jeho babičce zlatý řetízek z krku a než ho recidivista setřepal, zorientovali se okolojdoucí a předali zloděje policii. Existuje vážné podezření, že v Maďarsku, které bylo opakovaně pranýřováno pro rasismus, xenofóbii a jiné ideozločiny, nebude toto vážné narušení recidivistových lidských práv nijak potrestáno, a že naopak bude chlapec zneužit jako příklad pro pachatele podobných zločinů.

Jaderné elektrárny
slaví šedesát let. I když první "mírový atom" byl zcela propagandistickou záležitostí (jednalo se o záchyt relativně bezvýznamného množství energetického odpadu při výrobě plutonia na jaderné nálože), nastartovalo se něco, co se posléze od výroby jaderných náloží zcela odpoutalo a zahájilo na nich nezávislou pouť světem.

Andrej Babiš
byl slovenským soudem očištěn z nařčení ze spolupráce s STB.

Vladimír Renčín
ohlásil konec kreslení karikatur v důsledku boje se závažnou chorobou. Opravdu smutná zpráva.

Trestní oznámení
na ministryní Válkovou za její pronacistické výroky byla odložena.

El Ňiňo
přijde s vysokou pravděpodobností letos. Přinese sucha a horka na tichomořské pobřeží Jižní Ameriky a naopak seště do Austrálie. Jev vyvolávají nepravidelnosti v toku studeného Humboltova proudu (to je ten, co nesl vor Kon Tiki z Jižní Ameriky do Polynésie) s několikaletou, ne zcela pravidelnou periodou. Objevuje se kolem Vánoc (český překlad: Jezulátko). Je nyní vydáván za důkaz globálního oteplení, ale objevoval se přinejmenším už v době usazování se Španělů na tichomořském pobřeží kontinentu.

Vegance v USA
odebrali dítě, protože je z náboženských důvodů krmila místo mlékem sojou a vyvolala mu životu nebezpečný výživový stav a dehydrataci.

Neznámý pachatel
zapálil sídlo exekutorského úřadu v Plzni. V důsledku problematických aktivit části exekutorů stále narůstá počet lidí, kteří v podstatě nemohou nic ztratit "jen svoje okovy", jak by řekl soudruh Marx, takže takovýchto epizod bude nejspíš přibývat. V Západní Evropě podobnou pozici exekutorů, jaká je dnes u nás, zrušili poté, co zoufalí "klienti" několik z nich zavraždili.

Transformátor,
"úplně zbytečný, nepoužívaný a nikomu nepatřící" zavalil čtyřicetiletého muže, který ho neodborně demontovával. Hodinová práce týmu záchranářů mu zachránila život. Proč jen se mi dere do klávesnice to ošklivé slovo "bohužel"?

Jean-Claude Juncker
byl jmenován přes nesouhlas řady politiků do čela Evropské Komise. Juncker je přesvědčený EUrofederalista a jeho protlačení EUrohujery z EUroparlamentu může paradoxně EU víc poškodit než navrhované alternativy.

Za obtěžování ministrantů
odsoudil vatikánský soud papežského nuncia.

Tisíce routerů
s chybou rom-0 jsou i v Česku. Chyba umožňuje získat cizí osobě administrátorská práva a následně přesměrovat komunikaci na podvržené stránky, nejčastěji napodobující internetové bankovnictví, umožňující útočníkovi získat přihlašovcí údaje. Detekce chyby, případně už zahnízděného malware, je popsána na serverech Lupa a Root.

Tak nám zabili Ferdinanda,
paní Müllerová, a to před sto lety. Komentáře se předhánějí v líčení růžových alternativ (bez onoho atentátu), nicméně realita je taková, že Evropa byla přetopeným parním kotlem, kterému paradoxně dlouhá období míru uzavřela bezpečnostní záklopky (nebo zarezly). I pro nás byl rozchod s Rakousko - Uherskem nutností, protože jeho vláda byla stále více ve vleku německých nacionalistů, jejichž záměry se pokusil o čtvrt století později realizovat Hitler.

V Bratislavě
policie ochránila "duhové pride" shromáždění před křesťanskými aktivisty.

V případě blackoutu
může kromě Lipna posílat elektřinu do Temelína i Orlík. Bylo prověřeno a vyzkoušeno. Problém je, že pokud by temelínské reaktory byly z nějakého důvodu odstaveny a došlo k blackoutu (který je v důsledku rozvoje "alternativních zdrojů" v sousedním Německu stále pravděpodobnější), musela by se do Temelína elektřina dodávat pro chlazení odstavených reaktorů. Jinak by došlo k tomu, k čemu došlo ve Fukušimě. Jistě ideální by bylo dostavění dalších dvou bloků, protože současná nucená odstávka všech čtyř je podstatně méně pravděpodobná, než v případě dvou.

Policie
vychytala školáky, slavící vysvědčení konzumací alkoholu.

1 komentář:

  1. * Odpojení Francouze, šest let živořícího po automobilové nehodě ve vegetativním stavu, povolil francouzský soud přes protesty katolické části jeho rodiny. Načež to evropský soud (tedy vyšší instance) na žádost jeho katolické rodiny zakázal.

    * Právě propuštěný pan Pechanec pravil, že bude usilovat o obnovu svého procesu. Kdyby ho nakonec vyhrál a žádal odškodné za ztracené mládí - kdo ty miliony asi tak zaplatí? Rodina Absolonů nebo stát - tedy my všichni?

    * Jak známo, otepluje se už dávno. Tedy aspoň El Niňo už řádí celá staletí. Jenom to není vědecky podchyceno. Tedy "vědecky" podchyceno.
    Není to tak dávno, kdy se vyhrožovalo nástupem nové doby ledové. Dokonce se o tom natočily nejméně dva filmy. Myslím, že se k tomu nápadu alarmisté zase vrátí. Ale s malou korekcí: že CO2 vlastně vyvolává ochlazování naší koule.
    Jasně: Přece co se stane, když na nějakou kouli namíříte hasicí přístroj s náplni CO2? Schválně - zkuste si to! (My si takhle v "telecích letech" chladili sodovky!)

    * Vegance v USA neměli jen odebrat dítě - měli ji hned zavřít pro pokus o rituální vraždu svého dítěte.

    * "Duhová hrdost" a agresívní křesťané - rozumný policista by to nechal volně proběhnout a pak by začal sbírat padlé. Jako když se spolu perou dva cikánské gangy. Není rozumnějšího řešení.

    * Konopí: Tolik skepse... Prachy přece rozhodují o všem možném, nejen o konopí. A mladí ovčané? Ti si sebou po městě tahají petflašku se zteplalou vodou a každých pár minut upíjejí, aby si zajistili "zavodnění organismu". Anýbrž - jak snadno dokáže lékařské věda ve službách obchodu zblbnout obyvatelstvo.

    MMJ: Kde že to bydlel následník RU trůnu? Na Konopišti? A vidíte jak skončil... Princip-iálně!

    A vůbec Pergille: kroťte trochu tu svou skepsi. Nebo aspoň předstírejte, že o nic nejde. Jde to - dělám to už roky...

    OdpovědětVymazat