pondělí 3. března 2014

Co uplynulý týden dal

Ukrajina
vede ve všech zprávách. Situace je dynamická. Rusko obsadilo Krym, který obývá více než 50 % ruského obyvatelstva. Faktem také je, že ruská enkláva kolem základy v Sevastopolu by byla v případě dostatečně energického útoku nehajitelná. To, konec konců, prokázala i historie bojů za druhé světové války, kdy Sevastopol neudrželi ani sověti ani později Němci.
Ukrajinská "proevropská opozice" se vybarvuje vyvěšováním podobizen Hitlera na vládní budovy, které ovládla.
Vypadá to, že Gasprom zdraží Ukrajině plyn.
President Zeman se nechal slyšet, že případný vojenský zákrok Ruska "vykope příkop pro jednu generaci". Já bych to tak dramaticky neviděl. On tam ten příkop už dávno je a pracovalo se na něm už od carských dob, byť za bolševiků byly provedeny ty největší prasečiny, včetně cíleného hubení Ukrajinců státem řízenými hladomory a následného osídlování vylidněných území Rusy. Rusové si pod praporem se srpem a kladivem počínali naprosto stejně jako Němci pod praporem s hakenkrajcem v židovských enklávách na okupovaných územích, jen cílová populace pro vyvraždění a nahrazení osadníky vlastní etnicity byla jiná.

Dobrá zpráva z Pákistánu:
Byl zlikvidován jeden z hlavních velitelů Talíbanu. Tito lidé většinou působí z poza fronty, prostřednictvím nastrčených zfanatizovaných "bojovníků". Pokud půjde i o jejich krky, pozice naší civilizace se zlepší.

Další útok imigrantů
na španělskou enklávu Mellila. Policii bylo zakázáno používat i gumové projektily, takže nájezdníci prorazili. Nezbude než provést tvrdou čistku ve vládních institucích a vyhnat odtamtud příslušníky páté kolony. Ideální by byly nějaké celoevropské "komise pro neevropskou činnost". To by byla asi jediná rozumná náplň práce EU.

Islamisté povraždili
žáky internátní školy v Nigérii.

Další exvězeň z Guantanáma
se zapletl do přípravy teroristické činnosti. Tentokrát britský občan Moazzam Begg. Pochopitelně, podle lidskoprávníků naprosté neviňáto, vězněné omylem nebo přímo zločinně.

Syrští extrémisté
přenášeli po internetu amputaci ruky muže, který se přiznal ke krádeži. Mnozí budou zcela jistě spokojeni a přát si zavést něco podobného i u nás. Problém vidím v tom, že šaríja je neslučitalná s vedením objektivního vyšetřování a spravedlivého procesu.

Vrahové
britského vojáka Lee Rigbyho dostali doživotí. Pořád ovšem tvrdím, že poprava je daleko jistější a spravedlivější trest za podobné zločiny.

Bývalý šéf Pozemkového fondu
má další práci: Bude radit církvím, jak získat v restitucích co nejvíce. Faktem je, že v civilizovaných zemích mají státní exúředníci "karanténu", v jejíjž průběhu nesmějí jít na posty, kde by jejich jednání mohlo kolidovat se zájmy státu.

Martě Semelové
hrozí trestní stíhání za její výroky o politických procesech a podobných aktivitách jejích ideových souputníků. Mám k tomu velmi dvojaký pocit: Na jedné straně nejsem rád jakémukoli trestání za "verbální trestné činy", IMHO tato kategorie trestných činů by měla být zcela zrušena. Na straně druhé, když už máme (a občas i aplikujeme) tresty za popírání holokaustu či vyvolávání (neo)nacistických hesel, pak jsem zase rád, že snad (jednou, spíš výjimečně) dostane přes zobák přívrženec ideologie horší, než byl ten nacismus.
Ještě by ovšem, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost, měli dostat naprosto stejně přes mluvidla i funkcionáři římskokatolické církve, popírající či zlehčující zločiny této organizace.

Plynulost pražské dopravy se zvýšila,
v Praze vypnuli semafory (část). O něčem to vypovídá.

Proběhl vzácný astronomický jev:
Dopad většího (cca 400 kg) meteoritu na Měsíc. Výbuch zářil po dobu několika sekund jako hvězda 3. velikosti, kdo měl štěstí, mohl ho vidět i pouhým okem.

Kanadský anesteziolog
byl odsouzen za to, že zneužíval omámené ženy.

Poprava
se konala v Missouri. Na programu byl M. A. Taylor, který se svým kumpánem R. Nunleyem unesl, znásilnil a brutálně zavraždil teprve patnáctiletou dívku. "Lidskoprávníci" dělali obstrukce a budou vřeštět dál, až přijde na řadu i druhý z vrahů. Lidská práva zločinců tahle smečka vyvyšuje nad práva normálních občanů.

President Zeman
lehce kritizoval EU. Na druhé straně ovšem plédoval za celoEUnijní politické strany, které by byly IMHO hrobníky současné EU. EUropeisté se drží do značné míry i proto, že využívají "volební geometrie", bránící občanům evropských států v rovném a svobodném hlasování. Pokud by tohle prošlo, mohlo by to pro EU skončit stejně, jako Gorbačovova "Perestrojka" pro SSSR. Z tohoto pohledu mu budiž sláva, byť to tak nemyslí (čímž se opět podobá Gorbačovovi).

Vědci
pohaněli Zemanův plán na průplav Dunaj - Odra - Labe. Problém vidím v tom, že celý rozbor je vypracován ze žabí perspektivy místních zájmů a aktuálního času. Navíc se prolátli obavou, že by fungující kanál vzal kšefty dopravcům na železnici.

Černý kašel
je na vzestupu. Odpůrci očkování hájí nejen právo svých dětí ho dostat, ale i jejich právo předat ho dalším dětem, u nichž očkování nezafungovalo stoprocentně.

Lichva
má být definována podle připravovaného zákona hranicí dvacetiprocentního úroku. K této problematice připravuji delší povídání, celé to není tak jednoduché.

Ministr Chládek
připravuje odchody učitelů bez pedagogického vzdělání. Problém je, že absolventi pajdáků se na školy nehrnou. Onehdy jsem potkal svou bývalou diplomantku. Hlásila se ke mě s tím, že je za vodou: Prodává mobilní telefony.

Japonsko
opatrně přešlapuje kolem faktu, že za druhé světové války její vojáci masově zneužívali ženy z okupovaných zemí (především Korejky) jako sexuální otrokyně. Celá tahle aféra je IMHO příslovečnou viditelnou částí ledovce a skrývá se za ní snaha o rehabilitaci japonského militarismu se vším všudy (tedy, včetně metod a cílů).

V březnu
má být teplo. Kytky kvetou a z brlohů vylezli medvědi.

2 komentáře:

  1. Občas je mi líto, že u nás není zaveden trest bičování. Třeba pro odpůrce očkování - nebo těch, kteří toto jejich právo hájí.
    Praví se, že epirtemie nevznikají jen při jisté míře "proočkování" populace, protože žádném očkování není stoprocentní u všech. Takže asi potřebujeme pěknou epidemii černého kašle a pár desítek udušených dětí, aby se nechal promluvit hlas rozumu.

    OdpovědětVymazat
  2. Semafory
    Trasu do práce jsem si podvědomě optimalizoval na minimum semaforů. Vyplatí se to.

    Očkování
    Kolega černý kašel dostal. Ač očkován, imunita zeslábla.
    Něco času na infekčním oddělení, kýla... Ztraceny fujtajbl.

    OdpovědětVymazat