pondělí 24. března 2014

Co uplynulý týden dal

Krym
vyhlásil samostatnost a dle očekávání požádal o přijetí do Ruské federace.
Řada států, včetně Česka, si pospíšila s prohlášením, že referendum neuznávají.
V souvislosti s výhrůžkami USA se vyjádřil ruský moderátor v tom smyslu, že USA mohou být proměněny na radioaktivní popel.
Volyňští Češi se obávají nacionální šikany ze strany Ukrajinců a žádají o reemigraci zpět do vlasti. Bezděky tím ilustrují příčiny, proč ruskojazyčné obyvatelstvo Krymu masově podporuje jeho přechod pod Rusko, a proč se to samé děje na ruskojazyčném východu Ukrajiny.
Rusko připravuje výstavbu mostu, který propojí Krym s ruskou pevninou.
Česká hospodářská komora odhaduje, že sankce proti Rusku mohou zlikvidovat až 50 000 pracovních míst.
Nacionalističtí ukrajinští poslanci zmlátili ředitele ukrajinské televize s donutili ho k rezignaci. Vzhledem k tomu, že první přinesla záběry celé akce televize ruská, prohlašovali někteří zvlášť politicky uvědomělí komentátoři, že se jednalo o příslušníky SPECNAZ, převlečené za ukrajinské poslance, což bylo posléze vyvráceno.
Zato teprve v pátek dostali ukrajinští vojáci jednoznačně formulovaný rozkaz se bránit. Řekl bych, že přístupem k vojákům a jejich sebeobraně Ukrajina už splňuje EUnijní standard. Ještě by rozkaz mohl být doplněn upřesněním "hlavně žádného útočníka nesmíte zabít", to už by mohli rovnou dostat plné členství, takto na sobě ještě budou muset trochu zapracovat.
Ukrajina se přidruží k EU. Nevím proč, ale nějak mi to asociuje s pojmem "rána z milosti".
Rusko na sankce odpoví sankcemi, nechal se slyšet Putin. A on může otočit kohoutek u produktovodů a šmytec. Ještěže končí zima.
Objevili se první uprchlíci z Krymu. Několik tatarských rodin požádalo o azyl v Polsku. Uvidíme, zda Poláci už zapomněli na to, jak dopadli u Lehnice. Na druhé straně ovšem začali oficiálně volat po zvýšení přítomnosti USA v Evropě.
Rusko nabídlo Polsku dělení Ukrajiny. Žirinovskij, který to coby šéf Dumy podepsal, asi nebude žádný intelektuální a vzdělanostní superman, ale u Putina bych tak nějak předpokládal znalost historie a dělení Polska obzvlášť. Celé bych to považoval spíš za součást rozsáhlejší zpravodajské hry.

Tři pětiny
našich spoluobčanů považují ekonomickou situaci za špatnou.

Německý soud
rozhodl, že ESM (evropský záchranný mechanismus, tedy ručení jedněch států za dluhy nadělané jinými) neodporuje německé ústavě.

Česká obchodní inspekce
upozornila na čínský mechanický ruční mlýnek na mletí masa, z něhož se odlupují částečky kovu.
Problém je ovšem nškde jinde: Český výrobce Porkert v souvislosti s naším vstupem do EU zkrachoval a jiné podobné výrobky na trhu prostě nejsou.

Referendum
o církevních restitucích neprošlo PS PČR, viz čtvrteční post.

Kutilové
přišli na to, že silný magnet sníží množství vody zaznamenané vodoměrem. "Obětí" jsou hlavně levné asijské vodoměry z plastu. Či spíš distributoři, kteří laciný šmejd nakoupili. Navíc se hojí rozpočítáváním spotřeby mezi majitele dalších vodoměrů na stejné úrovni, takže hlavní obětí jsou spíš ti poctiví, co to nedělají.

Nový pomník
na Olšanech vyvolal kontraverze. Zatímco český text píše o padlých ve vojenských misích, ruský o "internacionalistech a mírotvůrcích", což by se vztahovalo i např. na příslušníky invazních vojsk z roku 1968.
Není to jediná ruská pomníková specialita. Už na známé Mohyle Míru, postavené 1910 - 12 na Prateckém kopci, o němž se zmiňuje i Tolstoj ve Vojně a míru (Kutuzov prosazoval ve štábu spojenců zabezpečení této výšiny, když neuspěl tak svému sluhovi na otázku "A co bitva?" odpověděl "Ta je prohraná. Jdeme se na to vyspat."), jsou čtyři desky s nápisy v češtině, němčině, francouzštině a ruštině. Český, německý i francouzský nápis hlásají, že jde o památník rakouským, francouzským a ruským vojákům, padlým v bitvě u Slavkova (Austerlitz), ruský hlásá ("Russkim voinam pavšim u Avsterlica").

Izrael
údajnou odvetou za výbuch u svého vojenského stanoviště zaútočil na několik vojenských cílů Syrské armády. Problém je v tom, že stal útoku odpovídá spíše islamofašistickým povstalcům, s nimiž Izrael od samého počátku občanské války v Sýrii sympatizuje a spolupracuje.

Zestárnutí obrazů
prováděla skupina podvodníků opravdu originálním způsobem: ve speciálně upravené udírně. Mezi podvedenými je i komunistický poslanec Ransdorf (to není myšleno jako jejich obhajoba).

Údajně "banální novela"
vedla k přestřelce v poslanecké sněmovně. Musíme internacionalisticky (pardon, multikulturně) upravit naši legislativu tak, aby každý imigrant, předstírající zde úspěšně půl roku práci, získal nárok na trvalé zabezpečení až do svojí smrti. Jinak naše populace zestárne a vymře, jak ubezpečovali přítomné politicky uvědomělí poslanci za "demokratické" strany. I křesťané se ukázali ústy svého šéfa patřičně politicky na výši, jak konec konců kdykoli v historii. Jen Okamuristé a pár rebelů z ANO se ukázali být neuvědomělými, ne-li přímo xenofobními.

Za Duchcovský útok
skupiny Romů na manželský pár padly tresty v maximální výměře 3 let. Komentáře (a dokonce už i "dříve středněproudých" médií) to vesměs odsuzují jako hrubý nepoměr v porovnání např. s Vítkovskou kauzou.

To porovnání vypadá asi takto:
                           Vítkov                 Duchcov
Přičina          Dlouhodobé spory s okolím     Bez zjevné příčiny
Úmysl            Nebyl jednoznačně prokázán*   Jednoznačný
Následky         Značné, doživotní tělesné     Hospitalizace,     .                .                              duševní trauma

* Byl prokázán úmysl stavení zapálit, nikoli někoho konkrétního, natož oběť, poškodit na zdraví.

Xindlové
objevili novou fintu: Rozesílají "vymahačské" dopisy s telefonním kontaktem, který je placenou linkou. Takže nešťastníci, kteří se snaží zjistit, o co se jedná, protelefonují majlant. Pokud se tyto akce nebudou opravdu tvrdě trestat, tak se nemůžeme divit dvěma věcem, jednak permanentnímu poklesu respektu k právu, jednak rostoucímu přesvědčení, že každý, kdo vymáhá nějaké pohledávky nebo dluhy, je zločinec.
Jediné, za co je třeba naše úřady pochválit, je vcelku rychlé zablokování té placené linky.

Náhradního dodavatele jedu
našli v Texasu a popravili dalšího vraha: Rappera, který zavraždil majitele studia.

IKEA
stahuje dětské baldachýny, protože se je několika dětem podařilo strhnout do postýlky a teoreticky by se mohly i udusit nebo uškrtit.

Twitter
zablokovalo Turecko. Ismamofašista Erdogan, podobně jako naše maoistka Šabatová, usoudil, že internet je pro "demokracii" příliš nebezpečné médium. Konec konců, tohle je ideálem i bruselské věrchušky, která by nejraději viděla Turecko jako dominujícího člena EU.

Hemorrhgická horečka
se rozšířila koncem tohoto týdne na jihu Guineje. V sobotu byla identifikována jako ebola. Zatím je 59 mrtvých a existují zprávy o tom, že epidemie s podobnými příznaky běží v sousední Sierra Leone, kde mají nižší úroveň epidemiologické survelillance, takže ještě nevyhlásili oficiální poplach.
Skupina hemorrhagických horeček se vyznačuje kombinací horečky a silného krvácení do tkání, případně z tělesných otvorů. Většinu těchto chorob vyvolávají viry ze skupiny filiovirů. Jmenují se tak podle svého tvaru, který připomíná dlouhé a různým způsobem zakroucené vlákno. Do vyspělých zemí byla opakovaně zavlečena marburgská choroba, jejíž smrtnost je nějakých 10 - 15 procent. Zdrojem nákazy byly opice, přivezené za účelem prodeje různým ústavům na pokusy. Ebola patří mezi nejhorší známé hemorrhagické horečky. Smrtnost této choroby se pohybuje kolem 90 procent. Tkáně pacienta se u smrtných případů roztečou, takže z něj zůstane jen "pytel" kůže, napněný krvavou kaší a kostmi. Protože se krev s virem běžně vylučuje všemi tělesnými otvory včetně dýchadel, jsou nemocní silně nakažliví. Virus ovšem potřebuje pro šíření vzduchem tropické ovzduší, teplé a s relativní vlhkostí blízkou sto procentům. V podmínkách Evropy se tak drasticky nešíří, především ne v zevním prostředí.
Jako zdroj nákazy se uvažují opice, případně i netopýři. Možnost nakažení je z opičího masa, pokud není dobře tepelně zpracované, případně i pohlavním stykem s opicemi, což lovci občas dělají. Od netopýrů se to chytí spíš vzdušnou cestou.
Existují úvahy, že některá z hemorrhagických horeček by mohla být za tzv. Thúkidydovým morem (podle dějepisce, který psal o Peloponézské válce, probíhající v té době), který natolik vylidnil Athény, že to přispělo k jejich porážce. Pravděpodobněji to však byla nějaká otrava z obilí, buď námelem nebo plísněmi, produkujícími toxiny ze skupiny trichothecenů. 

Vesnici Strýčkovice
na Domažlicku terorizuje romský rodinný klan.
Obyvatelé, místo aby se radovali z multikulturního obohacení, si stěžují:
"Chodí opilí po vsi a vykřikují, že jsme bílé svině, že nás rozsekají sekerou a vypálí domy. Smějou se nám do obličeje, že se jim nemůže nic stát, protože mají papíry na hlavu."
Romům se nelíbí, že "bílá mrdka", kterou srazili dřevěným hranolem z motorky a téměř ubili k smrti, má proti nim svědčit u soudu.
Je nutno pochválit Policii ČR, že dělá, co je v jejích reálných silách. Snad už konečně její vedení začíná chápat, že alternativou přádně prováděné policejní práce jsou "extrémistické" gardy a domobrany.

Obyvatelé Benátek

při velké volební účasti a velkou většinou podpořili odtržení benátska od Itálie. Další region, který nechce být v EU a v NATO.

Potravinový doplněk
s anabolickým steroidem našla a zabavila SZPI. Problém vidím v tom, že buď jsou tyhle preparáty účinné, a pak něco potenciálně zakázatelného (či už zakázaného) obsahují, nebo ne, a pak jsou k ...
Problém na vyšším levelu spočívá v tom, že se snažíme regulovat neregulovatelné. Bude-li třeba horník nebo hutník brát anabolika, tak nikdo nebude protestovat, naopak mu pěkně narostou svaly. Bude-li to brát stejný profesionál, ale ve sportovní branži, tak je to "strašný problém".

Rostoucí neoblibu reklamy,
zejména v tv pořadech pro děti, zaznamenal průzkum postojů české veřejnosti.

Mnohoženství
uzákonili v Keni. Opět jeden z mnoha "pozitivních plodů zlomení koloniálního jha".
Ve státě, kde existuje minimální sociální zabezpečení, dávky pro vdovy a sirotky apod. je to pochopitelně daleko menší průšvih než případná legalizace mnohoženství musulmanů v civilizovaných zemích. O kterou velice usilují a nacházejí u multikulturalistů pochopení a podporu.

"Antifašističtí" zločinci
se více-méně neúspěšně pokoušeli narušit předvolební míting DSSS. Vřeštěli zvlášť hlasitě tehdy, když se hovořilo o podpoře cizorodé imigrace z úrovně EU a o jejím negativním dopadu na společnost.
Aktéři mítinku na tomto aktu také spálili vlajku EU.

V Holandsku
v komunálních volbách získaly první místa strany s antiEUnijním programem.




Ve Francii
zase narostla obliba Le Penové natolik, že se zařadila mezi strany "středního proudu" a lidé se přestali ostýchat k ní hlásit. I ta má na programu omezení pravomocí EU, zrušení eura, razantní přiškrcení imigrace (zejména z islámských zemí) a podobné body.
 
Vatikán
vytvořil komisi na vyšetřování kněžské pedofilie. Z kněží, pochopitelně. Nevím, proč se mi vybavuje přísloví "kozel zahradníkem".

Trosky,
které by mohly být zmizelým Boeingem 777, nalezl v jižní části Indického oceánu čínský satelit. Bude trvat nějakou dobu, než se podaří toto potvrzení na místě potvrdit nebo vyloučit.

Zemřel

komunistický vůdce Miroslav Štěpán. Ten, který se ve dnech Velké Sametové nechal slyšet před dělníky z ČKD, že "patnáctileté děti přece nebudou rozhodovat, kdo bude presidentem". Načež mu dělníci začali skandovat "My nejsme děti!" a vypískali ho. Jako s tím dělením Ukrajiny na úplném začátku tohoto postu bych šekal, že  nikdo, kdo se dokázal udržet mezi takovou smečkou vlků, jakou bývalo vedení KSČ, nebude tak stupidní, aby dostal takovýmto prohlášením na stranu rozjíždějící se protirežimní revolty dělníky. Tedy sociální skupinu, o kterou se režim alespoň formálně opíral.

Toto je jubilejní, stý, post.

4 komentáře:

  1. Ruské noviny, i když s omluvou, také zavrají diskuzní stránky pod zprávami o mezinárodní situaci. Bojí se zřejmě kritického mínění vlastního obyvatelstva.
    В связи с событиями, происходящими в мире, многие комментарии приобретают всё более оскорбительный, а порой и вовсе экстремистский характер.
    В этой связи «Газета.Ru» временно закрывает возможность комментирования на сайте.
    Na druhé straně sílí zásahy ruských osobností na stránkách cizích listů, kde "vysvětlují" oficiální ruské stanovisko vůči USA a EU jako "agresorům".

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím Anonymní Informaci! To víte, kam se podíváte, tam nějaký rusofil!
    [;>)

    OdpovědětVymazat
  3. Ad mnohoženství:
    Je jedno, jestli je uzákoněné nebo není. U nás existuje také a dokonce u dostatečně bohatých mužů i v pohodě funguje. A děti? Je jim jedno, zda jsou z lože manželského v mnohoženském systému nebo nemanželského.
    Znal jsem jednu rodinu, kde zase existovalo "mnohomužství". Dva chlapi měli jednu společnou ženu. Ač je to k nevíře, sestava fungovala až do (postupné) smrti obou mužů. Paní snad ještě žije. Ale je pravda, že děti neměli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si pamatuji z vojny, že tam mezi vyššími důstojníky na velitelských / náčelnických postech neuspěl nikdo, kdo neměl vedle manželky ještě milenku a s oběma děti a obě měly svůj byt, kde dotyčný střídavě přespával. A oficiálně byli na recepci velitel, manželka velitele s dítětem, milenka velitele s dítětem ... :-)

      Vymazat