pondělí 16. června 2014

Co uplynulý týden dal

Na Ukrajině
probíhá regulérní občanská válka, kdy ukrajinská armáda ostřeluje plošně "povstalecká" města a blokuje jak přísun potravin tak i možnosti odchodu civilistů.
Luhansk není Bělehrad, takže ukrajinská vládní vojska přišla o letoun, 40 výsadkářů, 9 členů posádky a spoustu výstroje a výzbroje. Povstalci na letadlo "cynicky a zákeřně zahájili palbu  z kulometu o velké ráži", pláčou ukrajinské vládní kruhy. Že by někdo z nich četl Čapkovy Bajky a podpovídky ("Nepřítel zákeřně střílel na naše letadla, pokojně bombardující jeho město.")?
V Kyjevě napadl dav ruskou ambasádu. Ukrajinský ministr zahraničí Andrij Deščycja uklidňoval dav prohlášením že Putin je opravdu "chujlo" (expresívní slovo pro penis), jak přítomný dav skandoval. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov to komentoval prohlášením, že si nedovede představit, jak by s někým takovým jednal.

Talíban
zaútočil na letiště v karáčí a za cenu ztrát mezi obhájci i cestujícími byl jeho útok zlikvidován.
Později bylo vyšetřeno, že cílem akce bylo zmocnit se letadel a zaútočit s nimi na vládní budovy.

Islamisté
povstali na severu Iráku. Situace je tam nepřehledná. Armáda, pracně vycvičená západními specialisty, před nimi udíká i v situacích, kdy má převahu více než desetinásobnou. A řada jednotlivců i jednotek k povstalcům přchází. Džihádisté obsazují oblast za oblastí a město za městem. V obsazených městech pořádají masakry civilistů. Naše ministerstvo zahraničí vyzvalo Čechy k odchodu z Iráku.
Připomíná mi to povstání Mahdího (1945 - 1885), kdy na jeho začátku (1884 - 5) podobně před islamisty prchala evropany vycvičená armáda egyptská. Tehdejší předchůdci dnešních multikulturalistů svou laxností přivodili i pád Chartúmu a zmasakrování všech evropanů v něm. Situaci zachránili evropští vojáci (ale také další nemuslimští), kterým se podařilo hranici povstaleckého území stabilizovat a blokovat na ně přísun strategického kontrabandu. Pod vedením generála Horatio Kitchnera potom porazili vojska mahdistů (už pod velením jeho nástupce Abdalláha, Mahdí zemřel už v roce 1885, dle Wikipedie na tyfus, dle jiných zdrojů na ztučnění srdce, vyvolané excesívním příjmem potravy) 2. 9. 1898 u Omdurmánu (první bitva, v níž byly použity kulomety) a 24. 11. 1899 byly zbytky mahdistů zlikvidovány i s Abdalláhem v Kordofánu.
Obávám se, že poučení z historie je to, že proti islamistům nemá cenu posílat muslimy, kteří jsou jednak částečně infiltrováni radikálním islámem, jednak jsou "zblbnutelní" nepřátelskou propagandou. Měli by proti nim být nasazeni vojáci zcela jiné víry (byť i ze zemí 3. světa), kteří těmito vlastnostmi netrpí.

Vymývání mozků islamismem
zjistila britská školská inspekce v několika birminghamských školách. Na pěti z nich se podařilo dosáhnout výměny vedení. Islamisté pochopitelně vřískají o "honech na čarodějnice".
Oidrobnosti jsou zde:
http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/britanii-hybe-skandal-kvuli-udajnemu-spiknuti-islamistu-na-nekterych-skolach--1360985

Naši džihádisté
poté, co neuspěli s podáním na policii, neboť pražská modlitebna, kterou policie vybrala, se ukázala být shromaždištěm ilegálů, byla zde nalezena i osoba páchající trestný čin maření úředního rozhodnutí a část přítomných muslimů byla ozbrojena. Údajně legálně, nicméně to spíš ukazuje blahovolnost k vydávání povolení nosit zbraň muslimům (v porovnání s normálními občany). Šéf muslimů trvá na tom, že islámské pseudoprávo "šaríja" je nadřazené zákonům ČR a že muslimové mají právo si to vynutit, třeba i násilím, což je, konec konců, explicitně popsáno i v knize, kvůli jejímuž vydání razie proběhla (zatím se nenásilně obrátili na Ústavní soud).

Rakousko se děsí
chystané cesty tureckého premiéra do země. V Německu tento pán vyzýval své krajany k nedodržování zákonů a odmítání se přizpůsobit německé společnosti a jejím hodnotám. Za negativní reakce byli Němci vicepresidentem Obamastánu nařčeni z xenofobie. Rakušané si připomínají v této souvislosti dvojí dobývání Vídně (23. 9 - 14. 10. 1529 a 14. 7. - 12. 9. 1683). To první, méně známé (následovalo krátce po nešťastné bitvě u Moháče), popisuje (s fantasy prvky) román Tima Powerse "Stáčení temného piva". To druhé je pro nás zajímavé tím, že civilní části obrany velel dvaasedmdesátiletý Kašpar Zdeněk hrabě Kaplíř ze Sulevic, jehož děd byl popraven roku 1620 za revoltu proti rakouským Habsburkům. Ve dvou obdobích, kdy byl zraněn a vyřazen z provozu vojenský velitel, Ernst Rüdiger hrabě von Starhemberg, suploval český vojevůdce i jeho funkci.
Vídeň se při druhém obléhání ubránila mj. i proto, že útočník hned na začátku boje netakticky slíbil, že všechno obavatelstvo města vyvraždí. Takovýchto slibů se současní islamisté varují; naopak, drží si PR pracovníky, kteří nám seč mohou "vysvětlují", jak je islám civilizovaný a jak byla islámská okupace pro jihovýchod a jihozápad Evropy "zlatý věk". Okupaci části Uher a boje s okupanty po bitvě u Moháče líčí Juraj Červenák v trilogii o dobrodružstvích kapitána Báthoryho. U nás jsou tyto boje relativně neznámé, protože se týkaly jiného království, s námi jen volně spojeného v jednom soustátí.
Při obou obléháních Vídně byla ovšem tureckými nájezdy téměř vylidněna jížní Morava, protože obyvatelstvo vyjma sídel, která se dokázala ubránit, bylo dílem pobito, dílem odvlečeno do otroctví.

Na konci týdne
zahájila Pákistánská armáda ofenzívu proti islámským extrémistům v Pákistánsko - Afghánském pohraničí.

Pouhý týden po zmizení malajsijského letadla
začal spisovatel Scott Maky pracovat na thrilleru s tímto námětem. Ten minulý týden vyšel. Jeho teorií je zapletení jedné z cestujících do mezinárodních intrik. Inu, proč ne.
Četl jsem i jinou teorii: Boeing je schopen po naložení výbušninami překonat s falešnou identitou Atlantik a pokračovat v díle soudruha Bin Ládina.

Na pátrání po vraku
letadla si Austrálie najala soukromou firmu.

V souvislosti se zmizením boeingu

se mluvilo i o družicových snímcích. Podle vyjádření odborníků mají meteorologické družice, které s dostatečnou hustotou v čase snímkují celý povrch Země, příliš malé rozlišení a špionážní družice, schopné spočítat i nýty na křídlech, zase fotí jen vybraná místa ve vybraném čase. IMHO je problémem i mezinárodní dohoda, podle níž se k meteorologickým snímkům nepouštějí vojenští vyhodnocovači.
Pozůstalí po obětech zatím nedostali odškodnění, jen zálohu na ně.

Třídění bioodpadu
hodlá ministerstvo ŽP zpřístupnit všem občanům. Problém zde vidím v tom, že bioodpad se musí velice rychle odvážet na další zpracování, jinak se jeho "sklad" stane skládkou se všemi negativními doprovodnými jevy. Je pak otázka, nakolik se to vyplatí (= kolik nafty se projezdí navíc) a nakolik je to jen splněná "čárka" na jakémsi ekologistickém výkazu.

Dvanácticentimetrový peán
nalezli v Bosně v břiše muže, který byl před devíti lety operován kvůli žaludečnímu vředu. Takovéto věci se stávají. Někdy se dokonce "nedohledatelný" nástroj v pacientovi ponechá vědomě v situaci, kdy je nutno operaci ukončit pro zhoršování jeho stavu a vyndává se až dodatečně.
Na tomhle případu je zajímavé to, že pacient byl opakovaně s negativním výsledkem vyšetřován ultrazvukem. Až po létech lékaře napadlo břicho zrentgenovat. Použili dražší a více zatěžující tomografii, nicméně prostý snímek břicha by ten nástroj v plné parádě ukázal hned. Je to názorná ukázka toho, jak lékař spoléhají na "šetrnější" zobrazovací metody, aniž by si uvědomili, že jejich informační hodnota je výrazně nižší v porovnání s klasickým rentgenem. Druhá věc je, že 12 cm peán by asi starší kolegové dokázali i vyhmatat.

Teplotní rekord
padl v neděli 5. 6., jak bylo oznámeno následující den. Nicméně už ve druhé polovině týdne následovaly teploty o hodnotě hluboko pod historickými maximy.

Islamistická organizace OIC
požaduje po presidentovi Zemanovi omluvu za výroky, jichž se "dopustil" v souvislosti s islámským atentátem v židovském muzeu v Bruselu. Zeman kontroval, že omluvu za citování posvátných textů by považoval za rouhání.

Opilý je
každý třetí cyklista z těch, co způsobí dopravní nehodu (respektive jsou po ní dohledatelní). Tento fakt ukazuje naprostou nesmyslnost preference cyklistů před jinými druhy dopravy.

Soudní znalec na "extrémismus"
rozesílal pomocí e-mailu a ksichtoknihy hambaté fotografie své expřítelkyně a byl za to pravomocně odsouzen. Tyto aktivity navíc páchal paralelně s pácháním "odborných" posudků, na což paradoxně upozorňují lidskoprávní aktivisté.
Svůj názor vyjádřím kulantně: Tento obor soudního znalectví vyžaduje vysokou mravní integritu. Na druhé straně si nějsem jistý, zda by člověk o vysoké mravní integritě šel do oboru, kde se rozhoduje více-méně na základě politické objednávky.

Lidice
byly vypáleny 10. 6. 1942 a tento týden na ně bylo vzpomenuto.
V této souvislosti se objevují stále častější skřeky na téma, jak šíleně špatný čin byl atentát na Heydricha. K tomu asi následující:
- Heydrich si smrt jednoznačně zasloužil, ať už za činy, které spáchal v samotném "protektorátu", tak i za svůj podíl na tom, jak se nacisté dostali v Německu k moci a co tam poté dělali.
- Heydrich měl těsně před odchodem z Prahy. Připravoval se přesunout na okupovaná území SSSR. Přitom byl asi jediný z nacistických bonzů, který měl šanci alespoň částečně obnovit původní stav z podzimu 1941, kdy obyvatelstvo vítalo německá vojska jako "zachránce před bolševiky". Pokud by se mu to podařilo, tak by proti Rudé armádě bojovaly miliony Vlasovců a Němci by mohli zůstat sedět doma a vyrábět pro ně výstroj a výzbroj. Pravděpodobně by ztratily značnou část působnosti Stalonovy apely na ruské vlastenectví a ochladly by i vztahy pravoslavné církve a bolševického režimu.
- Heydrichiáda ukázala názorně to, jak o českém obyvatelstvu Němci v reálu smýšlejí a co s ním hodlají udělat. Lidice tedy znamenají zlom v představách o poválečném uspořádání Československa, Beneš po nich přerušuje spolupráci s německými sociálními demokraty, kteří s ním sdíleli britský exil.
- Vyhlazení Lidic bylo sázkou na to, že Německo válku vyhraje. I nejtupějšímu germánovi muselo být jasné, že v případě porážky budou velmi závažnou položkou konečného zúčtování.

"Sprostou podezřelou"
poslankyni Zuzanu Kallovou nevydala sněmovna ke trestnímu stíhání. Stále více se ukazuje, že soudní a policejní struktury se snaží dostat k moci stíháním poslanců za jejich rozhodování v zastupitelských orgánech. V některých zastupitelstvech nižší úrovně situace dospěla tak daleko, že zastupitelé raději nerozhodují o ničem, protože jakékoli rozhodnutí by bylo následováno trestním stíháním.
IMHO jedinou rozumnou cestou z toho ven jsou občanské komise (poroty) ad hoc volené (nebo náhodně vybrané), které by takováto obvinění přezkoumávaly a mohly je navždy (s výhradou nějakého objevení se opravdu nových fakt) zarazit, i s možným osobním postihem příslušníků justice a exekutivy.

Slovenská televize
dostala pokutu za vysílání nedabovaného Spejbla a Hurvínka. Problém vidím v tom, že pouhým dabovaním (do jakéhokoli jazyka) by S+H ztratili naprostou většinu své hodnoty. Divadlo S+H sice mělo hry s cizojazyčnými texty, ale ty byly pečlivě uprveny pro místní reálie, jazykové hříčky v daném jazyce apod., nmebyl to tedy mechanický dabing.

S korupcí
jsme na tom prý špatně, o pár desetinek procenta hůř, než Itálie. Problém tohoto sdělení ovšem je v tom, že se jedná o šetření subjektivního vnímání korupce a korupčních aktivit občany. V něm je jakékoli mezinárodní srovnání velice obtížné.

Drsnou ránu
dostala Obamova politika legalizace a podpory přistěhovalců. Ve Virginii vyhrál republikánské primárky David Brat, do té doby relativně neznámý profesor ekonomie a přívrženec hnutí Tea Party, nad favorizovaným dlouhodobým členem Sněmovny Reprezentantů Ericem Cantorem, který byl v této instituci třináct let a snad se s ním počítalo i jako s nástupcem vedoucího této komory US parlamentu, který byl také jedním ze strůjců zmíněného návrhu zákona. Zajímavý je i poměr peněz vložených do kampaně 122 000 : 2500000 (Brat : Cantor), který ukazuje, že ani v USA nemusí být finance na kampaň stoprocentní zárukou úspěchu.
Vhození lopaty písku do soukolí mašinérie "obamizace" USA je dobrá zpráva i pro nás.

Vysoké zdanění reklamy
prohlasoval maďarský parlament. IMHO je reklama dvousečnou záležitostí. Na jedné straně se stává určitým faktorem nezávislosti na politicích, na straně druhé se některá média stávají otroky významných inzerentů a případně i podporují jejich ambice nejrůznějšími formami zkreslování a filtrování zpráv. V současné době značné komercionalizace médií je kyvadlo v poloze blízké extrémnímu otročení sdělovacích prostředků inzerentům. Pochopitelně, nějaké drsné zhoupnutí na stranu opačnou je špatné také.

Vodnímu dělu
se hodlá postavit starosta Londýna, aby prokázal jeho zdravotní neškodnost při rozhánění demonstrací.
IMHO je používání "zaručeně neškodných" prostředků pitomost. Zabít se dá i pingpongovým míčkem (třeba trefením nějakého šplhače po fasádě). Důležité je, aby vláda byla v rukou civilizovaných lidí a protesty proti ní byly záležitostí těch druhých. Pak se dá použít prakticky cokoli, aby tento stav zůstal zachován. Pokud se situace obrátí, tak se nikdo s hodnocením případného zdravotního ohrožení osob protestujících proti režimu zalamovat nebude.

Komunální volby
budou dle oznámení presidenta Zemana 10. a 11. 10. 2014.

Cvičení elektronického boje
proběhlo v Maďarsku. V blízkých státech, včetně u nás, začala leteckým dispečerům mizet letadla z obrazovek radarů. Řízení letového provozu muselo přejít na systém nouzových opatření a postupů.
IMHO je problém v oddělení lidí od reálného signálu jakousi strojovou "inteligentní mezivrstvou", která se může dostat do problémů v situaci, na niž není naprogramována. Tohle je také závažný argument proti Googlem (ale i některými dalšími firmami) navrhovaným autům řízeným čistě počítačem, bez možností lidí uvnitř do řízení zasahovat.

Petici za vyšetření duševního stavu
poslankyně parlamentu ruska Mizulinové organizují ruští blogeři. Mizulinová je takový ruský Hájek (Pleva, Benda ...) a poslední kapkou, po níž džbán přetekl, bylo její prohlášení, že výrok "gayové jsou taky lidé" by měl být trestně stíhatelný.

Polští vědci
vypracovali nový postup k léčbě rakoviny. Cytostatikum je vázáno s cukrem, což způsobí, že se dostane přednostně do nádorových buněk, které mají (v důsledku rozvratu regulací) cca o dva řády vyšší spotřebu energie než normální buňky a berou si ji právě z cukru. Pro objev je charakteristické IMHO to, že k němu došlo na varšavské Polytechnice, nikoli v nějakém medicínském centru.

Rusko zintenzívnilo
cvičné lety svých bombardérů okolo tichomořského pobřeží USA.

Užívání plastů
samotářskými včelami objevili a publikovali v Kanadě. Nová generace včel, vyrostlá z plastových "úlů", má údajně menší promořenost parazity. Ochránci přirody, pro něž jsou plasty jedním z největších zel, nechť zapláčou. Život je prostě takový, že využije všechny příležitosti, které se mu dostanou do rukou.

Vyvržená velryba
byla objevena na obraze nizozemského malíře ze 17. století. Později byl obraz přemalován a velryba na něm zmizela.  Ukazuje se tedy, že fenomén vyvržení velryb na pláž je mnohem staršího data než moderní technika, na niž se tento fenomén svádí.

Do studny
na zahradě v jedné vyškovské školce spadly dvě děti. Nějací "sběrači a nalézači zbytečných kusů kovu" odmontovali konstrukci, která děti před pádem do studny chránila. Naštěstí viděly nehodu učitelky, jedna seskočila do studny k dětem, které se jí podařilo udržet nad vodou do příjezdu pomoci, druhá pomoc zařídila. Nyní policie a školník obcházejí sběrny, aby konstrukci mezi "odevzdaným zbytečným kovem" identifikovali.

1 komentář:

  1. já bych jen upřesnil, že ta studna ve školce nebyla vyškovská, nýbrž v Bohdalicích, což je od Vyškova asi 9 km. ;)

    OdpovědětVymazat