pondělí 4. listopadu 2013

"Dnes naposled" aneb Konec světa, jak ho známe (3)

Svět bez elektřiny

Nechci kopírovat Neffův Blackout. Chci spíše zmínit, co nás v nejbižší době, možná už tuto zimu, čeká: Blackouty vyvolané německými "ekologickými" elektrárnami, fungujícími pouze v případě, že slunce svítí a vítr fouká uvnitř správného rozsahu rychlostí. A pokud podmínky nejsou splněny, nedostává se Německu elektřiny a nasává ji z okolí, mj. i od nás a přes nás. A pokud jede vše naplno, má u Severního moře a Baltu přebytky, které protahuje přes polskou a naši rozvodnou síť, protože sice "ekologicky" vypnuli některé jaderné elektrárny (a další se vypnout chystají) a nastavěli elektrárny "ekologické", ale, rovněž ekologicky, nedoplnili kapacitu své přenosové sítě (protože lineární stavby typu vedení VN a VVN "škodí přírodě") a jinudy než přes nás a Polsko se jejich ekologická elektřina, produkovaná slunečníky a větrníky, k ekologicky uvědomělému a ukázněnému německému občanovi, vyskytujícímu se převážně na jihu a jihozápadě země, nedostane.
Poláci už stavějí megarelé, která v případě přetoků mají odpojit jejich síť od Německa. Ke stejnému kroku jsme byli donuceni i my, ačkoli se tomu naše politická reprezentace, motivovaná zájmy německých firem působících na našem území, silně bránila. Je to jednoduché: V případě, že se Poláci od Německa odříznou, by stejně vedení, spojující naši a německou síť, jednoduše shořela. Tekly by přes ně nikoli procenta až něco přes deset procent nad jejich nominální kapacitu, což se občas stává i dnes a využívá je to doslova na doraz, ale měl by tendenci tam nárazem vletět i dvojnásobek jejich nominální kapacity, což by neustály dráty, poslušné fyzikálním zákonům, nikoli politickému zadání.
Nicméně pokud nastanou průšvihy dříve, než budou tato technická zařízení zprovozněna, může Německo strhnout do blackoutu podstatnou část EU a taková situace může nastat i na našem území. Záleží na tom, jak rychle bude schopna obsluha energetické sítě stíhat odpojení přeshraničních vedení. Přitom politické zadání zřejmě bude "vydržať", pokud to bude jen trochu možné, a dispečery patrně ze zločinu proti ekologii a soudržnosti EU exkulpuje pouze řada horkých lesklých loužiček mezi sloupy vedení, místo drátů. A to ještě, kdoví jestli.
Takže si představme takový normální blackout, jakých patrně zažijeme větší množství. Ti starší z nás si nostalgicky vzpomenou na padesátá a začátek šedesátých let, kdy se periodicky vypínaly městské čtvrti, případně skupiny vsí a městeček, protože elektřiny byl sice dostatek, ale ne pro všechny. Kutilové zapátrají na internetu a obnoví plynové lampy (pokud na zemní plyn existují), další se vybaví campingovými lampami na propan butan, nebo alespoň svíčkami.
Ovšem, co to udělá s našimi křemíkovými miláčky?
Je docela možné, že pojedou telefonní linky, protože telefony běžně jely i za zmíněných časů vypínání elektřiny, takže teoreticky by linky ADSL a podobné měly zůstat v činnosti, a pokud budou mít serverovny náhradní zdroje, což většinou mají, tak by mohl internet jet. Horší bude, jak se na něj dostat.
Vypadnou totiž modemy, zajišťující spojení mezi telefonním vedením a počítačem. Vypadnou pochopitelně i domácí wi-fi sítě, pokud pro ně nebudeme mít zajištěno náhradní napájení z akumulátorů nebo podobných zdrojů. Vypadnou pochopitelně všechna stolní PC, pokud doma nemáte vlastní generátor. Notebooky pojedou na baterie (jak dlouhou máte výdrž baterií a jaká je pravděpodobnost, že vás to zastihne s plně nabitou baterií?), takže nějaké náhradní napájení modemu by teoreticky stačilo na nějaká opakovaná krátká připojení k internetu.
Patrně nevypadnou hned mobilní sítě, jako nevypadly za povodní. Dokonce bude situace o to příznivější, že nebude přírodní překážka doplňování nádrží jejich náhradních zdrojů, jak tomu za zmíněných povodní bylo. Ovšem, bude tu naftu od nich kde brát? Uvědomte si, že na našem území, snad mimo nějakou expozici technického muzea, není benzínová / naftová pumpa, která by byla funkční na ruční pohon; všechny potřebují elektřinu. Přiznám se, že nejsem informován, kolik z nich je s to nahodit nějaký náhradní zdroj a fungovat na něj, dokud jim nedojdou nádrže. Vojáci a další speciální útvary asi něco takového mít budou, ale po redukci naší armády bude většina podobného vybavení nejspíš v nefunkčním stavu v nějakých skladech.
Mobily ovšem jsou spojeny se stejným problémem jako notebooky, akorát jejich výdrž je větší. Existuje i zařízení, které může reálně výdrž mobilu ještě dále prodloužit, a to je cestovní nabíječka na standardní baterie, místo na elektrickou síť.
Problémem ovšem je často omezené množství přenosu dat za měsíc, které by bylo možné v případě mobilu jako jediného prostředku přístupu rodiny k internetu poměrně snadno vyčerpat. A lze předpokládat, že mobilní operátoři se budou snažit z nastálé situace (coby kvasimonopolní dodavatel internetového připojení) těžit. Leda by je vzal stát tvrdě u huby, což by nebylo asi nic pro stávající politickou garnituru.
Související problémy nastanou ovšem jinde:
Prakticky nikde nepůjde zaplatit kartou (pokud vůbec zůstanou funkční bankovní servery, zajišťující bezhotovostní platební styk) a patrně ani nepůjdou nikde vybrat peníze. Tím se zhroutí zásobování obyvatelstva, pokud nebude prováděno v nějakém nouzovém systému přídělově, jak tomu bývá u katastrof.
A jsme u onoho známého: "Civilizace trvá tři dny poté, co do samoobsluhy přestanou dovážet zboží." Případná existence dostatečného množství zboží, které ovšem nepůjde normálně koupit, bude situaci spíše hrotit.
Dalším problémem je, že i zařízení, která netopí na elektřinu, jsou na elektřině závislá. Zejména se jedná o kotle na plyn a ústřední / etážová topení závislá na čerpadle. Při delších blackoutech můžeme počítat i s tím, že nepůjde ani plyn.
Opět je problémem, že "ekologové" se snaží zakázat kotle a jiné topení na pevná paliva, které jediné v této situaci budou fungovat. Pochopitelně, nebudou fungovat ani ekology prosazované kotle na dřevo s automatikou, protože opět tyto kotle při výpadku elektřiny zkolabují. Jistě k převelikému překvapení ekologů, kteří vědí, že v zásuvce je elektřiny dost a televizi je možné sledovat i při svíčce.
Ekologické (nebo násilně "ekologizované") domácnosti patrně skončí u improvizovaného ohniště uprostřed obýváku, živeného parketami a nábytkem.

(pokračování)

2 komentáře:

  1. Bude to milý Pergille daleko, daleko horší.
    Nepoteče voda - úpravny vody jsou na elektriku a náhradní zdroje nejsou na výpadek v řádu desítek hodin dimenzovány. Bez vody půjde ve městě vydržet tak pár dnů. Dva - tři. Bez vody ale i bez tepla, bez světla. To, že to bude i bez komunikace už je jenom třešnička na dortu. Obyvatelstvo nebude možno nijak pořádně informovat - nebude čím. Vysílače (rozhlas) snad dokáží zapnout na náhradní zdroje, ale tranzistoráky na baterie už má málokdo.

    Dá se čekat spíše rabování a hysterie než demonstrace a požadavky. Situace využijí ani tak ne provideři internetu nebo mobilní telefonie (telefony si lidé vybijí už za dva-tři dny, když se budou snažit dovolat odstranění stavu. a když se nedovolají, tak se budou snažit domluvit s příbuznými, co dělkat), ale kriminální živly.

    Vesničané jsou na podobné "katastrofy" poněkud lépe připravení (zvyklí), horalé občas zapadnou sněhem a sníh strhne i el. vedení, ale nemohou nijak významně pomoci nahloučenému obyvatelstvu z větších aglomerací. Doprava taky brzy skončí - jak správně uvádí, pumpy na palivo nebudou fungovat ani pro "nutné služby" (záchranka, hasiči, policie). Zánět "slepého střeva" bude smrtelnou nemocí.
    Neboli - vsadili jsme na plnou elektrifikaci a nemáme alternativu.

    Osobně bych se pokusil velmi rychle odjtet na hory. Tam je voda ve z pramene, topí se dřevem v kamnech a konzerv (též mouky, cukru a oleje je tam na na pěkných pár dnů. Mezitím bude třeba a v okolních vesnicích si "nějak" obstarat větší zásoby. Možná i trochu násilím.

    Ale to bych už popisoval Blackout jako třetí (?) v pořadí. O tomhle stavu, kdy se něco v naší "civilizaci" pokazí a problém se začne rozšiřovat, jako když padajím kostky domina jsem přemýšlel už dávno a dokonce jsem si na ten stav dělal testy. Ale to bylo před čtyřiceti lety. Teď bych se asi zahrabal pod peřinu na chalupě a tiše zesnul hlady. Nebylo by síly na to, odstěhovat se do teplých krajin, kde roste potrava na stromech a voda teče v potocích. A v noci člověk nezmrzne, i když nemá kde bydlet.
    ===
    P.S.: Máme nějaké významnější vedení VVN směrem na Rusko? Protože jen to by nás mohlo zachránit. Když se odpojí 80% zbytečných uživatelů, tak základ, páteř života, by mohl fungovat do doby, než se opraví škody na vedení a transformátorech. A Dukovany a tepelky by nás pak mohly v nouzovém režimu udržet nad vodou. Asi bychom znovu museli otevřít i některé zakonzervované šachty. Podmínkou by ale bylo starat se o sebe a ne o EU.

    OdpovědětVymazat
  2. Ještě jeden humorný poznatek: Televizi je v nynější době opravdu možné sledovat při svíčce - tedy petrolejce. V Rusku se před lety vyráběl termoelektrický generátor, který se nasadil na petrolejovou lampu a zužitkovával odpadní teplo. Následně tam byl měnič, který dodával 9V/0,3A=. To by dneska stačilo na provoz malého LCD přijímače.
    No - nemají ti ekologisti nakonec pravdu? [;>))

    OdpovědětVymazat