pondělí 2. června 2014

Co uplynulý týden dal

Ukrajina
stále víc směřuje k regulérní občanské válce s používíním stále těžších zbraní na obou stranách. Ukrajinci (majdanoví) už přišli i o jednoho generála. Oligarcha, který se nechal zvolit presidentem místo řádně zvoleného Janukovyče, vede stále výhrůžnější řeči.
Kyjev se chystá platit jak mourovatý za ruský plyn, Rusko uzavřelo velice rozsáhlý kontrakt s Čínou, kterou tento energetický zdroj může posunout velmi výrazně nahoru, ekonomicky, politicky i vojensky.
Volyňští vojáci údajně proti povstalcům jen stříleli do vzduchu nebo do země.

Nigerijská armáda
údajně zná místo, kde jsou zadržovány unesené školačky (víc než 200).

K smrti odsouzená
Súdánka porodila ve vězení dítě. Tahle kauza si vyžaduje extra post, takže později.

V Pákistánu
ukamenovala rodina těhotnou ženu za to, že se provdala z lásky. Podle podrobnějších informací se s jejím manželem nedohodla na ceně, kterou za ni rodině zaplatí. Inu, islám.

Čína uspořádala monstrproces
s ujgurskými islámskými teroristy, "jako za Maa". Nicméně to funguje, na rozdíl od multikulturalismu a appeasementu.

Pákistánský Talíban
se rozštěpil. Části vůdců připadla původní organizace "málo islámská". Oni i v Čapkovi se nakonec Mloci začnou vybíjet mezi sebou. Teď ovšem jde o to, aby tento proces proběhl dřív, než stačí vybít lidstvo.

Výsledky EUrovoleb
jsou postupně vyhlašovány. Z parlamentních stran se nedostal přes 5% hranici Okamura (IMHO postižený aférou kolem Samkové) a z neparlamentních ji naopak překročili Svobodní. Těsně pod limitem zůstali Piráti.
Ve světě nastává kvil nad vítězstvím "xeno- a EUro-fobů". Ve Francii drtivě zvítězila LePenová, EUroskeptici zvítězili i ve Velké Británii. V dalších několika státech posílili.
Zavedené strany zatímudrží většinu. Mají dvě možnosti, buď radikálně změnit své politické směřování, nebo si dojít pro daleko drastičtější porážku v dalších volbách. Přitom je ovšem reálná šance, že v těch už nebudou volit Velká Británie a Francie, nýbrž je sledovat jako exčlenové.
Schwarzenberg sám přirovnal svou EUrokampaň k vystoupení striptérky v gay klubu. IMHO si chlapec moc fandí.

Ústavní soud zrušil
povinnou kauci pro distributory pohonných hmot.

Shigatoxin
byl objeven v cherry rajčatech z Maroka. Jedná se o silně toxickou bílkovinu, která byla původně známa jako faktor patogenity původců bacilární úplavice (rod Shigella) nicméně v důsledku značné příbuznosti a parasexuálních mezidruhových hrátek geny pro tento toxin mohou mít i bakterie Escherichia coli a další fyziologická flóra trávícího ústrojí lidí i zvířat.

Evropou hýbe
sobotní teroristický útok v židovském muzeu v Bruselu. Asi nejlapidárněji vyjádřil celou kontraverzi kolem této události sám kontraverzní redaktor Rexlexu, J. X. Doležal. Pod titulkem "Nejmírumilovnější náboženství opět útočí" konstatuje: "Vražda Židů muslimským teroristou je v atmosféře politické korektnosti médii reflektována a úřady komentována, jako by šlo o vraždu ze žárlivosti. Čistě osobní věc. Ani v jednom z článků a televizních spotů nebylo zmíněno, že útočník byl islamista." K tomu nezbývá, než doplnit slova klasikova: "Pštros může strčením hlavy do písku získat subjektivní pocit bezpečí, ale lev se nerušeně blíží."

Pedofilní kněze
odsoudil papež František. Bohužel, problém spočívá v systému, který kněžím, zdravým i stiženým sexuální odchylkou, dává možnost zneužívat svou moc nad nimi. Tu kněží zneužívali prakticky vždy, od okamžiku, kdy se křesťané prodrali k moci, takže je logické, že ji zneužívali a zneužívají i v moderní době.

Šestikilový nádor
odoperovali pacientovi na Slovensku. Ve zpráve není uvedeno, proč to nechali narůst do takové velikosti: Jedná se o nezhoubný nádor, vycházející z tukové tkáně a, bohužel, dosti často se stává, že tyto nádory následně recidivují v jiné lokalitě. Mohou se objevit i na místech, kde vydí víc, než původní nádor (třeba uvnitř mozku). Při opakovaných recidivách také narůstá pravděpodobnost, že se nádor zvrhne na zhoubný, který má dosti nepříznivou prognózu.

O malajsijském Boeingu
jsou další zprávy: Naposled komnikoval se satelity, a to automaticky.

Blamáž USA:
Nechteně prozradili identitu velitele CIA v Kábulu.

Velemloka
z Číny bude chovat ZOO Praha. V této souvislosti se mluví o inspiraci pro Karla Čapka (Válka s mloky). Nicméně Čapek se inspiroval nálezy zkamenělých mloků z prvohor (vzpomeňme na sekvenci z Cesty do pravěku, jak tam jeden z hrdinů v karbonském pralese bojuje s podobným zvířetem o denník výpravy). Ti byli pro vzdálenou podobnost s lidmi dokonce považováni za mrtvoly lidí, utopených při potopě světa.

3D model
koncentračního tábora použila německá prokuratura na to, aby jeho pracovníka, který tam byl kuchařem, usvědčila z toho, že musel z okna své kuchyně vidět na ládování mrtvol do pece táborového krematoria.
K tomu dvě věci:
1. To není důkaz, že viděl jejich vraždění (nacistická propaganda, pokud musela, vysvětlovala úmrtí v táborech nedostatkem a epidemiemi).
2. Takové procesy IMHO nemají smysl. Po válce měl být veškerý personál z těchto táborů odsouzen k smrti a po odchycení se už měla provést jen poprava.

U Calais
se francouzská policie dala do vyklízení ilegálních táborů ilegálních přistěhovalců. Vláda nejspíš po volebním debaklu zachraňuje poslední zbytky přízně voličů.
Rovněž padl kontraverzní projekt francouzských socialistů umožnění ilegálům a dalším neobčanům volit v komunálních volbách.

Případ záměny dětí
v porodnici, podobný tomu, k jakému u nás došlo před několika lety v Třebíči, řeší v JAR. Problém je akcentován tím, že jedna z matek chce zpět své biologické dítě a druhá chce tom na které už je zvyklá. Král Šalamoun blahé paměti řešil podobný problém návrhem na přeseknutí dítěte.

Třicet lidí
bylo zavražděno při útoku islamistů nakostel ve Středoafrické republice. Velmi příznačné jsou tři věci:
- nikdo se obecně nepozastavuje nad tím, že muslimové mohou vtrhnout do nějaké země, sesadit legitimní vládu a terorem obyvatelstvu vnucovat islám
- nikdo nelituje v tomto konkrétním případě těch třicet povražděných
- všichni ale mají hrůzu z toho, že nemuslimové budou reagovat vůči chudáčkům mírumilovným muslimům nějakými odvetnými opatřeními, která by jim třeba mohla udělat bebino.

Nefritový králík
ještě částečně funguje, ale každou měsíční noc přichází o další funkčnost. Nicméně i tak je tento projekt obrovským úspěchrm čínské kosmonautiky.

České samopaly
dostane slovenská armáda. Výborná zpráva pro naši ekonomiku. Zato NeseHnutí a podobná čeládka budou vřískat jak prase na zabíjačce.

Van Rompuy
dostal cenu Karla Velikého. Udajně za zlepšování vztahu obyvatel k EU.

Špendlíčkem hrabou,
prstíčkem kopou ve Velké Británii na hrobě Saddámově. "Vojenská analýza" jim ukázala, že poměry za tohoto diktátora byly v Iráku lepší než nyní. To opravdu nemuseli analyzovat tak dlouho!

Írán
má prvního mrtvého na MERS. Tento koronavirus napadá dýchací ústrojí, vyvolává atypické zápaly plic, které mohou končit smrtí. Účinná léčba na něj není, očkování taky ne. Nyní je rozšířen v Saúdské Arábii a hrozí riziko, dá-li se to tak nazvat, že se roztahá po islámských státech v souvislosti s poutěmi do Mekky.

Čeští kardiologové
dostali mezinárodní cenu za dramatické snížení (z cca 25% na cca 5%) úmrtnosti při infarktu myokardu. Zorganizovali možnost pacienta ihned bez jakékoli prodlevy dovézt na sál, kde se provede angioplastika. Její včasné provedení omezí rozsah poškození srdce a sníží riziko fatálních komplikací, jako je prasknutí srdce v miístě infarktu.
Aby si ovšem kolegáčkové tolik nefuněli: Nutnou podmínkou jejich úspěchu byl rozvoj mobilní sítě na sklonku mínulého století, kdy při nástupu obtíží odpadlo shánění fungujícího telefonního aparátu a zlepšilo se i dobývání se pacientů na linky zdravotní služby. Nebýt toho, tak by se ti pacienti protě na angioplastický sál neměli jak dostat.

Soudruh ministr Brabec
shledal, že úprava kácení stromů na soukromých pozemcích jejich majiteli je příliš liberální a hodlá ji přitvrdit. Přestože prokazatelně k žádné vlně kácení po liberalizaci poměrů nedošlo, má hrůzu z "ničení přírodního prostředí" a chce mu co nejvíce zamezit.
IMHO zákazy kácení stromů by měly být spojeny s majetkoprávní a trestní odpovědností úředníků (zčásti jako instituce, ale zčásti i osobně) za situace, kdy strom, který nebylo povoleno skácet napáchá při nekontrolovatelném pádu materiální škody, případně někoho poraní či dokonce zabije.

Vlnu rozhořčení
vydal Putinův zákaz kouření v restauracích. Že toto kravínium ordinuje brusel po celé EU za radostného hýkání a bučení EUrohujerů, bylo pro tuto chvíli úředně nařízené nenávisti zapomenuto.

"Bůh má přednost před pacientem"
deklarovaly v Polsku víc než tři tisíce lékařů. Za nadšeného hýkání náboženských fanatiků na oslavě svatořečení Jana Pavla II. Světštěji orientovaní lékaři a organizace upozorňují, že jimi přijatá deklarace v podstatě znemožňuje řádně vykonávat lékařskou profesi. Takže se nabízí docela kacířská myšlenka, že ti komunisti nebyli zase tak úplně blbí, když komplikovali věřícím přístup do některých profesí (včetně té medicíny).

2 komentáře:

  1. "3D model" a trestání pracovníků v koncentrácích:
    Nejsem si jist, zda byla reálná možnost takovou službu Říši odmítmnout bez fatálních důsledků pro sebe sama. Pokud mi říkal táta - někteří kápové z řad vězňů byli mnohem horší, než běžní němečtí vojáci.
    Ovšem: pokoušet se o spravedlnost po tolika letech je dokonalý samožer. Význam "vězení na doživotí" u pána starého cca devadesát let znamená kolik roků vězení? A jak naložit s obyčejnými německými vojáky? Taky pozabíjet? A co dodavatelé pro koncentráky? Třeba Zyklonu B. Pověsit všechny, Bůh si to přebere?!

    "Špendlíčkem hrabou v Iráku" a pláčou po Saddámovi: Jen na okraj - v Sýrii budou violby. Co se stane, když vyhraje B. Asád? Jak tohle (ne zcela nepravděpodobné rozřešení vysvětlí naši "světoví" politici a novináři? Volby v Sýrii jsou už teď zfalšované?!

    "Čeští kardiologové": díky jimi dobře provedené angioplastice (a jak praví Pergill i T-mobilu) žiji a je mi mnohem lépe, než před infarktem. Objektivně! A v době , kdy se mi v srdci hrabali dva mladí doktoři přes levou ruku, tak se domlouvali, zda se připojí ke stávce a odejdou. Dost schizoidní pocit být v rukou dvou mlaďochů, kteří se vzájemně přesvědčovali, že jim jde hlavně o prachy. Nicméně žiji.

    "Bůh má přednost před pacientem": Stydím se za to, že jsem poloviční Polák. Ještě že jsem nevěřící...

    OdpovědětVymazat
  2. Trestněprávní a hmotněprávní odpovědnost úřadu je zcela namístě nejen co do kácení stromů. Takhle z jedné vody mne napadají památkáři.
    V případě, že dojde k úmrtí, volil bych trest nejpřísnější, rozpuštění úřadu, když už máme ty tresty pro firmy.

    OdpovědětVymazat