sobota 8. ledna 2011

Několik chaotických poznámek o chaosu v medicíně (6/7)

Rowlingová coby lord Voldemort české psychiatrie

Vzhledem k alespoň formálnímu vztahu britské autorky ke zde preferovanému žánru bych se velce rád zmínil i o jejím zásahu do medicíny, kdy se vehementně zasahovala o omezení či dokonce zákaz klecových lůžek a dalších prostředků (na způsob svěrací kazajky).
Je třeba si uvědomit, že někteří chovanci sociálních ústavů jsou skutečně občasně nebo i trvale ve stavu, kdy jsou s to ublížit sobě i spolupacientům (někdy i personálu, ale ten je za to, sice bídně ale přece, placený). Řešení uvedených pacientů a uvedených stavů spočívalo léta v umístění pacienta do klecového lůžka (v němž je "stresován" zhruba srovnatelně jako kojenec v postýlce s postrannicemi, zejména pokud je mentálně na podobné úrovni), případně nasazení svěrací kazajky (v různých provedeních).
Už před mnoha léty existovaly "farmakologické svěrací kazajky", které se aplikovaly v jasně indikovaných případech (např. náhlé zhoršení u psychóz, sebevražedný pokus, raptus jinak normě se blížícího se pacienta apod.). Vždy se zdůrazňovalo, že se uvedené prostředky (a to platí i o jejich další generaci, mnohdy jen jinak nabarvenou a pojmenovanou) nehodí ke chronickému podávání, protože mají (jako prakticky vše, co nějak zasahuje do psychických funkcí, nálady apod.) návykový potenciál a při dlouhodobém systematickém podávání navíc nejsou zcela neškodné (játra, ledviny a další orgány to nakonec odskáčou).
Je na druhé straně jasné, že uvedeným způsobem striktně definované indikace a kontraindikace musely a musejí nutně vadit firmám, které tyto léky vyrábějí, protože po několika aplikacích v krátkodobých intervalech na ně pacient či spíše klient (protože základní onemocnění řešit neumíme - sociální ústavy se blíží více hospicům než klasickým nemocnicím) dostane návyk a pak už potřebuje stále častěji "doplňovat hladinku" a tu a tam přejít na účinnější preparát. Farmaceutická firma tak získá trvalou klientelu podobně jako drogový dealer, nabízející "na vyzkoušení" pár dávek heroinu zdarma. Proto je jejich investování do pár polovzdělaných "krasoduchů" vcelku pochopitelným marketingovým tahem.
Průšvih ovšem je, že uvedené léky jsou drahé, peníze na ně se musejí ušetřit jinde. Výsledkem jsou potom redukce personálu, poté např. nezvládající nakrmit všechny klienty, kteří se sami nenajedí, a potom v podobných ústavech nalézají naši studenti osoby s BMI 9,5 - což je na hranici smrti hladem.

Žádné komentáře:

Okomentovat