středa 7. května 2014

Co uplynulý týden dal

Ukrajina
se beznadějně rozpadá:
Po Doněcku vyhlásila "samostatnost" oblast Luhanska.
V Charkově střelili do zad starostu Gennadije Kernese, který byl stoupencem Janukovyče a posléze se vyslovil proti referendům a proti federalizaci Ukrajiny.
Policisté na východě země se vzdávají separatistům.
Ukrajina už byla nucena razantně zdražit plyn, což bude dále zvyšovat nestabilitu a nepopularitu prozápadní vlády.
Obrovským průšvihem je zapálení Oděsského domu odborů, kde v plamenech zahynulo téměř padesát přívrženců proruské strany. Tento průšvih je akcentován skutečností, že ukrajinské sdělovací prostředky do poslední možné chvíle lhaly, že požár vznikl ve třetím či čtvrtém patře budovy, ačkoli všude na internetu byla videa, jasně ukazující, že budova byla záměrně ukrajinskými "bezpečnostními" silami zapálena odspodu, aby z ní nebyl možný únik. Tento masakr může ve vztazích mezi rusko a ukrajinskojazyčným obyvatelstvem sehrát podobnou roli, jako vypálení a vybití Lidic ve vztazích mezi Čechy a Němci u nás.
Nelegitimní premiér Ukrajiny Jaceňuk vříská, že se jedná o "ruskou provokaci". Tolik drzosti v souvislosti s těmi Lidicemi Němci neměli, až současní pohůnci neonacistů se snaží z účasti několika českých četníků (jejichž velitel se navíc posléze "dal k Němcům") vyvodit, že "Lidice vlastně vyvraždili sami Češi".
Prozápadní vedení Ukrajiny přiznalo "mnoho obětí" i v dalších oblastech.
Vzhledem k tomu, že toto vedení si bez svolení západních poradců (včetně oficiálně přiznaných agentů FBI a CIA) nedovolí ani odskočit na WC, padají všechny tyto oběti (nebo jejich podstatná část) na vrub těch, kdo tyto "poradce" do Ukrajiny poslali.
Ve Slavjansku byli propuštěni členové mise OBSE, které separatisté zadržovali několik dnů s obviněním špionáže pro prozápadní vládu (za jehož nepravdivost bych rozhodně ruku do ohně nestrkal).
Rusové obvinili prozápadní Ukrajinu, že používá západní žoldáky.
Zdá se, že úspěchy ukrajinské armády jsou v řadě oblastí jen dočasné, jakmile vojáci odtáhnou, obyvatelé obnoví barikády a další prvky nezávoslosti.
Celé to opravdu spěje k občanské válce, bohužel.
Někteří se děsí v této souvislosti přílivu uprchlíků. Já moc ne, protože:
1. Postižena jsou především východní území, odkud budou obyvatelé utíkat hlavně do Ruska
2. Kompletní rodina je něco naprosto jiného, než když tu pracuje jen otec (starší bratr apod.) živitel a rodina je dál na ukrajině, kde se stravuje a bydlí (+ další životní náklady) za zlomek tuzemských cen, a tudíž ten živitel může pracovat za peníze, za které by se česká rodina jednoduše neuživila. Pokud zde bude bydlet celá rodina, bude muset její živitel pracovat za mzdu odpovídající tuzemským životním nákladům. A pokud budou muset podnikatelé povinně přijímat tyto lidi přednostně před "single" pracovníky, bude to pro náš trh práce naopak pozitivní.

Hledání
zmizelého Boeingu na hladině Indického oceánu bylo oficiálně ukončeno, nyní se bude hledat na mořském dně.

Američtí veteráni
páchají masově sebevraždy. Možná by bylo zajímavé zžjistit, jak se na tomto faktoru podílí kampaň, kterou proti nim vedou některé "pokrokové" organizace, placené nepřáteli USA.

Ze Středoafrické republiky
se stahují Lékaři bez hranic. Jsou udiveni "brutálním násilím", kterým místní komunity odpověděly na to, že pomáhají, jak oni, tak i další mezinárodní organizace, především strůjcům tamního konfliktu, musimům.

Egyptský soud "poslal na popraviště"
další členy zločinecké organizace Muslimské bratrstvo. Uvozovky proto, že z předchozích 529 odsouzených k smrti nakonec "vyvázlo" 492 s doživotím a navíc ve vězení (a tudíž v rukou soudu) je jen cca 50 obžalovaných, ostatní jsou na útěku.
Lidskoprávníci ječí jak prasata na porážce, patrně by se jim lépe líbilo zavedení celosvětového chalifátu, k němuž by nás vítězství islamistů v Egyptě přiblížilo. Přinejmenším by se tak zlikvidovala jimi nenáviděná demokracie a dál než za tohle už jejich představivost nesahá.
IMHO zavírat teroristy do vězení není úplně dobrý nápad, protože je to koledování si o útoky na věznice, unášení občanů za účelem "výměny zajatců" a podobné kratochvíle. Budu tvrdý, ale islamisté si nic jiného než smrt nezaslouží.

Kombinaci smrtících látek
k popravám chtějí obnovit v Ohiu. Nejsou schopni se dostat ke thiopentalu, který jim někteří výrobci odmítají na nátlak různých pochybných aktivistů dodávat. IMHO by bohatě stačil obyčejný etanol v dostatečné dávce.

Sebevraždu
spáchala v úterý nedaleko Říčan skokem pod vlak zpěvačka Iveta Bartošova. IMHO nebyla schopna snést hyperkonkurenční prostředí showbyznisu a současně, protože začínala zpívat velmi mladá, neměla ani žádné zázemí, jinou profesi, kvalitní rodinu apod., kam by se mohla stáhnout.
Napadá mě pohádka o princi, kterého nechal jeho otec, král, vyučit košíkářem, a který se pak dokázal uživit i v situaci, kdy byla dynastie svržena.
Je to velice smutné, nevím, co jiného dodat.

Některé pravomoci SZÚ
se snaží přenést na ČZPI hnutí ANO. IMHO to není v pořádku, protože existence dvou služeb, na sobě nezávislých, vede k omezovaní (nikoli odstranění) nejrůznějších prasečin, krytých politickými tlaky.
Navíc má ČZPI tím, že spadá pod ministerstvo zemědělství, daleko silnější vazby na výrobce, než SZÚ, spadající pod ministerstvo zdravotnictví.

Pokutu "pirátům"
za užití figurky z Lega v předvolebním klipu potvrdil Městský soud v Praze. Doufejme, že to poženou výš a nakonec vyhrají, jinak se může snadno stát, že budou např. fotografové platit licenční poplatky výrobcům aut a domovním architektům za záběry z ulice.

Další negativní dopad
nového Občanského zákoníku: Dal daleko větší pravomoci OSPOD ("sociálce") ohledně dětí u rozvádějících se apod. párů. Reálně hrozí to, co už mají v některých západních zemích, kdy podobné instituce "legálně unášejí" děti a následně s nimi kšeftují.

Popravu zastavili
v Oklahomě poté, co směs smrtících látek neměla správný účinek. Protože měli problémy odsouzenému látku zavést do žíly, mohlo se jednat o narkomana, u nichž je takový stav dostupných žil běžný. IMHO mu mohli vypreparovat žílu na vnitřní straně stehna (vena saphena magna), jak se to dělá pacientům s rozpíchanými žílami docela běžně.
Naštěstí popravovaného sklátil infarkt.

Po deseti letech v EU
je víc Čechů nespokojeno než spokojeno a zbytek neví, nebo je mu členství v EU lhostejné.
Můžeme operovat tím, že nespokojených a velmi nespokojených je 29 procent a spokojených a velmi spokojených 28 procent, nicméně EU jednoznačně nepřesvědčila, že by byla spojena s nějakým zvláštním přínosem. Lze očekávat, že tábor nespokojených bude narůstat rychleji než tábor spokojených.

Soudružka Navi Pillayová,
vysoká komisařka OSN pro lidská práva, byla zděšena, že v konfliktu v jižním Súdánu bojují na obou stranách děti, a že obě strany nezajímá, že konflikt může vést ke hladomoru.
Dotyčná dáma je IMHO zcela mimo realitu. Pokud se bojuje na život a na smrt a jedinou alternativou vítězství je totální vyhlazení, tak opravdu nemá cenu řešit nějaké smlouvy o dětských vojácích (navíc, kdo má kalešnikova a pár nábojů, tak je na tom v podobných konfliktech mnohem líp než ten, kdo nic takového nemá) a hladomor za pár měsíců.
OSN se na celém konfliktu v Súdánu podepsalo dlouhodobou podporou islámistů v Chartúmu, včetně toho, že nechali islamisty povraždit celou garnituru jihosúdánských politických a vojenských vůdců. Ze spíš třetí než druhé garnitury, která nakonec boj proti islamistům dovedla k vítěznému konci, prostě nikdo nemá ani dostatečnou autoritu na celém území země, ani dostatečný politický rozhled, aby konflikt přijatelným způsobem ukončil. Současný stav je učebnicový příklad výsledku politiky OSN vůči podobným konfliktům.

Bez nosu a uší
skončil muslimský duchovní, který se dostal do rukou rodičů 14leté dívky, kterou sexuálně zneužil. Kolik beznosků by asi kázalo v našich kostelích, kdyby byli naši rodičové stejně temperamentní?

Spor mezi občany a těžaři,
týkající se těžby zlata u nás, běží již několik let. V současné době nabral na síle s přípravami nového horního zákona. V zásadě ovšem platí, že zlato v zemi nám zůstane, ze zlata, vytěženého mezinárodními firmami za současných podmínek, nám zbude kolem jedné desetiny, a to ještě budeme muset sanovat následky těžby.

Genom mouchy tse-tse
byl rozluštěn a otevírá to cestu, jak genetickou manipulací zabránit přenosu spavé nemoci. Problém vidím v tom, že se v nejbližší době ozvou ekologové a budou řvát, jak je něco podobného "hrozný zásah do Matky Přírody".

Neplatné
bylo prý odvolání šéfa ÚSTR D. Hermana, rozhodl městský soud v Praze. Je třeba si uvědomit, že na tomto postu a v jeho okolí existuje možnost vytahovat nebo naopak zametat informace o minulých prohřešcích lidí dosud činných v politice. Proto se sem socialistická levice snažila procpat svého člověka, který by zabránil vytahování a zametání v jejich neprospěch.

Unesených školaček v Nigérii
je více, než bylo původně sděleno. Prý 276, uvedla nigerijská policie. Dívky unesli islámští radikálové a hrozí jejich povražděním. Dívky chodily do školy, což se neslučuje s islámem.

Stovky českých muslimů
uspořádaly protestní demonstraci na podporu obviněného, kterému v případě uznání viny hrozí až deset let. Faktem je, že sporná kniha jednoznačně existuje. Výroky z ní citované se mohou pokusit příznivci muslimů v naší justici zpochybnit co do významu, ale pak otevřou Pandořinu skříňku, pokud se budou snažit někoho soudit za podobné výroky, zaměřené "nesprávným" směrem. Pokud uvedená věc muslimům projde, bude to další významný příspěvek k posílení "radikálů a extrémistů", bojujících za strašlivě rasistické věci, např. rovnost občanů před zákonem. A v momentě, kdy bude mít nějaký český Fidesz ústavní většinu a ještě mu bude hlídat záda nějaký český Jobbik, už bude pozdě.

Vůdce krymských Tararů
nebyl vpuštěn na Krym, protože je v Rusku "nežádoucí osobou".

Závažného trestného činu
ohrožování a omezování osobní svobody a zlehčování těžké a nevděčné práce policie se dopustila pardubická pumpařka. Po odjezdu ze zaměstnání, krátce poté, co zažila přepadení, ji jeden z pachatelů stopoval a ona závažným způsobem omezila jeho lidská práva tím, že ho odvezla rovnou na policii. Fuj, hanba! Doufejme, že bude potrestána přinejmenším stejně, jako zlí obchodníci, kteří si dovolili ve svých prodejnách vyvěsit fotografie zlodějů, odsouzených za krádeže zde spáchané.

Tradičně korektní Novinky
oblbovaly čtenáře tím, že Vandasovi přišlo na předvolební mítink deset lidí. Přišel jich pětinásobek, což už je +- průměr na eurovolby, vnímané významnou částí veřejnosti lhostejně. Pamatuji, kdy se skandovalo: "Rudé právo lhalo, že je nás tu málo" a psal se rok 1989.
Novinky si také poté, co se objevil průzkum, dávající Okamurovi šanci na téměř dvojnásobek hlasů oproti posledním parlamentním volbám, zveřejnily hned dva průzkumy, které ho poslaly pod hranici pěti procent. Bravo! Ještě devadesát osmkrát opakovat a bude to přesně podle známého a osvědčeného receptu.

ČNB hodlá dál
luxovat naše kapsy snižováním ceny koruny.

Dlužník zbil exekutory
za všeobecného jásotu v internetových diskusích. Exekutoři si za současný stav mohou naprosto jednoznačně sami a plýtvat na ně lítostí rozhodně nemá význam.

1 komentář:

  1. Pokus o ochranu osobních údajů obyčejného občana je dnes šaškárna na třetí. Sice se můžeme rozčilovat, že o nás Velký Bratr ledacos ví (a když bude chtít, dá si dohromady více zdrojů a doví se vše, co potřebuje) ale něco dělat proti státu jako instituci může jen málo. Skoro nic. Takže se tady dělá mohutná kouřová clona, když někdo neskartuje vyhozené zdravotní karty nebo když obchodník vyvěsí portrét zloděje ale rozčtverečkovává se už kdeco - obličeje, loga a dokonce i zranění - takže reportáž je občas jen tancem čtverečků a můžete věřit jen tomu, co řekne komentátor - vidět totiž není nic.Nebo cokoliv, co si pod čtverečky pokusíte vymyslet.

    Marně přemýšlím, proč se vlastně na takové akce berou kameramani. Těch pár roztřesených a rozčtverečkovaných záběrů by snadno zvládl redaktor s maliĺinkou kamerou za pět tisíc - a svou velkou hubou.
    Někdy mám pocit, že obrazové materiály by se často daly bez nebezpečí prozrazení mezi jednotlivými reportážemi klidně prohodit. [;>)

    OdpovědětVymazat