neděle 2. února 2014

Co uplynulý týden dal (aktualizováno)

Aktuální informace:
Do 5. 2. je možné poslat vyjádření k autorskému zákonu (a je možné se dožadovat snížení hypertrofovaných autorských práv. Podrobnosti je možné nalézt zde:
http://www.blisty.cz/art/71998.html
včetně linků na formulář k elektronickému vyplnění (word nebo open/libre office) a jeho český překlad.
Noroviróza
řádila na výletní lodi v Karibiku. Noroviróza a některá další virová onemocnění bývají lidově nazývány "střevní chřipka". Je to z toho důvodu, že kombinují "chřipkové" příznaky s průjmy a zvracením. Šíří se nejen přes potraviny, vodu a neumyté ruce, ale virus se v souvislosti se žaludečními potížemi dostává do úst a šíří se i jako kapénková nákaza. Na izolované lodi tedy neměli šanci ani nejčistotnější cestující.

V Turecku
zadrželi patnáctiletého lyceistu, který se snažil dostat do Sýrie, aby se tam účastnil džihádu po boku islámských protivládních bojovníků. Chlapec pochází z přistěhovalecké rodiny s islámským backgroundem. Jeho rodiče si stěžují na to, že mu islamisté on line vymývali mozek po internetu. Musíme se smířit s tím, že islám je prostě přípravou mozku na přijetí teroristické a jiné zločinné ideologie. Navíc je zde problém i v tom, že přistěhovalci v první generaci poměry v islámských zemích znají na vlastní kůži a dokážou islámské agitátory odmítnout tak, jakö my starší dokážem odmítnout agitátory komunistické, protože jsme ten režim zažili. Přistěhovalci ve druhé či třetí generaci k tomu islámu přistupují stejně jako obyvatelé západních zemí, případně mládež narozená po roce 1989 u nás, k tomu komunismu.

Vesnici vypálili a vyvraždili
muslimové v Nigérii. Naše krasoduchy ovšem daleko více pálí to, že se lidé v zemích na frontieru šíření islámu vyzbrojují, aby takovýmto aktivitám mohli čelit, případně preventivně likvidují islámské ozbrojence.
Podobná situace je i ve Středoafrické republice. Prakticky veškeré zásahy "mezinárodního společenství" posilují islamisty.

Ptačí chřipka
se znovuobjevila v Číně. Zatím se nakazilo jen něco přes sedmdesát lidí a necelá pětina zemřela. Dělají se rozsáhlá opatření, včetně zákazu prodeje živé drůbeže, omezení letů poštovních holubů apod.
Problém s ptačí chřipkou spočívá v jejím potenciálu, který se zatím (naštěstí) neuplatnil. Jde o riziko, že při nakažení dostatečného počtu lidí, majících v sobě současně infekci humánními viry, dojde k takové rekombinaci chřipkového viru, že její výsledek bude mít podobně letální účinky jako ptačí chřipka (pokud u člověka propukne) a současně bude napadat lidi tak snadno, jako humánní kmeny (současné viry ptačí chřipky se z člověka na člověka přenášejí jen s velmi nízkou pravděpodobností). Podobný problém je i s chřipkou prasečí: Čekáme na někoho, kdo se bude cicmat s nemocnými prasátky a současně bude infikován humánním kmenem.

V Haagu
došlo ke skandálu: Souzený Maldič jasně a jednoznačně verbalizoval "kvality" tohoto tribunálu.

Francouzi
nechtějí návrat kosovské Romky, jejíž rodina se do Francie dostala na základě podvodu a po jeho prozrazení byla "nemilosrdně" vyhoštěna. Humanisté a socialisté všeho možného druhu kvílejí.

President Zeman
jmenoval bohuslava Sobotku premiérem. Na internetu lze už nalézt ankety na téma, zda nová vláda vydrží či skončí předčasnými volbami.

Předseda DSSS
podal trestní oznámení na Bohuslava Sobotku. Ten ... se chlubil novinářům, že si z poslaneckých náhrad našetřil na několikamilionový dům v Praze. Jeho problém ovšem spočívá v tom, že tyto náhrady jsou zákonem explicitně určeny na dojíždění a ubytování poslanců, nikoli na jiné osobní užití. Jinými slovy, kdyby do Prahy lítal Aerotaxi (pokud ještě něco takového funguje), jak za komunistů někteří mimopražští členové ÚV KSČ a ÚV SSM, tak by to bylo v pořádku, nebo alespoň v souladu se zákonem.
Uvidíme, jak zapracuje naše skvělá justice: zda bude soudit podle zněnḯ zákona, nebo podle "právního názoru".

Okamura
předložil zákon o referendu, IMHO velmi umírněný a velmi znevýhodňující občany proti politikům. Uvidíme, co na to naši "demokratičtí" politici. Pokud i teď budou hlasovat některé partaje proti, bylo by ideální, aby po příštích volbách neměly žádné poslance.

Levičácký
carsharing uvažují prosadit levičáčtí politici v Praze. Komunistické sdílení majetku se nikde a nikdy neosvědčilo. Carsharing je prosazován levičáky (socialisté, fašisté, zelení) jako alternativa k půjčovnám aut a má být zvýhodňován tak aby provozovatele těchto služeb vytlačil. Neosvědčuje se jednoduše na základě principu "tragédie obecní pastviny".

Výjimečný rozsudek
padl v Duchcově: byli odsouzeni příbuzní romských útočníků. Ti zbili a okradli manželský pár, což vedlo k vlně protiromských demonstrací. Následně příbuzní útočníků vykonali "trestnou výpravu" proti údajným organizátorům protestů a napadli a zbili několik lidí. Přestože nebyli odsouzeni ve všech bodech obžaloby, byli odsouzeni k odnění svobody. Uvidíme ovšem, jaký právní názor bude mít odvolací soud. Jeden z obžalovaných ovšem půjde sedět i tak, a to za loupež.

Problematický případ
řeší v Olomouci u odvolacího soudu. Přítel vnučky je obviněn z vraždy jejího dědečka, který jejich vztahu nepřál. Důkazy jsou problematické, někdy i protichůdné. Předchozí soud navíc nezohldnil všechny důkazy.

Na následky sexu
ve vysokém stupni těhotenství zemřela v Praze žena. Podle všeho dostala embolii (tedy utržení krevní sraženiny z žil okolo a v těhotné děloze, dostatečně velké, aby ucpala plicní tepnu). V takovém případě dojde ke zhroucení krevního oběhu, protože krev nemůže protékat plícemi a krevní oběh se přeruší.
Je vhodné vědět, že pravá srdeční komora, která žene krev skrze píce, má jen asi třetinovou tloušťku stěny, a tedy i sílu svaloviny, oproti levé. V plicních tepnách je také jen asi čtvrtinový až třetinový tlak oproti tělnímu oběhu.
V těhotenství dochází k rozšiřování žil na děloze a v její bezprostřední blízkosti, přičemž krev v nich proudí poměrně pomalu. Proto se v nich snadno tvoří sraženiny (tromby), které mohou způsobit takovouto potíž, případně v rozsahu, který srdce nezvládne. Sraženiny, které zůstnou přilepené na žilní stěnu dostatečně dlouhou dobu, se "organizují", tj. prorostou vazivovými buňkami, jsou přeměněny na vyzivo a stanou se součástí cévní stěny (tento jev běžně a normálně probíhá pod krevní sraženinou v ráně). Je docela možné, že při porodu by už krevní straženina, kterou zřejmě uvolnily pohyby při sexu, byla fixovaná k cévní stěně.
Ohroženy jsou i ženy bezprostředně po porodu, proto se dnes v rámci rehabilitace nutí vstávat a chodit do 24 hodin po porodu dokonce i ženy po císařském řezu. Pohyb jednak zvýší rychlost průtoku krve, jednak uvolní zárodky krevních sraženin, s nimiž si ještě poradí trombolytický krevní systém.
Stejně jsou ohroženi i pánové po operaci hypertrofické prostaty nebo prostaty s nádorem.

Kvůli problémům s injekcemi
byla odložena v USA poprava dalšího vraha. Justice se prostě pod taktovkou hypertrofované advokacie přeměňuje v nesmyslný samoúčel, nahrávající jednoznačně spíš narušitelům zákona.

Datové schránky
opět prokázaly svou bezúčelnost tím, že je ministerští úřednici vypnuli v době špičky podávání výkazů DPH.

Na nového ombudsmana
navrhl Senát Stanislava Křečka a Annu Šabatovou. IMHO po prohlášení paní Šabtové ve smyslu, že na internetu by měly být cenzurovány všechny výroky, které odporují jejím názorům, si myslím, že je pan Křeček, přes veškeré výhrady, menší zlo.

President Obama
ohajoval feministické koncepce a použil k tomu "virtuální realitu" sexistického seriálu ze 60. let. Obávám se, že je to pro tuto ideologii i "vědecký genderismus" obecně velmi příznačné.

Předsedkyně Unie porodních asistentek
byla, zatím nepravomocně, zproštěna viny za zbabraný domácí porod, který skončil smrtí dítěte. Problém celé kausy spočívá v tom, že dotyčná paní byla osvobozena pro nekvalitu a  nedostatečnost důkazů proti její osobě, zatímco Unie PA to vydává za "soudní potvrzení, že domácí porody jsou v pořádku a bez rizika". Což do jisté míry snižuje hodnověrnost uvedené organizace.
Faktem je, že pokud se neobjeví komplikace, je porod fyziologická záležitost (byť fyziologická je i určitá úmrtnost při tomto aktu). Nicméně nekteré komplikace se mohou objevit natolik náhle, že je na volání lékaře pozdě. Navíc je PA s tříletým studiem, na rozdíl od gynekologa po první atstaci, který má za sebou dobu studia minimálně trojnásobnou (minimálně šest let pregraduálu a minimálně tři roky postgraduálu), nemusí včas rozpoznat.
Móda "přírodních a přirozených porodů" je mezi některými ženami velmi rozšířená. Na Youtube je nebo byl záznam porodu paní, která rodila na karimatce (či něčem podobném) na břehu řeky (mělo by to skočit na klíčová slova natural birth in nature, bude to chtít buď prohlášení, že jste 18+ nebo přihlášení se k účtu na Google). Vypadá to sice krásně, ale paní rodila své čtvrté dítě, takže riziko komplikací (pokud předchozí porody byly OK) bylo velmi nízké. Navíc multipary obecně rodí daleko snadněji a rychleji. Klientka paní předsedkyně, pokud jsem byl správně informován, rodila poprvé, takže tam bylo daleko větší riziko, že se vyvrbí něco, na co by se při předchozích porodech přišlo.

Pád z jednoho kilometru
přežila šestnáctiletá dívka, která dostala seskok k narozeninám. Má pár zlomenin a vnitřní zranění. Zní to sice šíleně, ale rychlost těla se po pár desítkách metrů stabilizuje na cca 80 km/hod. Je to méně, než jedou někteří lyžaři a skokani na lyžích, protože ti mají speciální oděv a aktivně se snaží o co největší rychlost. Takový pád se dá tedy přežít i z mnohem větší výšky, v závislosti na poloze těla při dopadu a vlastnostech místa dopadu. Limitující jsou v podstatě až výšky, v nichž se padající udusí a současně umrzne.

Riskování
chce zakázat Brusel bankám. Problém spočívá v tom, že jiné než nějak rizikové operace nejsou s to vytvořit bankám zisk, vyjádřený jako úrok. Brusel pochopitelně, jak je v tamních krajích zvykem, nemá žádnou rozumnou definici toho, co to riziko vlastně je.

Masa
se vyrobílo méně a prodávalo se za vyšší cenu. Vzhledem k tomu, že podrobnosti (mimo popisné statistiky) nejsou jasné, není jasné ani to, nakolik se na tom poklesu podílela samovýroba masa, rozrůstající se činnost eko- bio- farem apod., případně distribuce masa přes farmářské trhy. Navíc, protože ceny u nás překročil ceny v Německu a Rakousku (o Polsku ani nemluvě) se zcela jistě podílejí na poklesu spotřeby i přeshraniční nákupy.

ODS a Úsvit
se podle nejnovějších průzkumů stále drží na hranici projití do PS. ODS se nevzpamatovala z pádu, Úsvitu do jisté míry škodí to, že se prezentuje jako "one man show".

Asad bourá celé čtvrti
při dobývání měst, obsazenýh povstalci. Humanisté kvílí, přestože podobná taktika dobývání nepřátelského města je obvyklá a užívala se už někdy v 19. století (pomíjím, že tu a tam i dříve). Město s prakticky stoprocentním zastoupením nepřáteli mezi obyvateli se jink dobýt nedá, leda s obrovskou přesilou, jakou měli např. Spojenci na konci války. Ti navíc vstupovali do německých měst místy opakovaně srovnaných se zemí kobercovými nálety. V některých německých městech údajně dodnes nebyly vykopány všechny kryty, zasypané při bombardování (informace od příbuzného, který v Německu stavěl a architektoval).

Odměny exekutorů
chce snížit na rozumnou výši nová minystryně spravedlnosti. Řekněme si to upřímně: právě nehorázné odměny exekutorům jsou vedle jejich praktické nepostižitelnosti hlavním faktorem, který stojí za množstvím nesmyslných či "mylných" exekucí. Přitom věřitelé z peněz vybraných při exekuci navíc vidí jen malý díl, často nestačící ani na krytí pohledávky, přestože hodnota zabavených věcí ji mnohonásobně, až řádově, převyšuje.

Dědictví neandrtálců
se podle posledních genetických studií podílí na vzniku některých chorob s podílem dědičnosti, jako je Crohnova choroba nebo diabetes 2. typu (co propuká často v pokročilé dospělosti a seniu). Údajně do této skupiny patří i geny, odpovědné za vznik závislosti na nikotinu.

Pro atentátníka z Bostonského maratonu
chce obžaloba trest smrti. IMHO si nic jiného nezaslouží.

Čtvrtina Rusů
zemře do 55 let v souvislosti s konzumací alkoholu, zejména vodky. Restrikce prodeje za Gorbačova údajně přinesly pokles konzumace (je ovšem otázka, nakolik došlo k přesunu výroby do šedé a černé sféry), restrikce současného režimu zatím nikoli (což může být i tím, že spotřebu počítají kvalitněji)
Problémy jsou tu, dle mého soudu, dva:
1. Alkoholismus je do jisté míry následek poměrů ve společnosti, protože funguje jako anxiolytikum a umožňuje lépe se vyronávat se špatnými podmínkami. Proto je samotné omezování spotřeby alkoholu srovnatelné se strkáním teploměru do studené vody místo do podpaží pacienta.
2. Pravoslavná církev přijímá pod obojí a má tendenci podávat mešní víno i dětem. Tohle dělaly i některé proudy utrakvistů, i některé skupiny husitů podávaly "krev páně" i kojencům, ovšem ve velmi malých dávkách, podle jejich představ neškodných (my máme prostě informace o tom, že dětem v tomhle věku může uškodit i ekvivalent kávové lžičky, které husité neměli). Na mše s přijímáním se některé děti údajně těší, protože se tam napijí až do příznaků opilosti. A, vzhledem k věku, velice rychle dostanou návyk na alkohol, který jim zůstane celý zbytek života.
Protože Putin s církví kamarádí, je pravděpodobné, že tento zdroj alkoholismu populace bude spíš za jeho vlády sílit.

Žádné komentáře:

Okomentovat