neděle 2. června 2013

Crom s Tebou!

Big Shaman, alias Zdeněk Zachodil, * 17. 11. 1951 - + 25. 5. 2013

Pamatuji si Tě ještě ze speciálky Černá planeta z dob, kdy to byla jediná SF - F speciálka v Brně, kam jsi chodil pomáhat a pokecat, kvůli svému nehynoucímu a hlubokému zájmu o tento žánr, a zejména o sérii R. E Howarda a jeho pokračovatelů o Conanovi Barbarovi. Byl jsi jediný člověk, co znám, který měl v občance oficiálně napsáno povolání "tunelář" a líčíval jsi mi různé story z této namáhavé a nebezpečné profese, kterou jsi provozoval při "umravňování" brněnského podzemí.
Pamatuji si, jak jsi krátce prodával v nové SF - F speciálce Arrakis, než jsi byl majitelem odejit, "protože jsi těm knížkám moc rozuměl". Pamatuji si i na to, jak jsme se v Brně smáli, že to tam nový majitel vede od desíti k pěti, a že si to dokonce sám napsal na dveře, protože změnil původní prodejní dobu z 9 - 18 na 10 - 17.
A pamatuji si i Tvůj velkolepý návrat po změně majitele, po němž se Arrakis změnil v opravdové centrum žánru, kde se konaly, přes jeho téměř kapesní rozměry, autogramiády spisovatelů světového významu a další podobné akce. Pamatuji si také, jak jsi převzal pod svá ochranná křídla organizaci tradičních brněnských conů v situaci, kdy se původní organizační tým rozpadl a hrozilo, že tradice brněnských conů, sahající před období pádu totality, zanikne. To ani nemluvím o Tvých překladech SF a F textů.
Pochopitelně, mám Tebou redigované Nemedian News, fanzin České Conan Society, která díky Tobě šlapala jak hodinky, včetně kontaktů s řadou zahraničních conanovských autorů, i s panem Glennem Lordem, správcem pozůstalosti R. E. Howarda.

Všechny své přátele a známé jsi svým náhlým onemocněním šokoval a mnozí zprávu o Tvém stavu brali jako něčí kanadský žert. Ex post chápu, že Tvůj pobyt na nemocničním lůžku byl už v podstatě posmrtný, takže jsi naplnil i své oblíbené úsloví: "Živýho mě do pracek doktoři nedostanou!"
V čerstvé paměti mám šok většiny Tvých sousedů a části Tvých příbuzných, když se do rotundy na hodonínském hřbitově nahrnul dav ke stopadesáti Tvých fanoušků a obdivovatelů z Česka i Slovenska, vesměs ubrečených nebo alespoň posmrkávajících. Zcela jistě je šokoval Tvůj meč, replika Conanova meče z původních filmů s A. Schwarzeneggerem a věnec s nápisem "Crom s tebou". Pak je muselo dorazit, když nad rakví jenom s Tvým tělem (protože Ty už jsi dávno na hoře Ben Morgh a držíš nám místo u baru, pochopitelně, "květinkového", oplývajícího Tvými oblíbenými čtyřmi růžičkami, v Cromových síních) zazněl kousek soundtracku z původního filmu "Conan the Barbarian" - scény, jak Conan zapaluje pohřební hranici s Valérií a jeden z jeho společníků říká, že Conan plakat nebude, protože je Cimmeřan a ti nepláčou, a tak pláče za něho. Doufám, že jsi se parádně pobavil.

Opravdu nevím, jestli je lepší nadpis této vzpomínky, nebo "Zvostávej s Cromem, strécu", jak jsi to rád říkával.

Žádné komentáře:

Okomentovat